hirdetés

Oviba költöznek a kiskutyák az ötödik héten: így fejlődnek a kis szuperhősök

Jóvári Krisztina

2020. december 18 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Már az ötödik hét is eltelt, megmutatjuk tehát, mi történt velük a legutóbbi beszámolónk óta.

Rena és a kötéllabda. /Fotó: Jacks and Bears

Több mint 1 hónap eltelt

Nagyon eseménydúsan telt az első hónap a kiskutyák számára. Az 500-600 gramm körüli születési súlyukat hétszeresére-nyolcszorosára növelték, így már 4 kg felettiek mindannyian. Az előző cikkben bemutattuk, hogyan kezdték el a tejpótló tápszer helyett a pépesített kölyöktápot fogyasztani. A kis tejfogaik ebben nagy segítséget jelentenek. A hangjuk is folyamatosan alakul, morognak és ugatnak egymásra.

Flash elfáradt. /Fotó: Jacks & Bears

Szocializáció: ismerkedés a falka többi tagjával

A kis szuperhősök számára eljött az idő, hogy a falka többi tagjával is megismerkedjenek. Először a kifejlett berni pásztorok helyett a jack russell terrierekkel kezdték ezt a folyamatot. Egyelőre még van méret- és súlykülönbség köztük, de pár hét múlva „fordul a kocka”. A kicsi bernik nagyobbak lesznek 8 hetes korukra, mint a felnőtt jack russell terrierek. A szuperhősök érdeklődve közelítettek a jackekhez, akik szintén türelmesek és óvatosak voltak a kisbernikkel.

Hermes és Elektra barátkoznak

A költözés: irány az ovi!

Eljött az idő a kutyaoviba költözéshez, hiszen már elég nagyok a szuperhősök és kicsinek bizonyult az elletőláda. Az új helyük sokkal tágasabb, ahol többet tudnak mozogni és a hőmérséklet is alacsonyabb. Mivel igen nagy bundájuk van már 1 hónapos korukra, az elletőládában inkább a hidegebb helyeket keresték.

Az új játékok felkeltik az érdeklődést. /Fotó: Jacks & Bears

A kutyaoviban természetesen vannak plédek is, amelyek melegebb felületet jelentenek. Ezáltal a kiskutyák eldönthetik, hol szeretnének aludni. Általában a plédeket választják alvásra, míg napközben a hidegebb felületeken játszanak. A költözést érdeklődve fogadták és hamarosan birtokba vették az egész birodalmukat. Itt sokkal több a játék, amiket ki is próbáltak.

Doctor Strange félúton az akadályon. /Fotó: Jacks and Bears

Új játékok: kezdődhet az egyensúlyozás

Az eddigi játékaik a kiskutyákkal együtt „költöztek” az óvodába, azonban kaptak újakat is. Ezek fejlesztik az egyensúlyérzéküket, valamint hozzászoktatják őket az instabil felületekhez. A játékok kifejezetten kölyökkutyák számára készülnek, biztonságosak és nem okoznak sérülést sem.

Így játszanak az 5 hetes kölykök

A kicsikre van bízva, miként próbálják ki őket. A kíváncsiságuk és ügyességük azonban megmutatkozott, mert érdeklődve másztak fel ezekre és nem lepődtek meg az instabil felületektől, a billenő korongtól sem. Láthatóan élvezik az új helyet, ami kizárólag az övék.

Daisy az oviban is gondoskodik a kölykeiről

Nagyobb hely, több takarítás

A nagyobb hely több takarítási munkát is igényel. Az ovit naponta többször fel kell mosni, a plédeket pedig kicserélni, mert sokszor azon végzik el a dolgukat a kiskutyák. Ilyenkor a kicsiket elkülönítik egy másik helységbe vagy az elletőládába, majd az óvoda felmosása és kiszáradása után újra visszamehetnek a birodalmukba.

(Képek: Jacks and Bears)

alom berni pásztor Jacks and Bears kennel kiskutyák kiskutyák fejlődése kiskutyák ötödik hét tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink