hirdetés

Így szúrd ki a szaporítót: gyanús a már eladásra kínált, de túl fiatal kutyus

Buzgó Csilla

2021. október 12

Ugyan számos gazdi szerezte tudatlanul kutyáját szaporítótól, és előfordulhat, hogy hála az égnek, semmi baja az állatnak, ezeket a nem éppen lelkiismeretesen tevékenykedő embereket jobb messzire elkerülni.

hirdetés

A kutyatenyésztés komoly szakma, nem csak arról szól, hogy két szimpatikus egyedet összeboronál az illető, és néhány héten belül elő is bújnak a tündéri kutyakölykök. Amit a laikus nem lát, az a tenyésztő számára olyan informatív tényező lehet, mely alapján ki kell zárni a folyamatból egyes állatokat, különben hibás adottságokat örökítenek tovább utódaikra.

A menhelyre akár magaddal is viheted kedvenced, hogy megismerkedhessen új családtagotokkal.

Ezek az “apróságok” a szaporítót egyáltalán nem foglalkoztatják, sem az, hogy a gondjaira bízott kutyák jól éljenek, egészségesek maradjanak. Csak és kizárólag a pénz, illetve a felelősség hárítása motiválja az ilyen tisztességtelen csalókat.

Mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között?

A leendő gazdi sok esetben internetes vagy újsághirdetések alapján nézi ki fajtatiszta kutyusát. Ezeken a platformokon első ránézésre csak az tűnhet fel, hogy egyes kölykök ára sokszorosa más, ugyanolyan fajtából való, hasonló korú kiskutyákénak.

A vételár sajnos azért annyira alacsony, mert a szaporító az alábbi feladatokat egyszerűen elblicceli a “tenyésztés” során:

Emellett a szaporító gyakran ki se várja azt az időintervallumot, mely szükséges ahhoz, hogy egy anyakutya regenerálódjon ellést követően. Amint fizikailag lehetséges, már vemhesíti is újfent – és akkor nem ejtettünk szót arról, hogy sokszor mennyire borzalmasan el vannak hanyagolva ezek a szerencsétlen jószágok egészségügyileg és ápolásukat tekintve egyaránt.

A “selejtesnek vélt” kölyköktől, azaz azoktól, melyek teljesen érthető módon nehezebben viselik a szörnyű megpróbáltatásokat, bármi áron, de megszabadul. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy olyasvalakik kezére kell adnia őket, akik a lehető legkegyetlenebb sorsokat szánják nekik.

A tenyésztő életcélja az egészséges, boldog kutyacsalád

Egy tenyésztő nem csak arra fókuszál, hogy minél több pénzt beszedhessen a kölykökért. Számára fontos, hogy kizárólag arra alkalmas kanokat és szukákat pároztasson, akik rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon esnek át, tehát biztos, hogy tovább örökíthető negatív jellemzőktől mentesek. Erre garanciát vállal, melynek tényét szerződésbe foglalja.

Egy lelkiismeretes szakember egyszerre legfeljebb egy-két fajtával foglalkozik, többre nem is volna kapacitása. Megválogatja, hogy kinek fedeztet és kinek ad el kiskutyát, mert fontos számára az, hogy a kölykök jó helyre kerüljenek.

Kizárólag szerződéssel és származási lappal együtt, chippel ellátva, több féregtelenítés után, oltásokkal együtt adja át a kölyköt az új gazdinak.

Hogyan szúrhatod ki a szaporítót?

Szemfülesnek kell lenned, de ha a hirdetéseket böngészve odafigyelsz erre a néhány intő jelre, megkímélheted magad a későbbi csalódásoktól.

  • a szaporító gyakran törzskönyves szülőktől kínál törzskönyv nélküli kiskutyát
  • hathetesnél fiatalabb korukban is kiadná a kutyusokat
  • sosem hallott, Magyarországon még nem elismert “designer” keverékeket árul gyanúsan olcsón
  • a fajták nevét gyakran le sem tudja írni helyesen, így keletkeznek a „rotveilerek”, „yorksir terrierek”, „stefordsír bulterierek” és társaik
  • egész évben bármikor rendelkezésre állnak nála kiskutyák, holott egy szuka a megfelelő regenerálódási időt és a természetes ivarzási ciklust figyelembe véve legfeljebb egy-két almot tud világra hozni és felnevelni évente. A MEOESZ szabályzata szerint a szukák két naptári évenként maximum 3 almot kölykezhetnek. Két kölykezés után a szuka nem fedeztethető, tehát egy ivarzásnyi pihenőidőt kell a számára biztosítani.
  • a szaporító azonnal az anyagiakra tér és előzetes beszélgetés, találkozó nélkül hagyja, hogy kifizesd a kutyát akár online
  • nem tud felmutatni hiteles referenciát elégedett gazdikról, őt elismerő tenyésztő kollégáktól, illetve állatorvosa adatait sem adja ki – már ha van neki
  • a kiskutya “átvételének” napján kérésre sem hajlandó beengedni oda, ahol az ebeket tartja

Emellett gyanús lehet az illető érdektelen hozzáállása is, ugyanis egy tenyésztő mindig biztosítja a gazdit arról, hogy bármi probléma felmerül, nyugodtan keresse őt. A szaporító többnyire igyekszik felszívódni, akár le is tiltja a vásárló telefonszámát vagy a közösségi oldalakon használt profilját. Így amikor kiderül, hogy az egészségesnek és nyugodtnak hirdetett kutyus beteg és traumatizált, már csak futhatunk a pénzünk után.

(Képek: Getty Images Hungary)

ki a szaporító kiskutya vásárlás kölyökkutya vásárlás kutyatenyésztő szaporított kutya tenyésztő tenyésztő vs. szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink