hirdetés

Ezért zavarja a kutyádat, ha alkoholt iszol vagy dohányzol

Buzgó Csilla

2021. szeptember 11

Mivel még egy ember számára is sok lehet egy cefrétől bűzlő ismerőse, vagy a zavaró dohányfüst, elképzelheted, mit él át egy eb, akinek a szimata százezerszer jobb lehet, mint a miénk.

hirdetés

A dohánytermékek és az alkohol fogyasztása a történelem hajnalától kezdve végigkísérte és kíséri jelenleg is életünket. Bár sokan nem élnek velük, társadalmi szinten nagyjából megtanultak együtt létezni ők és azok, akik rendszeresen hódolnak ezeknek a káros szenvedélyeknek.

Az egészségügynek rengeteg munkát adnak a szenvedélybetegek. Magyarországon egy 2019-es felmérés szerint körülbelül 28.000 fő halála volt összefüggésben a dohányzással. Zacher Gábor toxikológus 2020-as nyilatkozata alapján évente körülbelül 30.000 fő hal meg Magyarországon alkohollal kapcsolatos betegségekben.

Nemcsak a fogyasztó, hanem környezete életminőségére is kihat ezen élvezeti cikkek túlzott fogyasztása. A passzív dohányzás és a túlzásba vitt alkoholizálás miatt produkált agresszív vagy kellemetlen viselkedés a háziállatok életét is negatívan befolyásolhatja.

Miért káros a kutya egészségére a passzív dohányzás?

Ha a borzalmas, fojtogató érzés, ami az ő érzékeny orrát bántja dohányfüst jelenlétében, nem lenne elég, a szervezetben meginduló káros folyamatokról is szót kell ejtenünk.

A dohányfüst közel ötezerféle vegyületet tartalmaz, közülük rengeteg toxikus az élőlények számára. Csak körülbelül 80%-a látható, igen nagy része képes lerakódni a helyiségek különböző felszínein, sőt, a kutya bundáján is.

Sejtkárosító hatása közismert, emellett növeli a légúti rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A légzési nehézségekkel küzdő kutyák állapotát tovább rontja, illetve közrejátszik az elhízás folyamatában is.

Nem csak a füstölő cigaretta, a hamutál is veszélyforrás a házikedvencek számára. Ha a kíváncsi eb véletlenül belenyal, súlyos mérgezést kaphat, tehát olyan helyre kell azt tennie a dohányos gazdinak, ahol a négylábú nem érheti el.

A nikotinmérgezés tünetei ebeknél:

  • remegés
  • összeszűkült pupillák
  • fokozott nyáladzás
  • hallucinációk
  • izgatottság
  • hányás, hasmenés
  • különböző rángások
  • szívritmuszavar
  • magas vérnyomás

Jobb az e-cigi, mint a hagyományos?

Ez nyilván attól függ, hogy a felhasználó milyen folyadékot használ az elektromos cigaretta feltöltésére. Ha nem nikotinmenteset, akkor sajnos majdnem ott van, ahol a part szakad. Ugyan számos, a hagyományos cigiben jelen lévő méreganyag ilyenkor nem szennyezi a kutya tüdejét, a nikotin, mely a dohánytermékek egyik legpotensebb mérge, így is bejut a szervezetébe.

Még nagyobb a baj, ha a kutya a nikotinos folyadékot tartalmazó fiolát kaparintja meg, ennek elfogyasztása ugyanis rövid úton az életébe kerülhet.

Miért nem helyeslik az ebek a gazdi alkoholfogyasztását?

Az a kutya, amelyik képes kiszagolni néhány tucat rákos sejtet is egy emberben, illetve 45 perccel korábban jelezheti egy-egy epilepsziás roham közeledtét, könnyűszerrel kiszimatol még egy korty alkoholt is a gazdi szervezetében.

Ennyi természetesen még nem jelent problémát, ám ha az illető alkoholgőzös állapotban tér haza, az igazi bűzbomba az eb nózijának. A kutya emellett gondviselője viselkedésváltozásait is rossz szemmel nézheti. A gazdi esetleg nem úgy nyúl hozzá, rátapad, elfelejt neki inni, enni adni, vagy hagyja, hogy a szintén nem szomjas baráti köre vegzálja őt.

Ugyan tudjuk, hogy egy felelős kutyatartó nem csinál ilyet, sajnos nyilván előfordult már másnaposan ébredező kutyatulajdonosokkal, hogy hirtelen hasítottak beléjük kedvencükkel szemben vállalt kötelezettségeik. Bár a kutya nem bosszúálló természet, nem fogja érteni, hogy miért nem vitték le sétálni vagy miért kapja késve a reggelijét.

Még rosszabb, ha az esti parti után a vendégek szanaszét hagyják az üvegeket, melyekbe az eb esetleg kíváncsian belenyal. Mivel sok alkoholos ital, például a likőrök magas cukortartalma elfedi a szokatlan ízt, az eb könnyen alkoholmérgezést kaphat. Ilyenkor azonban nincs helye a macskajajos ébredezésnek, azonnal orvoshoz kell vinni a kutyust, különben akár az életébe is kerülhet az előző napi dorbézolás.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya alkohol kutya dohányzás kutya nikotinmérgezés tünetei szenvedélybetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink