A kutyáknál is létezik a klimax? Jó tudnod, hogy az ebek tüzelési ciklusa teljesen más, mint az embereké

Szénási Szimonetta, 2022. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

Tisztában vagy vele, hogyan zajlik kutyádnál a tüzelés? Sokan a menstruációs ciklushoz hasonlítják, ám teljesen más a folyamat.

A szuka kutya tüzelési ciklusa annyiban egyezik a női menstruációs ciklussal, hogy mindkettő funkciója a szaporodás. A biológiai folyamat azonban merőben eltérő. Emellett érdekes kérdés, hogy a négylábúakat érinti-e a menopauza, azaz a köznyelvi klimax? Nézzük, hogyan is történik mindez!

Mikortól tüzelnek a kutyák?

Hogy kedvenced mikor lesz ivarérett – azaz mikor következik be az első tüzelés –, az függ a fajtájától és a méretétől is. Általában a kisebb termetű kutyáknál féléves korukban jön el az idő, míg a nagytestű ebek esetében akár kétéves korukra is kitolódhat.

A tüzelés időszak fázisai

A kutyák tüzelési időszakát négy fázisra bonthatjuk. Ezek az alábbiak:

1.) Előivarzás: ezt a körülbelül 7-10 napig tartó időszakot szokás a tüzelés kezdetének nevezni, mert ilyenkor távoznak az első vércseppek a nőstény intim tájékából. Valójában ilyenkor még nem termékeny az állat, csak a termékeny időszak közeledését jelzi. Ilyenkor még a hímeket sem engedik közel magukhoz a szukák (bár a kan kutyákat már vonzza az illat.)

2.) Ivarzás: a valódi termékenységi időszak, ami átlagosan 9 napig tart. Ilyenkor már a nőstények is készen állnak a párzásra. Ilyenkor több peteérés is lezajlik, ami növeli a megtermékenyülés esélyét.

3.) Utóivarzás: ebben a szakaszban a tüzelés szemmel látható jelei fokozatosan elmaradnak, ám a hormonok továbbra is aktívak: a sárgatestek progeszteront termelnek, ami elősegíti az esetlegesen megtermékenyített petesejtek beágyazódását.

A sárgatestek 9-12 hét múlva sorvadnak el, amivel párhuzamosan fokozatosan csökken a progeszteronszint, míg a prolaktin nevű hormoné növekszik. Utóbbi felel a tejtermelődésért, és emiatt jelentkezhet az úgynevezett álvemhesség nevű jelenség is, amikor a kutya nem vemhes, ám mégis azokat a tüneteket produkálja. (Ugyanis ezek a hormonális folyamatok megtermékenyüléstől függetlenül lejátszódnak a kutya szervezetében.)

4.) Nyugalmi fázis: ha a kutya nem lett vemhes, akkor a hormonok szintje visszaáll, és a következő ciklus kezdetéig így is marad.

Csendes és split tüzelés

Az első tüzelés lezajlódhat „csendesen” is. Ilyenkor külső jelek nem tapasztalhatók, ám a folyamat mégis megtörténik. Úgynevezett split tüzelésnek pedig azt nevezik, amikor az előivarzás lezajlik ugyan, de utána félbeszakad a ciklus, és csak pár nap vagy hét után indul újra. Ez gyakrabban történik fiatal állatoknál.

Meddig termékenyek a nőstény kutyák?

Még egy óriási különbség a kutyák és az emberek női ciklusa között, hogy az ebek életük végéig termékenyek maradnak. Így esetükben nem létezik a menopauza, azaz a női ciklus befejeződése.

Azonban koruk előrehaladtával mégis tapasztalható némi változás a termékenységi folyamatokban, mégpedig a két ciklus közti idő eltolódása. Míg a fiatal szukakutyák esetében ez pár hónap, idővel – körülbelül az eb hétéves korától – viszont egyre hosszabb lesz.

Fontos az időzítés

Attól függetlenül, hogy a kutyák életük végéig termékenyek, nem jó döntés idős korra hagyni a vemhességet! Minél idősebb a nőstény, annál több komplikáció várható a vemhesség, illetve az ellés idején, ami az anyakutya és a kölykök életét is veszélyeztetheti.

Tévhitek az ivartalanítás körül

Vannak, akik még mindig úgy tartják, hogy a kutyának minimum egyszer tüzelnie, sőt ellenie kell, mielőtt ivartalanítják. Ennek azonban semmilyen valóságalapja nincs! Ráadásul az ivartalanítás számos betegség, köztük többféle rákos elváltozás kockázatát jelentősen csökkenti.

Ezen felül a nem kívánt alom gyakran az utcán végzi, a kiskutyák pedig többnyire rengeteg szenvedés után kerülnek csak menhelyre, rosszabb esetben pedig elpusztulnak. Mindezek miatt a felelős állattartás egyik sarkalatos pontja, hogy időben, azaz az állatorvossal megbeszéltek szerint ivartalanítsd kedvencedet!

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon