hirdetés

Vemhes vagy már szoptat a kutyád? Így tápláld, hogy egészségesek legyenek a kölykei!

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 18

A vemhes kutyák esetében oda kell figyelni a megfelelő táplálásra. A magzatok és az anya egészsége is ugyanannyira fontos. Így meg kell találni az egészséges egyensúlyt, hogy se túletetve, sem pedig alultáplálva ne legyen az anyakutya.

hirdetés

A vemhes kutyák táplálkozási igénye érthető módon változik. Fontos megérteni, hogy e szakasz alatt nem csupán szervezetének fenntartását szolgálják az adott táplálékok, hanem a kis magzatok fejlődését, illetve egészséges növekedését is a minőségi tápanyagok segítik elő.

Nagyon fontos oda figyelni a vemhes, illetve szoptató kutya táplálására.

Milyen tápanyagok szükségesek a vemhes szuka szervezetének?

Tulajdonképpen már a párzás pillanatától szükséges a szuka étkezésére odafigyelni. A vemhesség mintegy 58-65 napig tart, ezalatt legfőképpen fehérjéket, ásványisókat, vitaminokat tartalmazó ételeket érdemes az állat szervezetébe juttatni. A fehérjék közül leginkább húst és tojást adjunk, ugyanis ezek könnyen felszívódnak. Az ásványi sókat a húsok csontjai tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Így érdemes engedni a kutyusnak, hogy rágcsálja a csontokat – persze nem mindegy, milyet! – , lehetőleg olyanokat, melyeket hőkezeltünk. Továbbá A-és D-vitaminokkal ajánlott kiegészíteni a táplálkozást, ugyanis ezekre is szüksége van a kutyusnak.

Érdemes a vemhes szukának csontot adni, ugyanis szüksége van a benne található ásványi sókra.

A megfelelő mérték megtartása

Az anyakutyát sem túletetni, sem alultáplálni nem szabad. Bármelyik szélsőség akár a szuka elhalálozásához vezethet. A kutya kondíciójára is ügyelni kell, hiszen annak ellenére, hogy fáradtabb ebben az időszakban, szükséges a rendszeres testmozgás annak érdekében, hogy a vemhesség ne vezessen elhízáshoz. A normális mérték az, hogy ha a szuka a testtömegének mintegy a 15-20%-át hízza az ellés napjáig. Majd a szülés után 5-10%-át magán hagyja a többletsúlynak, melyet fokozatosan ad le. Amennyiben ennél jóval magasabb vagy alacsonyabb a százalék, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Azért is fontos megtalálni az egészséges egyensúlyt a táplálkozásban, mert az anyakutya és a kölykök egészsége is többek között ezen múlik.

A vemhesség utolsó szakasza

Az első szakaszban azon felül, hogy jobban érdemes figyelni a fehérjebevitelre, jóformán nem sokat kell változtatni a táplálkozáson. Ezzel szemben az utolsó időszakban a szuka körülbelül 50%-al többet eszik, mint annak előtte. Innentől nőnek igazán rohamos mértékben a magzatok. Oda kell figyelni a minőségi ételekre is, ugyanis azon anyakutyák kölykein, akiket nem tápláltak kellően, gyakrabban alakulnak ki bőrbetegségek.

A szoptató szukák étvágya a négyszeresére nő

Táplálás a szoptatás tekintetében

Nem csupán a kölyökkutyák egészséges születéséig fontos oda figyelni a megfelelő táplálásra, hanem a szoptatás idejében is. Ilyenkor a tejképzés elősegítésére kerül a hangsúly. Ebben a szakaszban érdemes kifejezetten erre az esetre való szoptatós táppal etetni a kutyust. Ilyenkor az anyakutya akár négyszerte magasabb tápanyagigénnyel rendelkezhet, mint korábban. Kizárólag jó minőségű, könnyen emészthető, energiában és tápanyagban gazdag ételeket fogyasszon. Viszont a vemhességgel ellentétben a szoptatási időszakban az állat nem tud hízni, így az étvágyára kell bízni, hogy mennyi táplálékot igényel a szervezete.

Miután mind a vemhesség, mind a szoptatás kardinális pont az állat egészségének szempontjából, fokozottan ügyelni kell arra, hogy megfelelően étkezzen. Az anyakutya megfelelő táplálkozása a garancia arra, hogy a kölykök egészégesen születnek a világra.

(Képek: Getty Images Hungary)

szoptató kutya szoptató kutya táplálása vemhes kutya táplálása vemhesség vemhesség jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink