hirdetés

Miért építenek kuckót, fészkelnek a kutyák? A szukáknál megvan a magyarázat

Ferenczi Deborah

2022. április 2

A kutyák alapvetően szeretnek fészkelni, keresik vagy el is készítik a legjobb alvó- és pihenőhelyet. Ám ez különösen fontossá válik, ha a nőstény vemhes.

hirdetés

A leggyakrabban a vemhes szukák „építkeznek”, mielőtt bekövetkezne az ellés. Elkezdenek keresgélni olyan félreeső, csendes, nyugodt helyet, ahol világra hozhatják a kölyköket. A szuka nemcsak megkeresi a helyet, hanem ki is béleli annak érdekében, hogy minél puhább környezetben érkezzenek az utódok. Ezt a természetben általában levelekkel puhítja, de olyan is előfordulhat, főleg benti kutya esetében, hogy egy takaróval teszi a lehető legkomfortosabbá az ellés jövendőbeli helyszínét.

A vemhes szuka a fialás előtt gyakran keres egyfajta fészket, ahol biztonságosan világra tudja hozni a kicsinyeit.

A megfelelő hely keresése

Általában a prioritás olyan helyekre esik, amelyek minél inkább félreesőek, távol a külvilág zajától, és teljes nyugalmat biztosítanak az állat számára. A fészkelést általában akkor lehet észrevenni a vemhes kutyáknál, mikor már igencsak közeledik a nagy nap. Ugyanez a viselkedés azonban előfordulhat abban az esetben is, ha álvemhes az állat. Ezért maga a kuckózás nem jelenti azt, hogy utódok is érkeznek majd.

Ha kell, segíts kutyádnak

Annak érdekében, hogy egy számodra is megfelelő helyet találjon a kutya az ellésre, érdemes beszerezni egy kifejezetten erre a célra kapható dobozt, ami maximálisan megfelel kedvenced igényeinek. Általában az állatok ilyenkor egy sötét és eldugott helyet keresnek, ami amellett, hogy meleg, még kényelmes is számukra. Érdemes megfigyelni, kutyád hova orientálódik, és amennyiben észreveszed, hogy kinézett magának egy helyet, akkor az ellődobozt oda helyezheted és kibélelheted – mielőtt a legjobb plédet és párnát lopja el erre a célra.

A szuka viselkedése és a megelőzés

Előfordul, hogy az ellés előtt álló szuka viselkedése kissé megváltozik. Például sokkal jobban védi a fészkét, mint azelőtt bármit, és olykor kifejezetten agresszív is lehet, ha úgy érzi, hogy valami fenyegeti. Ilyenkor nem érdemes vendégeket hívni, vagy legalábbis semmiképpen sem ajánlott mutogatni a kutya helyét.

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy hacsak nem vagy tenyésztő, ne engedd, hogy kutyád szaporodjon. Semmi szüksége erre az élményre, viszont tovább nő a kiskutyák száma, miközben a menhelyek így is dugig vannak gazdára váró, cuki négylábúakkal. Akár szuka, akár kan a kutyád, az ivarosság első jeleinél irány az állatorvos!

(Képek:Getty Images Hungary)

álvemhesség ellés fészkelőösztön kutya ellés kutya kuckó vemhes kutya vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!