hirdetés

A te kutyád hogy szerepelne egy kiállításon? Így derítheted ki, mik az alapkövetelmények

Zöldhelyi Adrienn

2022. július 13 - Képek: dog-foto.com, Blanco photo & editing, Getty Images Hungary

A kutyakiállításokra való felkészülés az eb kiválasztásával kezdődik. Ha eldöntöttük, hogy olyan kiskutyát szeretnénk, akivel majd később kipróbálnánk magunkat a kiállítások világában, akkor tudatosan – és nem érzelmi alapon – kell kölyköt választanunk.

hirdetés

Előre szóljunk a tenyésztőnek, hogy milyen célra szeretnénk a kutyát. Bízzunk az ő szakértelmében, tapasztalatában, hogy a lehető legjobb kölyköt fogja ajánlani. Olyan kiskutyát, aki valóban ígéretes, aki már egészen kis korától mutatja azokat a tulajdonságokat, amik majd később fontosak lesznek. Persze az is előfordulhat, hogy már vettünk egy kutyát és közben gondoljuk úgy, hogy érdemes lenne megmérettetni, vagy a tenyésztő javasolja, látva a kölyök adottságait, jó irányú fejlődését. Kezdő gazda esetében a tenyésztővel való szoros együttműködés legalább az első időszakban kiemelten fontos! Mert bár egy kutyakiállítás külső szemlélőként egyszerű feladatnak tűnhet, valójában cseppet sem az. Ezer és ezer apróságra kell odafigyelni, amikbe tapasztalatok hiányában könnyen belegabalyodik az ember.

Fotó: dog-foto.com

A kutyakiállításokon nem csak az eb genetikai adottságai számítanak. Nézik a kutya éppen aktuális állapotát, a szőr minőségét, kozmetikáját, a test kondícióját, izomzatát, mozgását, viselkedését, tulajdonképpen mindent, ami a kutyán látható. Éppen ezért a kiállítási kutya tartása, nevelése, táplálása, szőrének karbantartása egyedi igényeket kíván. Amennyire csak lehetséges, a kutyából ki kell hozni a maximumot.

Etetés

A kiállítási kutyának minőségi táplálékra van szüksége, függetlenül attól, mivel etetünk. Ez lehet száraztáp, konzerv, nyers vagy bármi, a lényeg a megfelelő minőség és mennyiség. A kutya súlya az ideálishoz közelítsen. Ha szükséges, táplálékkiegészítőket is kell kapnia, a minél jobb kondíció és ragyogó bunda eléréséhez. Ezek alkalmazása viszont nagyban függ az adott fajtától, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a tenyésztővel való szoros együttműködés és kommunikáció fontosságát.

Kozmetika

Még a kopasz kutyáknak is szükségük van a megfelelő ápolásra, a hosszú és/vagy dupla szőrű ebek esetében pedig még inkább fontos, hiszen a szőrzet nagyon látványos elem. Folyamatosan karban kell tartani, jó minőségű kozmetikai termékekkel ápolni. Ha mi magunk ezt nem tudjuk biztosítani, kérhetünk segítséget a tenyésztőtől, illetve kozmetikustól. Utóbbi kiválasztásánál azonban kiemelten figyeljük arra, hogy olyan szakembert válasszunk, aki ért az adott fajtához, annak speciális kozmetikájához. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy például egy uszkárt ki készít fel egy kiállításra. A kozmetikusnak betéve kell ismerni az elvárásokat, értenie kell a show-kozmetikához. Mivel a szőrzet felkészítése asztalon történik, a kutyát hozzá kell szoktatni az erre a célra használt asztalhoz.

Nevelés

Egy kiállítási kutyának kiváló szocializációval és megfelelő alapengedelmességgel kell rendelkeznie. Hozzá kell szoktatni a pórázhoz (hámot a kiállításon nem viselhet!), más kutyákhoz, idegen emberekhez, nagy zajhoz, tömeghez, és bármilyen típusú talajhoz. Nem szabad, hogy megrettenjen attól, ha szőnyegen kell futnia, vagy a bíró meg akarja érinteni. A test teljes felületének átsimítását, a fogak alapos vizsgálatát, vagy kanoknál a herék ellenőrzését a kutyának mozdulatlanul kell tűrnie.

Az elhúzódás a bírótól nem jelent jó pontot, az agresszív reakció pedig azonnali kizárással jár. Ezért ha kezdő gazdaként bele szeretnénk vágni a kiállításozásba, a korai szocializáció, a kutyaovi, és a kutyaiskola elengedhetetlen. Emellett a kiállításokon elvárt beállítást, a bíró vizsgálatának hang nélküli tűrését és a kért mozgásformákat már egészen kicsi kortól el kell kezdeni gyakorolni. Ezeket nemcsak a kutyának, hanem a gazdának is meg kell ismernie, tanulnia. Tehát a szocializáció, az engedelmesség, a megfelelő mozgatás, és a gazdával való összhang kiemelten fontos.

Gyakorlás

A legjobb, ha ellátogatunk kisebb kiállításokra a kölyökkel csak gyakorlás céljából. Első alkalommal feltétlenül érdemes a tenyésztővel egyeztetni, és a kiállítást úgy kiválasztani, hogy ő is jelen legyen. Mert egészen biztos, hogy rengeteg kérdésünk lesz. Fontos megjegyeznivaló, hogy mindig vigyük magunkkal a kutya oltási könyvét! A kutyakiállítások területére csak 3 hónapos kort betöltött, veszettség elleni oltással rendelkező eb léphet be! Az oltásin kívül legyen nálunk: jutalomfalat, kutyaürülékes zacskó és itató.

Fotó: Blanco photo & editing

Milyen kutyakiállításra érdemes jelentkezni, ha csak az alapok vannak meg?

A gyakorláshoz, szoktatáshoz első körben lehetőleg ne válasszunk túl nagy kiállítást. Arra törekedjünk, hogy a kutyának a lehető legkellemesebb élményt szerezzük ezzel a kis bevezetéssel. Sétáljunk vele, hagyjuk játszani, ismerkedni, ha jól viselkedik és élvezi a helyzetet, jutalmazzuk meg simogatással vagy finomsággal. Mindeközben nagyon ügyeljünk arra, hogy ne szerezzen kellemetlen élményeket. Ne rángassuk át olyan helyen, ami zsúfolásig van ketrecekkel, és ne engedjük oda kérdés nélkül idegen kutyákhoz. A kiállítás olyan egyedi ingerkörnyezet egy kutyának, amit nem tudunk mesterségesen máshol előállítani, így nincs jobb alkalom a gyakorlása. Ha a bírálatok megkezdése előtt, vagy azok befejezése után találunk üres ringet, elkezdhetünk kicsit gyakorolni benne.

A saját fajtánk bírálatát pedig érdemes legalább egy darabig követni, hogy lássuk, mi is történik pontosan a ringben, mik az elvárások, hogyan kell beállítani és mozgatni a kutyát. Nem kell, hogy az első alkalom túl hosszúra nyúljon, a lényeg, hogy a kutya is élvezze, és mi is. Ez a nap a felfedezés, az ismerkedés, az információgyűjtés, és a szórakozás napja legyen.

A kiállításon látottakat ezután otthon és séta közben is érdemes gyakorolni. Elég csak pár perc, de azt rendszeresen végezzük, lehetőleg naponta. Figyeltetés jutalomfalattal, a fajtának megfelelő beállítás, és a mozgatás úgy, hogy a kutya a megfelelő ütemben ügessen, azaz ne poroszkáljon, de ne is vágtasson.

felkészülés a kiállításra kiállítás kutya nevelése kutyakiállítás tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink