hirdetés

Egy kutya belehalt, a másik alkoholista lett: rájárhattak gazdájuk italára

Szénási Szimonetta

2023. április 27 - Képek: WION/YouTube; Getty Images Hungary

A két eb kvázi alkoholista lett. Menhelyre kerülésük után mindketten elkezdtek furcsán viselkedni: elvonási tüneteik voltak.

hirdetés

Egy devoni állatmenhely vette gondozásba azt a két ebet, akik minden valószínűség szerint alkoholfüggővé váltak korábbi gazdájuknál.

Kép: WION/YouTube

Rohamot kaptak

A két kutyát a plymptoni Woodside Animal Welfare Trust nevű szervezet fogadta be, miután gazdájuk elhunyt. Nem sokkal a menhelyre érkezésük után a kutyák az alkoholelvonás tüneteit kezdték produkálni. Először csak furcsán viselkedtek, majd görcsrohamot kaptak. A gondozók ilyet még sosem tapasztaltak korábban.

Bár volt a helyszínen állatorvos, egyikükön, név szerint Georgie-n sajnos már a gyors beavatkozás sem tudott segíteni. A másik eb – a Coco névre keresztelt két és fél éves labrador keverék – pedig sürgősségi ellátásra, ezt követően pedig intenzív ellátásra és éjjel-nappali felügyeletre szorult.

Coco./Kép: WION

Szerencsére a menhely dolgozói mindezt tudták is biztosítani a számára, és óránként ellenőrizték az állapotát. Coco eközben folyamatosan nyugtatót kapott, hogy enyhítsék az elvonási tüneteket. A négylábú végül négy hetet töltött az elfekvőben, ahol szerencsére teljesen felépült. Ápolói szerint jól viselte ezt a nehéz időszakot, és végig rendesen viselkedett. Mindez nem meglepő, hiszen Coco egy csupa szép, jólnevelt kutya, aki imádja, ha szeretgetik. Ez is azt mutatja, hogy volt gazdája nagyon szerette és sokat foglalkozott vele, ahogy azzal a menhelyen is tisztában voltak.

Odahaza szokhattak rá az italra

Az állatmentők a vizsgálatokkal minden más lehetőséget kizárva jutottak arra a megállapításra, hogy a kutyánál alkoholmegvonási tünetek jelentkeztek. Feltételezésük szerint a néhai gazda alkoholfogyasztási szokásai vezethettek ahhoz, hogy a két állat szeszhez jutott.

Mint Kirstin Stone, az állatmenhely egyik dolgozója elmondta, az egyik elmélet szerint meglehet, hogy a gazdi esténként ivott egy-egy pohárral, a maradékot pedig a kutyák által is elérhető helyen hagyta, akik – – kihasználva az alkalmat – elfogyasztották a megmaradt italt. De a tényleges körülmények nem derültek ki, így mindez pusztán feltevés.

Coco gazdit keres

A mára gyógyult Coco jelenleg gazdát keres. A menhely munkatársai szerit az ideális az lenne, ha olyan valaki fogadná örökbe, aki sokat van odahaza.

Az alkohol méreg!

Számos alkalommal beszéltünk már róla, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alkohol méreg a kutyák számára! Néha már egészen kis mennyiség is elegendő a tragédiához, és ahogy ez az eset is bizonyítja, bizony az állatok is függővé válhatnak tőle. Cocót a gyors közbeavatkozással sikerült megmenteni, de társa sajnos már nem volt ilyen szerencsés. Mindezek ismeretében különösen ügyelj arra, hogy kedvenced ne férhessen hozzá alkohol tartalmú italokhoz, illetve ételekhez – hiszen gyakran az édességek, bonbonok is tartalmaznak némi szeszt –, és a saját italodat se hagyd őrizetlenül állatok közelében!

alkohol alkoholmérgezés gazda és kutya halál keverék kutya kutya alkohol kutya életveszély kutya roham mérgezés mérgező örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!