hirdetés

A sör a kutyáknak méreg: ezért ne engedd még kedveskedésből sem, hogy belelefetyeljen!

Szénási Szimonetta

2022. július 21 - Képek: Getty Images Hungary

A nyári hőségben nagyon jól tud esni az embernek egy pohár hideg sör. De vigyázat: ami nekünk frissítő finomság, az a kutyáknak méreg, és már nagyon kis mennyiségben komoly bajt okoz!

hirdetés

A legtöbb gazda örömmel osztja meg a legfinomabb falatokat is kedvencével. Ez bizonyos ételek esetében valóban kedves gesztus, vannak azonban nem ajánlott, sőt egyenesen tiltott ételek és italok. Ilyen például az alkohol, így az egyik kedvelt nyári ital, a sör is. Ezért bármennyire is ácsingózik kedvenced, sose adja neki belőle, ugyanis a sör a kutyáknak méreg!

Életveszélyes is lehet

Hiába alacsony az alkoholtartalma, a sör akkor sem való az állatoknak, ugyanis az alkohol már nagyon kis mennyiségben mérgező a számukra. Egy kistestű kutya esetében pár nyalás a poharadból, vagy az asztalra kiömlött ital fellefetyelése is elég lehet az alkoholmérgezéshez. Emiatt tényleg legyél nagyon körültekintő, ha kedvenced közelében sörözöl!

Az alkoholmérgezés tünetei

A kutya fajtájától és méretétől függ, hogy milyen súlyos tüneteket okoz az elfogyasztott ital. Testsúlykilogrammonként 5-8 ml 100%-os alkohol már halálos lehet rájuk nézve!

Az alkoholmérgezés jelei az alábbiak lehetnek:

  • zavartság
  • instabil, lomha járás
  • csökkent légzésszám
  • hányás
  • hasmenés
  • fokozott nyáladzás
  • hiperaktivitás, amit levertség követ
  • fokozott szomjúságérzet
  • alacsony testhő
  • a dehidratáció miatt jelentkező elektrolit rendellenességek

Emellett az alkoholfogyasztás következtében gyakran leesik a vércukorszint is, ami remegéshez és görcsrohamokhoz vezethet. Mindezek következtében az állat könnyen életveszélyes állapotba kerülhet.

Azonnal irány az állatorvos!

Ha kutyád alkoholt fogyasztott, vagy felmerül annak gyanúja, és a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod rajta, azonnal fordulj állatorvoshoz! Ő el fogja mondani, mi a további teendő. Semmi esetre se várj arra, hogy majd kialussza a „részegséget”! Ugyanígy ne próbáld meghánytatni (ahogy semmilyen mérgezés esetén) se, csak kifejezetten orvosi utasításra.

Sör a kutyáknak

Ha feltétlenül szeretnél együtt sörözni kedvenceddel, ennek egyetlen biztonságos módja van: ha kifejezetten neki készült italt vásárolsz. A piacon már számos, kutyáknak készült sör található, amelyek összetevői megfelelőek a számukra. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az ebeknek továbbra is a víz a legjobb folyadék.

alkoholmérgezés etetés kutya alkohol kutya alkoholt ivott kutya életveszély kutya ivás sör kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!