hirdetés

Nem jó vicc a kutyának konyakos meggyet adni: súlyos mérgezést kaphat!

Buzgó Csilla

2020. december 25

Bár egy szem konyakos desszerttől még egy kis méretű eb is legfeljebb gyomorfájást és bájos botladozást produkál, akkor sem tesz jót egészségének az alkohol.

hirdetés

Sokan úgy vélik, az ünnepek alatt elengedhetjük magunkat, és olyasmiket is megtehetünk, amiket egyébként év közben nem szoktunk. A gazdik ilyenkor igyekeznek kedvenceik számára is minél kellemesebbé tenni a szórakozást, és üsse kavics, kaphatnak az embereknek szánt nyalánkságokból is. Ez azonban az esetek nagy részében igen rossz döntés.

A kutya szervezete nem arra lett predesztinálva, hogy alkoholos italokat fogyasszon. Ugyan az állatvilágot megörökítő filmesek mulatságosnak tűnő felvételeket készítenek erjedt gyümölcsöktől megrészegülő majmokról vagy madarakról, házikedvenceddel ezt a mutatványt eljátszani nem csak felelőtlen, de életveszélyes is.

Az alkohol nem kutyáknak való

Hacsak nem a külsőleg ható termékekben használja az orvos vagy a gazdi, az alkohol tiltólistás összetevő az ebek számára. Testsúlykilogrammonként 5-8 ml 100%-os alkohol már halálos lehet rájuk nézve. Szagát, ízét ugyan nem szeretik, ám az agyoncukrozott likőrök, alkoholos desszertek édes íze elnyomhatja a kellemetlenségeket, heves habzsolásra vagy lefetyelésre buzdítva a négylábúakat.

Tehát abszolút téves elképzelés azt feltételezni az ebekről, hogy vannak olyan okosak, hogy ne fogyasszanak el olyasmit, ami számukra ártalmas. Élvezettel rágcsálják el a gyilkos galócát és nyalják fel az édes ízű fagyállót is, ami halálos méreg.

Az alkoholmérgezés tünetei ebeknél

Az első jelek körülbelül fél órával a fogyasztást követően mutatkoznak meg, mint például:

  • zavarodottság, mozgáskoordinációs problémák
  • hányás, hasmenés
  • fokozott nyáladzás
  • légzési nehézségek
  • hiperaktivitás, amit levertség követ
  • a normálishoz képest lassú szívverés
  • rohamok
  • fokozott szomjúságérzet
  • tudatvesztés

A halált általában a túl alacsony testhőmérséklet és vércukorszint, a légzési problémák, vagy a szervezet túlzott elsavasodása okozza.

Mit a teendő, ha a kutya véletlenül alkoholt fogyasztott?

Ehhez a komponenshez számos forrásból hozzájuthat az állat, beleértve a fagyállót és a bolhairtókat, utóbbi bőrön keresztül is felszívódhat a szervezetébe. Ha a cikk elején példaként említett konyakos meggyet, vagy a hasonló desszerteket vesszük alapul, akkor a veszély nem olyan komoly. Egy átlagos konyakmeggy kb. 15 grammos, 5%-os tömény alkoholtartalommal.

Ez azt jelenti, hogy egy kétkilós kutyának minimum 15-16 darabot meg kellene ennie belőle ahhoz, hogy elpusztuljon, ami azért valljuk be, valószínűtlen teljesítmény egy ekkora állattól.

Léteznek azonban töményebb alkoholos bonbonok, ezekből már kevesebb is elég lehet a súlyos mérgezéshez. Ezen kívül a még nyers kelt tészta, az alkohollal készített pörköltek – nem, nem párolog el belőlük az összes alkohol a főzés hatására – és egyes köptetőszirupok is veszélyt jelenthetnek kedvencedre nézve.

Egy szó mint száz, ha a kutya gyaníthatóan alkoholt fogyasztott, és rosszullét jeleit kezdi produkálni, ne próbálkozz otthoni praktikákkal, hanem azonnal hívd az állatorvosi ügyeletet! Mondd el, milyen fajta italt ivott az állat, mennyit, és kövesd az orvos utasításait!

Amennyiben nagy mennyiség csúszott le kedvenced torkán, valószínűleg be kell majd vinned őt a klinikára, ahol stabilizálják az állapotát. Ne felejtsd el magaddal vinni az ital üvegét, amennyiben tudod, hogy mi okozta a problémát!

(Képek: Getty Images Hungary)

alkoholmérgezés betegség kutya alkoholt ivott részeg kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink