hirdetés

Botrány az osztrák kutyakiállítás körül: óriási felháborodást keltett a szervezők bejelentése, a tenyésztők és a bírák is felszólaltak

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

A hétvégén nagyszabású rendezvényre várják a tenyésztőket Tullnba, ahol szeptember 30. és október 2. között rendezik meg a 3XCACIB kutyakiállítást. A program előtt három nappal azonban a szervezők körlevelet küldtek a már regisztrált résztvevőknek, aminek tartalma óriási felháborodást keltett, sőt többen visszaléptek az indulástól.

hirdetés

Sokan készültek a most hétvégén megrendezendő 3 X CACIB TULLN – DU & DAS TIER kiállításra, ám a szervezők mondhatni utolsó pillanatban küldött felhívása sokakat visszalépésre késztetett. A már elfogadott nevezéssel rendelkező tenyésztőket ugyanis arról tájékoztatták, hogy az aktuális állatvédelmi törvény értelmében egyes külső jegyek büntetést vonnak maguk után.

Kizárás, bírság és elkobzás

Az Osztrák Kinológiai Szövetség (Österreichische Kynologenverband, a továbbiakban ÖKV) tájékoztatása szerint a kiállításon résztvevő kutyák gazdáinak nyilatkozniuk kell arról, hogy a felvonultatott állat semmilyen úgynevezett „kínzási jegyet” nem mutat – hivatkozva az állatvédelmi törvényekre, és az azokban állatkínzásnak minősített külsőségekre.

A szóban forgó tájékoztatót „fontos megjegyzés” címmel valamennyi kiállító megkapta dr. Michael Kreiner, az ÖKV elnökének aláírásával. A hivatkozott törvényről a jelentkezők az alábbi linken tájékozódhatnak, és ennek ismeretében a kiállításon való részvételhez be kell nyújtaniuk egy igazolást, miszerint egyik felsorolt jegy sem jellemző a kutyájára.

A törvény szövege szerint valamennyi olyan külső jegy állatkínzásnak minősül, amely az adott fajta „túltipizálásából” ered. (Ezeket elgyötört vagy kínzási tenyésztési jegyekként is emlegetik.) Többek között ilyen a nehezített légzést eredményező úgynevezett felső légúti szindróma (szakszóval brachycephalia, a köznyelven pedig nyomott orr/arc; ez főképp a bulldogok és a mopszok sajátja), a bőr és a szemek konjunktúrája, azaz gyulladásos állapota, vagy a szőrtelenség. Ha a nevezett állaton mégis ezen jegyek tapasztalhatók, a tenyésztő a törvény alapján felelősségre vonható.

A résztvevők és a bírák problémája ezzel az, hogy a törvények szélsőséges értelmezése miatt több olyan fajtajegy is beleesik ezen kategóriába, ami nem pusztán kizárást, de pénzbírságot, súlyosabb esetben az állat elkobzását vonja maga után.

A bírók is felszólaltak

A közösségi oldalakon számos szervezet, tenyésztő és bíró szólalt fel az ügyben, egy emberként adva hangot a felháborodásuknak. Egyrészt kifogásolják a tájékoztatás időpontját, hiszen a szóban forgó levelet mindössze 3 nappal a kiállítás előtt kapták kézhez. Másrészt a felsorolt külsőségek miatt sokak kutyája „kiesik”, de jobb esetben is nagy rizikóval vehet csak részt az eseményen.

Sokan az állatvédelmi törvény kiforgatását látják a szabályozásban, egyúttal fenyegetve érzik magukat. Gerhard Pöllinger-Sorré, az Osztrak Terrier Klub elnöke, valamint FCI (Fédération Cynologique Internationale, azaz Nemzetközi Kinológiai Szövetség) bíró közösségi oldalán adott hangot nemtetszésének.

Mint írja, a résztvevők aláírásukkal magukra vesznek minden felelősséget a kiállításon történtekkel kapcsolatban, így az esetleges büntetés is kizárólag őket terheli. Holott a már jóval korábban elfogadott nevezéssel az ÖKV tudomásul vette az adott kutya fajtáját, és az azzal járó fajtajegyeket is.

Pöllinger-Sorré arról is beszámol, hogy az egyik bíró a tavalyi, szintén Tullnban megszervezett kiállítás miatt visszamenőleg 400 eurós (körülbelül 167 ezer forintos) büntetést kapott, mindössze azért, mert az általa bírált kutyák között volt kettő, akik beleestek az úgynevezett „kínzott fajták” csoportjába a mostani törvénykezés szerint. Ennek kapcsán írt az ÖKV-nek mint szervezőnek, hogy ilyen és hasonló esetekben a versenybírák számíthatnak-e kártalanításra, illetve mentesítik-e őket az ilyen általa jogsértésnek nevezett eljárások alól. A válasz megérkezéséig azt kéri a kollégáitól, hogy a fentieket biztosító igazolás nélkül ne vegyenek részt bemutatókon.

Nincs garancia

Az említett tájékoztató szerint, illetve az abban nevezett, aláírandó dokumentum szerint a szervezők minden felelősséget elhárítanak magukról abban az esetben, ha bármelyik benevezett és már visszaigazolt kutya gazdája büntetést kapna. Tehát nincs garancia, hogy a már korábban, a nevezés során elfogadott kutyák „büntetlenül megússzák” a részvételt. A tájékoztatóban hivatkoznak Németországra, ahol a leírtak szerint hasonló a gyakorlat, illetve sokan hasonló tapasztalatokról számoltak be az elmúlt évek osztrák kiállításai kapcsán is.

Többen visszaléptek

Emiatt többen visszaléptek a részvételtől, mint az osztrák basset- és laufhund klub is. Ők a kutyáik nevezését is visszavonták, standdal sem fognak kitelepülni a versenyre, egyúttal hangsúlyozzák, hogy nem támogatják az intézkedést. Ugyanis a basset hound az ÖKV által mellékelt összefoglalóban elgyötört tenyésztési tulajdonságokkal rendelkező fajtaként szerepel.

A hozzászólások alapján a tenyésztők között is hatalmas a felháborodás, az említett klubhoz hasonlóan többen nem vesznek részt a kiállításon. Mint többen is írják, ez a helyzet tarthatatlan, és mielőbbi megoldás szükséges, különben egyes fajták teljesen kizáródnak az ehhez hasonló eseményekből.

A reagálók elmondása szerint a probléma nem az állatvédelemmel, hanem a törvények túlzó és követhetetlen értelmezésével van, ami miatt kiszámíthatatlan, hogy mely kutyák esetében von kizárást és büntetést maga után a részvétel. Emiatt fajtaszakértők bevonását sürgetik az ügyben, hogy mielőbb egyértelműsítsék a helyzetet.

Számos kérdést vet fel a helyzet

A tullni kiállítás sok kérdést vet fel. Egyrészt hogyan értelmezendők az állatvédelmi törvények? Hol a határ a fajtajegy és az állat egészségét veszélyeztető, életminőségét rontó külsőségek esetében? Ezen túl felmerül a kérdés, hogy kié a felelősség a „túltenyésztett” egyedek kapcsán? A tenyésztőké, a szervezeteké, esetleg a bíráké, akik bírálataik révén elősegítették, hogy egyes tenyészetekben megjelenjenek a problémák?

A kutyákra vonatkozó elvárásrendszer – hogyan nézzenek ki, milyen szűréseik legyenek – nincs pontosan definiálva. Ebből kifolyólag senki sem tudja, mi az, ami miatt megbírságolhatják. Szankcionálni egzakt definíció nélkül pedig eléggé megdöbbentő eljárás. Emellett a kritériumrendszer, amit figyelnek, nagyon sok szakmai kritikát kap. Elnagyolt, eltúlzott és sok esetben nem is tartható. Mindezek mellett szintén gond, hogy 3 nappal a kiállítás előtt több elvárt szűrési eredményt már nem lehet beszerezni a rövid határidő miatt.

A másik félelem a helyzettel kapcsolatban, hogy nem tudni, hova vezet a folyamat, és a jövőben milyen további intézkedések várhatók a hasonló rendezvényeken. Nagyon fontos feladat az állatok védelme, tény, hogy tenni kell az extrém külső és az abból eredő egészségügyi problémák ellen, azonban a jelenlegi rendszer erre nem alkalmas.

Ezek a felvetések mind előjöttek a már említett posztok alatt kialakult párbeszédek során, és egyelőre nyitott kérdésként sokakat foglalkoztatnak.

állatvédelmi törvény botrány küllembíró kutya verseny kutyakiállítás nyomott orrú fajták osztrák tenyésztő túltenyésztett

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!