hirdetés

Ennyire meghatározó kutyád kölyökkora: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2022. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

A kölyökkutyákkal foglalkozni kell. Életük nagyon korai szakaszának történései során sok minden eldől, ami befolyásolja későbbi életüket. Ha ezt az időszakot nem megfelelően alakítjuk ki, annak komoly következményei lesznek.

hirdetés

Régóta tudjuk, hogy saját személyiségünket – és ezáltal viselkedésünket – nagyban meghatározzák korai élményeink, amelyeket még kisgyermekként szereztünk. Nincs ez másképp a kutyák esetében sem.

Üdv a világban!

Mi minden történik a kölyökkutyákkal születésük után?
Az első időszakban alszanak és esznek. Nem látnak, nem hallanak, túl sok mindent nem is tudnak csinálni. Aztán amikor a tizedik nap környékén kinyílik a szemük és a fülük, rendkívül buta, de édes tekintettel néznek vissza a világra. Jönnek azok a hetek, amikor a kölykök csetlenek-botlanak, a mozgásuk nem igazán kontrollált még. Játszanak egymással, az anyjukkal.

Kölyökkutyák felnövését szemlélni rendkívül szórakoztató és szívet melengető érzés.
Viszont jó, ha tudjuk, hogy ezen időszak alatt nagyon komoly történések zajlanak a néha kissé bárgyú tekintetek mögött.

A fejlődő szervezet

A kutyák biológiai fejlődése fontos dolog. Alapvetés és mégis el kell ezt mondani, mert nagyon sokszor felelhető annak nyoma, hogy ezzel nem vagyunk tisztában. Az anyakutya egészségügyi állapota, a vemhesség ideje alatti táplálás és a későbbi tartási körülmények egyaránt kihatnak a kölykök jövőbeni egészségére. Hiszen még fejlődő szervezetekről van szó. És ha ez a fejlődés akármilyen szempontból nem megfelelő, ott a későbbiekben gond lesz. A nőgyógyász is azt szokta tanácsolni, hogy ne igyunk alkoholt, ne fogyasszunk drogokat, táplálkozzunk egészségesen és igyekezzünk minél kevesebb stresszel élni egy terhesség alatt. Mert egy élet fejlődik odabenn. Ugyanez a helyzet a kutyák esetében is. A fejlődés elég sokrétű, és ha káros behatás éri a szervezetet, annak maradandó nyomai és következményei lesznek.

A kritikus időszak

Van itt egy lényeges szervi fejlődés, amiről érdemes külön szót ejteni. Főleg, mivel nagyon sokszor nem tulajdonítunk neki kellő fontosságot. Ez pedig a kutyák idegrendszeri fejlődése. Valamikor három hetes korban kezdődik meg és három-négy hónapos korig tart a kutyák szocializációs periódusa (ami az angol szakirodalomban sensitive period). A név kicsit megtévesztő lehet, hiszen a kutyák szocializációs készségeinek és viselkedésének fejlődése itt nem áll meg, és ebben az esetben lényegesen többről is van szó.

Ez az időszak kritikus jelentőséggel bír. Fejlődik a kutyák idegrendszere, és a külső ingerek és tapasztalások alapján kezdenek kiépülni az idegpályák. A kritikussága abban rejlik, hogy ha a kutya nem kap megfelelő mennyiségű és minőségű pozitív ingert, nem megy végbe megfelelő módon a fejlődés.

Egyszerűbben megfogalmazva, a világot még nem ismerő, a külső történésekkel mit kezdeni nem tudó kölyök próbálja megérteni azokat és  megfelelően viszonyulni hozzájuk. Számos készség elkezd kifejlődni. Ezt egyrészt stimulálják a külső ingerek, illetve a kiskutya viselkedésére adott külső válaszok, mint például az anya, az alomtársak vagy a környezetben lévő ember válaszreakciói. Az ekkor kiépülő idegpályák fogják nagyon sok esetben jelenti az „alapot” a kutya későbbi viselkedéséhez. És ha ez az alap hibás, ott bizony problémák lesznek.

Következmények egy életen át

Ezen kritikus szakaszra jellemző, hogy ha a fejlődése nem megfelelő módon és minőségben megy végbe, egy csomó készség, viselkedéselem nem fog olyan mértékben kifejlődni, mint amennyi potenciál a kutyában egyébként lenne. A fejlődési szakasz hiányosságait utólag korrigálni és „pótolni” már nagyon nehéz, szélsőséges esetekben szinte lehetetlen.

Az embereknél is így van az. Ha egy kisgyermekkel nem foglalkozunk eleget, nem kap megfelelő ingereket, biztonságérzetet, emberi hangokat és beszédet, annak úgyszintén következményei lesznek. Felsorolni is nehéz minden kihatást. Gondok lehetnek a társas érintkezéssel, a kezdeményezőkészséggel, a szövegértéssel és megannyi mindennel. Kutyák esetében szintén sérülhetnek a szociális készségek, a kutyák sok esetben agresszívak vagy túl félősek lesznek. De most már egy csomó más viselkedésproblémát is erre vezetünk vissza, részben ennek tulajdonítunk, mint például az extrém módon nehéz szobatisztaságra való nevelést.

Egy rossz helyről választott és nem megfelelő körülmények között cseperedő és eközben fejlődő kutya esetében nem kell túlságosan csodálkozni, ha viselkedésbeli problémákkal szembesülünk majd.

A szaporítás elleni fellépés napi szintű téma az állatvédelemben. A leggyakrabban felhozott indok a rendkívül rossz tartási körülmények. Arról viszont kevés szó esik, nem visszük el odáig a gondolatmenetet, hogy mindennek milyen további kihatásai vannak.

Egy kölyökkorában elhanyagolt, nem megfelelően tartott kutya esetében nem kell csodálkozni azon, ha a későbbiekben viselkedésbeli problémákkal kell megküzdenünk. Főleg úgy, hogy rendkívül gyakori a kölyök négy hetes korban történő elválasztása az alomtól.

kölyökkor kölyökkutya Márton Attila szocializáció szocializáció hiánya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink