hirdetés

A kutyáknál is létezik a klimax? Jó tudnod, hogy az ebek tüzelési ciklusa teljesen más, mint az embereké

Szénási Szimonetta

2022. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

Tisztában vagy vele, hogyan zajlik kutyádnál a tüzelés? Sokan a menstruációs ciklushoz hasonlítják, ám teljesen más a folyamat.

hirdetés

A szuka kutya tüzelési ciklusa annyiban egyezik a női menstruációs ciklussal, hogy mindkettő funkciója a szaporodás. A biológiai folyamat azonban merőben eltérő. Emellett érdekes kérdés, hogy a négylábúakat érinti-e a menopauza, azaz a köznyelvi klimax? Nézzük, hogyan is történik mindez!

Mikortól tüzelnek a kutyák?

Hogy kedvenced mikor lesz ivarérett – azaz mikor következik be az első tüzelés –, az függ a fajtájától és a méretétől is. Általában a kisebb termetű kutyáknál féléves korukban jön el az idő, míg a nagytestű ebek esetében akár kétéves korukra is kitolódhat.

A tüzelés időszak fázisai

A kutyák tüzelési időszakát négy fázisra bonthatjuk. Ezek az alábbiak:

1.) Előivarzás: ezt a körülbelül 7-10 napig tartó időszakot szokás a tüzelés kezdetének nevezni, mert ilyenkor távoznak az első vércseppek a nőstény intim tájékából. Valójában ilyenkor még nem termékeny az állat, csak a termékeny időszak közeledését jelzi. Ilyenkor még a hímeket sem engedik közel magukhoz a szukák (bár a kan kutyákat már vonzza az illat.)

2.) Ivarzás: a valódi termékenységi időszak, ami átlagosan 9 napig tart. Ilyenkor már a nőstények is készen állnak a párzásra. Ilyenkor több peteérés is lezajlik, ami növeli a megtermékenyülés esélyét.

3.) Utóivarzás: ebben a szakaszban a tüzelés szemmel látható jelei fokozatosan elmaradnak, ám a hormonok továbbra is aktívak: a sárgatestek progeszteront termelnek, ami elősegíti az esetlegesen megtermékenyített petesejtek beágyazódását.

A sárgatestek 9-12 hét múlva sorvadnak el, amivel párhuzamosan fokozatosan csökken a progeszteronszint, míg a prolaktin nevű hormoné növekszik. Utóbbi felel a tejtermelődésért, és emiatt jelentkezhet az úgynevezett álvemhesség nevű jelenség is, amikor a kutya nem vemhes, ám mégis azokat a tüneteket produkálja. (Ugyanis ezek a hormonális folyamatok megtermékenyüléstől függetlenül lejátszódnak a kutya szervezetében.)

4.) Nyugalmi fázis: ha a kutya nem lett vemhes, akkor a hormonok szintje visszaáll, és a következő ciklus kezdetéig így is marad.

Csendes és split tüzelés

Az első tüzelés lezajlódhat „csendesen” is. Ilyenkor külső jelek nem tapasztalhatók, ám a folyamat mégis megtörténik. Úgynevezett split tüzelésnek pedig azt nevezik, amikor az előivarzás lezajlik ugyan, de utána félbeszakad a ciklus, és csak pár nap vagy hét után indul újra. Ez gyakrabban történik fiatal állatoknál.

Meddig termékenyek a nőstény kutyák?

Még egy óriási különbség a kutyák és az emberek női ciklusa között, hogy az ebek életük végéig termékenyek maradnak. Így esetükben nem létezik a menopauza, azaz a női ciklus befejeződése.

Azonban koruk előrehaladtával mégis tapasztalható némi változás a termékenységi folyamatokban, mégpedig a két ciklus közti idő eltolódása. Míg a fiatal szukakutyák esetében ez pár hónap, idővel – körülbelül az eb hétéves korától – viszont egyre hosszabb lesz.

Fontos az időzítés

Attól függetlenül, hogy a kutyák életük végéig termékenyek, nem jó döntés idős korra hagyni a vemhességet! Minél idősebb a nőstény, annál több komplikáció várható a vemhesség, illetve az ellés idején, ami az anyakutya és a kölykök életét is veszélyeztetheti.

Tévhitek az ivartalanítás körül

Vannak, akik még mindig úgy tartják, hogy a kutyának minimum egyszer tüzelnie, sőt ellenie kell, mielőtt ivartalanítják. Ennek azonban semmilyen valóságalapja nincs! Ráadásul az ivartalanítás számos betegség, köztük többféle rákos elváltozás kockázatát jelentősen csökkenti.

Ezen felül a nem kívánt alom gyakran az utcán végzi, a kiskutyák pedig többnyire rengeteg szenvedés után kerülnek csak menhelyre, rosszabb esetben pedig elpusztulnak. Mindezek miatt a felelős állattartás egyik sarkalatos pontja, hogy időben, azaz az állatorvossal megbeszéltek szerint ivartalanítsd kedvencedet!

alom álvemhesség ellés ellési időszak hormonok ivarérett ivarérettség ivartalanítás kölykök kölyökkutya kutya ellés nőstény kutya szuka szuka kutya tüzelés vemhes kutya vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink