hirdetés

Így fejlődnek a kiskutyák a hetedik hétben: szocializáció idegenekkel

Jóvári Krisztina

2021. január 3 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Már a hetedik hét végére érkeztünk, megmutatjuk tehát, mi történt a kicsikkel ezen a héten.

Repülő Flash. /Fotó: Jacks and Bears

A hetedik hét

Az előző heti cikkben bemutattuk, mik a legfontosabb higiéniás szabályok, amelyeket érdemes betartani a kiskutyák védelme érdekében, ha idegenek érkeznek vagy az állatorvos látogatja meg őket. A kis szuperhősök egy hét alatt is rengeteget nőttek, még inkább plüss medvékhez hasonlítanak a hatalmas szőrükkel és nagy mancsaikkal. A játék folyamatosan megy – ha éppen nem alszanak, mert kimerült az elem – mindenféle hang kíséretében: ugatás, morgás, vonyítás, nyafogás.

Doctor Strange és Black Panther: harc a párnáért. /Fotó: Jacks and Bears

Szabadság: irány a terasz

Végre kisütött a nap és a jó időt kihasználva a kis szuperhősök pár órára új környezetet ismerhettek meg: kijutottak a teraszra. Itt egyrészt új játékok várták őket, másrészt pedig új „talaj” is. Megismerkedhettek a parkettával, ami kevésbé csúszós felület, viszont kis hangot ad ki, ha szaladnak rajta. Ez eleinte meglepetést okozott, majd kifejezetten tetszett nekik és direkt úgy szaladtak, ugráltak rajta, hogy hangja legyen.

Futás a zsákmánnyal. /Fotó: Jacks and Bears

Az új játékaikat is birtokba vették, „zsákmányként” tekintettek rájuk. Egymással is vitába szálltak, kié legyen a plüss. Ilyenkor kötélhúzást játszottak és az erősebb vihette a játékot magával. Új tárgyként szállítóboxok is kikerültek a teraszra, ez különösen fontos a szocializáció szempontjából. Ha a kicsik külföldre utaznak gazdihoz és esetleg hosszú autóút vagy akár repülőút is vár rájuk, időben hozzá kell szoktatni őket a szállítóboxhoz. Mivel a kiskutyák érdeklődők, a nyitott boxokba maguktól bemásztak, elaludtak benne vagy éppen rendezkedtek: kihúzták a párnát és próbálták szétrágni.

Kutyaovi a teraszon: így játszanak a kiskutyák kint:

Játék a falkatagokkal

Az ötödik heti cikkben bemutattuk, hogy a kicsik találkoztak az otthoni falkában élő jack russell terrierekkel. Akkor még a jackek voltak erőfölényben, azonban a hetedik hétre fordult a kocka. A kisbernik már súlyban és magasságban is nagyobbak. Legszívesebben Hermes játszik velük, ő a teraszon is szórakoztatta a kis szuperhősöket. A felnőtt kutyák így részt vesznek a szocializációban és tanítják is a kölyköket.

Hermes és a szuperhősök. /Fotó: Jacks and Bears

Ismerkedés idegenekkel

A hetedik héten megtörténik a találkozás az új gazdijelöltekkel. A jelentkezők már korábban lefoglalták a kiskutyákat, azonban csak az első oltás után találkozhattak velük. Ezzel a tenyésztők a kicsiket védik az esetleges fertőzésektől, hiszen a kölyökkutya immunrendszere még nem olyan fejlett, mint a felnőtt kutyáké.

A leendő gazdik papucsban és kézmosás, kézfertőtlenítés után léphetnek be a kicsikhez. A jól szocializált kölyökkutya kíváncsi, érdeklődő és szívesen barátkozik ismeretlenekkel. A bernik ideális családi kutyák, náluk ez a tulajdonság különösen fontos. A kis szuperhősök is így viselkedtek: barátságosak és kedvesek voltak, így egyből belopták magukat a gazdik szívébe.

Amikor már kezd lemerülni az elem. /Fotó: Jacks and Bears

Hozzászoktatás zajokhoz

Gyorsan eljön a költözés ideje, amikor „kirepülnek” a kölykök és új otthonaikba kerülnek. Ezeken a helyeken rengeteg inger éri majd őket, amikre nem árt időben felkészülni. A különböző zajokhoz – mint például az autók hangja vagy az általános utcazaj – hozzá lehet már hamarabb szoktatni a kiskutyákat, hogy ne legyen teljesen újdonság számukra. Ezt a tenyésztők úgy segítik elő, hogy rádió szól a kutyaoviban naponta több órán keresztül vagy felvételről utcai zajokat játszanak le nekik.

(Képek: Jacks and Bears)

berni pásztor Jacks and Bears kennel kiskutya fejlődése kiskutya hetedik hét kiskutyák tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink