hirdetés

A kiskutyák kilencedik hete: új élet kezdete a gazdikkal

Jóvári Krisztina

2021. január 15

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérhetted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. A kis szőrmókoktól most búcsút kell vennünk, hiszen elérkezett a 9. hét, ám addig megmutatjuk, mi történt velük a legutóbbi beszámolónk óta.

Thor. /Fotó: Jacks and Bears

A kilencedik hét eseményei

Az előző heti cikkben bemutattuk a „kerti partit” kölyökkutya módra, ugyanis a kicsik végre kitombolhatták magukat a jó időnek köszönhetően a kertben. Itt találkoztak a felnőtt bernikkel, megismerkedtek új ingerekkel, megkóstolták a növényeket és a füvet is. A nagyobb területen még többet tudtak szaladni és jókat játszottak egymással. A kilencedik héten egyre többet voltak kint, hiszen a nagy bundájuknak köszönhetően jól érezték magukat a téli időjárás ellenére is. Ettől még jobban le is fáradtak, amit hosszú alvás követett.

Az új élet kezdete – költözés a gazdikhoz

Elérkezett a nagy nap a kiskutyák életében, amikor az új gazdikhoz költöznek. Az új tulajdonosok már nagyon várták a kölyköket, hiszen a 7. heti látogatás alkalmával már láthatták, szeretgethették őket. Mielőtt azonban új otthonukba költöznének, még pár teendő hátravan. Utazás előtt egy állatorvosi vizsgálat és egy nagy fürdés következik.

A fiúk: Doctor Strange, Flash, Black Panther & Thor. /Fotó: Jacks and Bears

Állatorvosi vizsgálat és igazolás

A kicsik költözése előtt az állatorvos még egyszer átfogó vizsgálatot tart, amelyről lepecsételt igazolást is kiállít. Ennek során a korábbiakhoz hasonlóan a kölykök szemeit, füleit, fogait, farkát és köldökét nézi meg, valamint a kan kiskutyák esetében a herék meglétét és helyét. A heréknél ugyanis megtörténhet, hogy nem szállnak le a hasüregből, és később műtéti úton el kell távolítani őket. A kiskutyák fogainál a komplett (hiánytalan) fogazat és ollós harapás elvárt a berni pásztor esetében. Jelenleg még csak tejfogaik vannak, a maradandó fogak később kezdenek kinőni. A fogváltás körülbelül 3-4 hónapos korban kezdődik el és 6-7 hónapos korukig tart. A törött farok tenyésztésből kizáró hiba a fajtánál, ezt tapintással meg tudja állapítani az állatorvos, hogy rendben van-e. A köldöksérvet szintén alaposan megvizsgálja az orvos, ha felmerül a gyanúja.

Black Panther fürdés után: "Nem értem, mi történt". /Fotó: Jacks and Bears

A vizsgálat után minden kölyökről készült egy részletes leírás. Ebben az állatorvos igazolja, hogy a kiskutyák egészségesek, szemeik, füleik, fogazatuk rendben van és koruknak megfelelően jól fejlettek. A kicsik nagyon ügyesen viselkedtek a vizsgálat során, már hozzászoktak a „procedúrához” és örömmel fogadták az állatorvost.

Az első fürdés

Az új otthonba költözésük előtt a kiskutyák „wellnessben” is részesültek. Tehát irány a kád és alapos fürdés következett, mert a hetek alatt bizony rendesen össze tudták koszolni magukat. Ez a művelet kölyökkutyától függően vagy egyszerű, mert tetszik neki a víz, vagy bonyolult küzdelem, ha inkább szabadulni akarna. A fürdetés során érdemes kölyökkutyák számára alkalmas sampont használni, ami nem változtatja meg a kölyökszőr szerkezetét és semmiképp sem irritálja a bőrt és a szemeket. Szerencsére az első fürdés a meglepetés erejével hatott, majd a szárítás következett. A végeredmény: 6 plüssmedve, akik láthatóan elégedettek a helyzettel.

A plüssmedvék. /Fotó: Jacks and Bears

A kezdőcsomag

A tenyésztők a kiskutyák mellé kezdőcsomagot is adnak, ami játékokat, szőrápoláshoz szükséges fésűket és sampont, nagytestű fajtáknak ajánlott izületvédő kiegészítőt és kölyöktápot is tartalmaz. Ezen kívül minden kiskutya rendelkezik állatútlevéllel, amiben az oltásokat, a féregtelenítést és az állatorvosi vizsgálatokat feltüntetik. Továbbá a kiskutyák adásvételi szerződésének részét képezi az állatorvos által kiállított igazolás és a törzskönyv is.

Kölyök kezdőcsomag, amit a gazdik kaptak. /Fotó: Jacks and Bears

A kölykök kalandjai innentől a gazdiknál folytatódnak, akiknek reméljük nagyon sok örömet fognak okozni. Letelt a 9 hét, így a cikksorozat is a végére ért. Boldog gazdis életet Elektra, Rena Rouge, Thor, Doctor Strange, Flash és Black Panther!

(Képek: Jacks and Bears)

berni pásztor berni pásztor kiskutya Jacks and Bears kennel kiskutya kiskutya kilencedik hét tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink