hirdetés

A lapos arcú kutyák egészségügyi kockázata: a betiltás és szabályozás nem működik, de van egy módszer, ami segíthet!

Az Én Kutyám

2023. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a brachycephalic, vagyis a turcsi, lapos orrú fajtákról van szó, a velük kapcsolatos megjelenések tartalmi szempontból általában két táborra oszlanak: az egyik egészségügyi aggályokat vet fel, a másik pedig a növekvő népszerűségüket tárgyalja. A kérdés az, hogy vajon milyen lépéseket tehetünk a probléma megoldása érdekében?

hirdetés

Szerencsére a közvélemény egyre inkább felfigyel a lapos arcú ebek egészségügyi problémáira. A brachycephal obstruktív légúti szindróma (BOAS) károsíthatja az állat általános jólétét, ugyanis következtében légzési problémák, csökkent fizikai aktivitás és egyéb egészséggel kapcsolatos szövődmények lépnek fel. – jelent meg a Nemzetközi Kinológia Szövetség (FCI) által közzétett sajtóközleményben.

A probléma leküzdésére új módszert kell választani

Az állatvédő szervezetek és az állatorvosi egyesületek is számos felvilágosító kampányt indítottak ezen fajták népszerűségének visszaszorítására. Az erőfeszítéseik ellenére azonban a kereslet mégsem csökken. Ez a növekedés sokkoló lehet azok számára, akik kampányolnak ellenük, főleg, hogy a jelenlegi statisztikák azt mutatják, hogy a lapos arcú kutyák népszerűsége továbbra is emelkedik.

„Sok oka van annak, hogy az emberek miért szeretik ezeket a fajtákat. Abban a korban, amikor a többség társként tartja az ebeket, ez a tendencia valószínűleg egy ideig nem is fog változni. A fajtaspecifikus előírások, amik a betiltást, valamint az ilyen fajták orrhosszának szabályozását célozzák meg, nem hoznak érdemi megoldást. Ezeknek mindenki számára nyilvánvalónak kellene lenni. Sajnos nem fogják felülbírálni az emberi preferenciákat vagy az impulzív vásárlásokat. Ezek a fajták továbbra is népszerűek lesznek. Amit az FCI tehet az az, hogy javítja és fenntartja a törzskönyvezett kutyák minőségét.” – nyilatkozta Dr. Jakkel Tamás, a Nemzetközi Kinológia Szövetség (FCI) elnöke.

A lapos arcú kutyák betegsége, a BOAS ellen van megoldás!

A végső megoldást bonyolultabbá téve a BOAS megjelenését nem kizárólag a kutya orrának hossza határozza meg.  A rendelkezésre álló tudományos irodalom szerint számos tényező hozzájárul a légzési nehézségekhez, beleértve az elhízást is. Ezenkívül ráadásul az okok mindegyik fajta esetében eltérőek lehetnek. A probléma megoldása érdekében Dr. Jane Ladlow – a Cambridge-i Egyetem kisállat-sebészet specialistája, aki a kutyák felső légúti betegségeire specializálódott –  a The Kennel Clubbal, az Egyesült Királyság hivatalos kennel klubjával karöltve kifejlesztette a BOAS Functional Grading Systemet még évekkel ezelőtt.

Az osztályozási rendszer a légutak működésének non-invazív (nincs szükség sebek ejtésére a beavatkozáshoz) értékelése, amely hatékonynak bizonyult a BOAS kezelésében. Ez az áttörő megközelítés ígéretes eredményeket hozott, és itt az ideje, hogy a tenyésztési protokollok részévé váljon világszerte. Ebből a célból az FCI – a legnagyobb regisztrált kutyákkal foglalkozó szervezet a világon – exkluzív szemináriumot és workshopot kezdeményez a Norsk Kennel Klubbal és Dr. Jane Ladlow-val. A tervek szerint június végén Oslóban kerül sor a rendezvényre. Célja, hogy összehozza a nemzetközi kutyás szervezetek képviselőit és az állatorvosokat világszerte, hogy megismerjék az osztályozási rendszert, annak megvalósítását, és persze az előnyeit.

A lapos arcú kutyák betegsége, a BOAS nem csak a turcsi orr függvénye.

Ez a szeminárium a cselekvésre való felhívás. Elkötelezettek vagyunk az egészséges tenyésztési gyakorlat népszerűsítése mellett ezzel biztosítva, hogy a dédelgetett és rendkívül népszerű brachycephalic fajtáink élvezhessék minőségi életet. Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek valóban hatékonyak az unásig ismételt, üres propaganda helyett, amelynek végül semmi haszna nem lesz.  Ezek a fajták népszerűek, és ez még sokáig nem fog változni. Kérünk mindenkit, hogy vegye azt is figyelembe, hogy a legtöbb népszerű fajta illegális kereskedelemből és a kölyökkutyafarmokból származik. Ezek az ebek egyáltalán nincsenek alávetve egészségügyi ellenőrzéseknek; a törzskönyves törzsállomány nem számottevő. Mi mindent megteszünk, ami csak tőlünk telik, hogy biztosítsuk a törzskönyvezett kutyák jólétét.” – nyomatékosította Dr. Jakkel Tamás.

angol bulldog betegség BOAS brachycephal szindróma fci francia bulldog jakkel tamás mopsz német boxer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!