hirdetés

Álvemhes lehet a kutyád? 5 gyakori tünet, ami elárulja

Buzgó Csilla

2020. szeptember 23

Első alkalommal furcsa lehet, amikor szuka kutyusod a tüzelést követően elkezd anyaként viselkedni annak ellenére, hogy valójában nem állapotos. Nyugodj meg, egy, az ebek körében viszonylag gyakran előforduló folyamatnak lehetsz szemtanúja.

hirdetés

Az álvemhesség nem számít kóros állapotnak, bár mivel minden szuka hormonháztartása más, nem is mindig ütik fel a fejüket a tipikus panaszok. Akik mégis produkálják ezt a különös tünetegyüttest, azok egyfajta hajlamot hordoznak génjeikben, amit még a farkasoktól örököltek. Az álvemhesség és a tejtermelés a vadon élő kutyafélék körében kifejezetten hasznos lehet, hiszen az anyaállat távollétében a falkatársak dajkálhatják a kölyköket, míg a mamájuk vissza nem tér.

Kutyák esetében a nőstények ivarzási ciklusa három hétig tart, a tüszőrepedés általában a 10-12. napon következik be. Ha ebben az időszakban nem történik meg a megtermékenyítés, az utóivarzást követő 6-12 héten belül megfigyelhetőek lehetnek az álterhesség alábbi szimptómái kutyádnál:

Ingerlékeny, hangulata ingadozik

Kutyusod gyakran ideges, feszült, nem találja a helyét, vagy épp ellenkezőleg, bújósabb és elvarázsoltabb lehet, mint általában. Sajnos az is előfordulhat, hogy teljesen elmegy az életkedve, és egész nap csak heverészik, mintha semmi sem tudná felvidítani.

Mamuszokat, játékokat, plüssállatokat gyűjtöget és gondoz

A fészekrakó ösztön működésbe lépésekor a szuka elkezdheti begyűjteni játékait saját készítésű vackába. Ez lehet a fekhelye, vagy akár egy általa ásott gödör a kert végében, melyet megpróbál kibélelni törölközőkkel, rongyokkal, illetve a szennyesből kihalászott ruhadarabjaiddal.

Alkalmi “kicsinyeit” aztán rendszeresen “gondozza”, babusgatja, nyalogatja, mintha valódi kiskutyák volnának. Ilyenkor ha lehet, pár napig hagyd, hogy kiélje anyai ösztöneit, de ne szeretgesd és biztasd túlságosan, mert ez elnyújthatja az álvemhesség időszakát.

Emlői megnőnek és szivárognak

Mind közül talán ez a legfeltűnőbb jel: az emlők megduzzadnak, s barnás színű folyadék, vizes váladék vagy tej szivároghat belőlük. Mivel az állat a tejtermelés fokozása érdekében gyakran nyalogatja is őket, egyes gazdik gallér alkalmazása által akadályozzák meg ezt a viselkedésmódot, hogy megelőzzék az emlők kiszáradását, kirepedezését, illetve lerövidítsék az álterhességet.

Hasa megduzzad, testsúlya ingadozhat

A vízvisszatartás és a megnövekedett étvágy következtében kutyád felszedhet egy kis túlsúlyt, vagy épp ellenkezőleg, a kedvetlenség hatására csak turkál az ételében, ezért lesoványodik.

Egyéb testi tünetek

A kutya hüvelyéből nyálkás váladék ürül, súlyosabb esetekben hányás, hőemelkedés vagy láz is felléphet.

Mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan segíthetsz kedvencednek?

Az álvemhesség 2-3 hét alatt rendszerint magától is elmúlik, ám megfelelő bánásmóddal és táplálással te is gördülékenyebbé teheted ezt az időszakot. Ne bátorítsd kutyád fészekrakó ösztönét, légy vele kicsit távolságtartóbb, és adj neki fél adag ételt minden etetésnél! Ügyelj rá, hogy minden séta alkalmával alaposan kifárassza magát, így a hormonjai is hamarabb visszaállnak a normál kerékvágásba. Hangulatát sok játék, új helyek felfedezése és az általa már jól ismert trükkök gyakorlása által javíthatod.

Sajnos néhány betegség negatívan befolyásolhatja az álterhesség lefolyását. Például a pajzsmirigy-alulműködés hatására az egész folyamatot uraló prolaktin hormon szintje megnövekedhet, ez pedig túlnyújthatja a problémás időszakot.

A pangó folyadék jelenléte gyulladást idézhet elő a duzzadt emlőkben, ezt hűvös, bórvizes borogatással, illetve gyógykenőcsök használatával enyhítheted.

Ha a tünetek még a harmadik-negyedik hetet követően sem mérséklődnek vagy szűnnek meg, mindenképp keressétek fel az állatorvost, aki egy teljes körű kivizsgálást követően előírja a kedvenced számára ideális gyógymódot.

(Képek: Getty Images Hungary)

álvemhes kutya tünetei álvemhesség kutya álterhesség tünetei terhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink