hirdetés

Beneveznéd kutyádat egy kiállításra? Mutatjuk, hogyan teheted meg, és mire lesz szükséged a ringbe lépés előtt

Zöldhelyi Adrienn

2022. július 20 - Képek: dog-foto.com, Getty Images Hungary

Szeretnél kutyáddal részt venni kiállításon, de nem tudod, hogyan vágj bele? A következőkben segítünk abban, hogy hogyan nevezhetsz, és mit vigyél magaddal feltétlen az eseményre!

hirdetés

Miután a kutya felkészítése a kiállításra megtörtént, benevezhetünk az első alkalomra. A gyakorláshoz hasonlóan itt is érdemes kisebb, egy napos rendezvénnyel (pl. nemzeti CAC, speciál vagy klubkiállítás) kezdeni. A több napos nagy kiállítások mind a kutyának, mind a gazdának megterhelőek, ezért inkább később javasoltak.

Nevezés a kutyakiállításra

Nevezés előtt érdemes átnézni a kiállítási szabályzatot. Abban találhatjuk például a kiállítások típusait, nevezési feltételeket, osztályokat, a kiadható minősítéseket, címeket, illetve a kiállítás menetét. Saját néven csak abban az esetben tudunk nevezni, ha a kutya törzskönyve a nevünkre van íratva. Ha még a tenyésztő nevén van, a nevezést ő tudja intézni.

A kutyakiállításokra való nevezés ma már szinte mindig online történik. A szervezők az esemény előtt pár nappal megküldik a nevezés visszaigazolását. Ezt feltétlenül nyomtassuk ki, és tegyük egy mappába a kutya eredeti törzskönyvével és oltási könyvével együtt! A visszaigazoláson lesz rajta, hogy mikortól lehet belépni a kiállítás területére, mikor kezdődnek a bírálatok, illetve mi a pontos helyszín. Ezen kívül a kutya startszámát is csak nevezési visszaigazolás ellenében adják ki. Ha mulasztás történt, vagy valami nem stimmel a nevezéssel, befizetéssel, azt feltüntetik a visszaigazoláson. (Ebben az esetben a megérkezés után fel kell keresni a kiállítási irodát, és ott rendezni a helyzetet.)

A kiállítás előtti napokban

Készüljünk fel az eseményre. A kutya igényei mellett sajátunkról is gondoskodnunk kell, mert az eb csak akkor érzi igazán jól magát, ha a gazda is. Az ideges, feszült ember mellett a kutya is hamar az lesz. Feltétlenül nézzünk utána, hogy milyen időjárás várható aznap. Ez egyrészt a közlekedés miatt fontos, másrészt, hogy annak megfelelően öltözzünk. A kiállítás előtt pár nappal feltétlenül kezeljük le a kutyát kullancs elleni szerrel, mivel sok rendezvényterület elég kullancsos. Saját magunk számára is vigyünk parazita elleni készítményt, esetleg szúnyogriasztót, főleg ha vízparti eseményre megyünk.

A kiállításon a következőkre lesz szükségünk

A kutya mappája a következő papírokkal: eredeti törzskönyv, oltási könyv, nevezési visszaigazolás, teljesítmény füzet, a nevezési díj befizetéséről szóló banki visszaigazolás, katalógusjegy. Ez utóbbi kettő már nem minden esetben van. (Online nevezésnél sokszor közvetlenül kártyával lehet fizetni, így nincs banki igazolás, illetve a katalógus gyakran már csak online formában elérhető.)

Ketrec vagy box a kutyának, hogy tudjon pihenni. Ha minden oldaláról nyitott, legyen nálunk egy pléd vagy más, nagyobb anyag, a mivel le tudjuk takarni, hogy védje az időjárástól, zavaró ingerektől. A ketrec vagy box – amennyiben egy kutyával érkezünk – nem feltétlenül muszáj, de jó ha van.

Nagyobb kozmetikát igénylő fajtákhoz, akiket közvetlen a bírálat előtt is igazítgatni kell, javasolt (lehetőleg kerekes) kozmetikai asztalt vinni. A földön térdelve fésülni az ebet borzasztóan kényelmetlen. Persze egy kölyökkutyával az első kiállításon erre nem lesz szükség.

Kozmetikai felszerelés. Az, hogy pontosan milyen kozmetikai eszközökre, termékekre lesz szükségünk, nagyon fajtafüggő. Egy sima vagy rövid szőrű kutya esetében elég lehet egy csomag nedves babatörlő kendő az esetleges szennyeződések eltávolításához, és talán egy szőrfény spray. Hosszú és/vagy duplaszőrű kutyáknak viszont feltétlenül vigyünk legalább – a fajtának megfelelő – kefét, fésűt, ollót és hintőport (kifejezetten kutyáknak készült szilikonos, vagy jó minőségű illatmentes babahintőpor).

Mindenképpen legyen nálunk nedves törlőkendő, egy kutyás törölköző (főleg ha esős, saras az idő) és egy tekercs papírtörlő. Ezek kiemelten fontosak az erősebben nyáladzó fajtáknál.

A kutyát nem lehet ringbe vinni hámmal, vagy hétköznapi nyakörvvel és pórázzal. A kiállításokon a kutyák felvezető pórázon vonulnak. Felvezető pórázból olyan típust válasszunk, ami a fajtának, illetve az adott kutyának minden szempontból megfelelő (pl. szín, vastagság, nyakörvrész).

Ami még kelleni fog

Startszám tartó (legalább egy biztosítótű mindig legyen nálunk), kutyaürülékes zacskó, víz, itatótál vagy kutyakulacs, jutalomfalat, jutalomfalat-tartó, esetleg labda vagy más sípolós kutyajáték, amire a kutya figyel. (A jutalomfalat ne száraztáp legyen! Apró, puha falatokat vigyünk, amit a kutya nem kap a hétköznapokban, és nem romlik meg hamar a melegben, mint például a virslikarikák.)

A fent említett termékek nagy része, illetve étel-ital a kiállításokon is kapható, így ha korán érkezünk és valamit elfelejtettünk, ott tudunk vásárolni. Emellett ne feledkezzünk meg saját kényelmünkről sem! Legyen nálunk összecsukható szék, mivel a rendezvények sokszor egész napon át tartanak, és nincs hova leülni. Vihetünk sártat vagy napernyőt, esőkabátot, helyszíntől és időjárástól függően, valamint öltözzünk fel praktikusan és kényelmesen.

Érkezéstől a ringbe lépésig

A kiállításra első alkalommal legalább a bírálatok előtt két órával ajánlatos megérkezni. A kutya oltási könyvét, illetve a visszaigazolást már a bejáratnál kérni fogják. Majd keressük meg, melyik ringben lesz a fajtánk bírálata, és annak környékére pakoljunk le úgy, hogy mindig lássuk a ringet. Ezután érdemes felmérni, bejárni a terepet, és kicsit megsétáltatni a kutyát. A játék, a séta, a szeretgetés, a pozitív élmények megélése fontos része a kiállításnak!

Fotó: dog-foto.com

Séta közben vegyünk át egy példányt a katalógusból (már ha van és nem online). A katalógust általában a kiállítási irodában, vagy egy külön sátorban szokták osztani. Ez a kiadvány fontos információkkal szolgálhat, mindenképpen legyen nálunk. Ha a ringünkben felállított asztalhoz megérkezik a ring-személyzet, kérjük ki tőlük a kutya startszámát. A startszámot a nevezési visszaigazolás bemutatása után adják ki. Ringbe a kutya csak úgy vihető, ha a felvezető ruházatán jól látható a startszám! A bírálatok megkezdése előtt gyakoroljunk egy kicsit a ringben, majd ha szükséges, igazítsunk a kutya szőrzetén.

Nagyon figyeljünk arra, hogy mikor kell ringbe lépnünk. Fognak szólítani, de azért figyeljük a katalógusban leírt sorrendet. Pár perccel a bírálat előtt már álljunk a ringbejárat közelébe. Startszám legyen rajtunk, jutalomfalat tartóban vagy zsebben, a kutya előkészítve felvezető pórázon a kezünkben. Így már indulhatunk is életünk első megmérettetésére!

kiállítás kozmetika kutyakiállítás tenyésztés tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink