hirdetés

Ha a kutya nem tud szülni: e fajtáknál szükséges a császármetszés!

Bodri Melissza

2021. április 23

A kiskutya születése nagy esemény, azonban nem árt, ha a gazdi is kellően felkészült. Sajnos akadnak fajták, ahol indokolt a császármetszés – az ő esetükben a természetes ellésnél sokszor komplikációk léphetnek fel.

hirdetés

A császármetszésre mint sebészi beavatkozásra akkor kerül sor, ha valamiért nem lehet természetes úton, biztonságosan megszülni a kölyköket. Ha az ellés megakad, akkor sürgősségi műtétnek számít, ugyanakkor bizonyos fajtáknál – melyek nehezebben ellenek – a megelőzést szolgálja.

A császármetszés menete

A szülés előtti ultrahang vizsgálat kimutathatja a kicsik szívverését. Ha a magzati szívműködés lassul, akkor ajánlatos a műtét azonnali megkezdése. A császármetszést altatásban végzik. A beavatkozás során kézi úton távolítják el a magzatokat az anyaméhből. Ez a normál, hüvelyi úton történő szüléssel szemben úgy történik, hogy a hason sebet ejtenek, és a méh megnyitásával egyesével kiemelik a magzatburokban lévő újszülötteket. Ezt követően a kicsinyekről eltávolítják a magzatmázat és megtisztítják a légutakat. A kiskutyák a szülés után pár perccel már elkezdenek mocorogni és hangot adni.

Ellés után

A műtéten átesett ebet nem szabad egyedül hagyni a kölykökkel, hiszen előfordulhat, hogy az ébredező anya rossz mozdulata közben a kicsik megsérülhetnek. Célszerű addig a szuka mellett maradni, amíg nem tanúsít a kiskutyák iránt érdeklődést. Ha már nyalogatni és szoptatni kezdi őket, az jól jel, hiszen ez azt jelenti, hogy elfogadta a kicsinyeket. A műtéten átesett anyák viszonylag gyorsan felépülnek a beavatkozás után. Ám ha az eb túl sokáig vajúdott a műtét elvégzése előtt, akkor gyógyulási ideje hosszabb lehet, és fokozott felügyeletet igényel.

Mely fajták érintettek?

Egyes kutyafajták (leginkább anatómiai okokból) gyakrabban esnek át császármetszésen a kölykezés folyamán. Sajnos, ha ezeket a fajtákat magukra hagynák az ellés idején, akkor nem biztos, hogy komplikációmentes lenne a szülés. Ennek oka a születendő kölykök fejmérete, formája, a túl kicsi szülőút. Sajnos az ellés során az anya túlerőltetheti magát, a kicsik pedig megfulladhatnak vagy elakadhatnak. Többek között az az alábbi fajtáknál lehet szükséges a császármetszés:

Francia bulldog

A francia bulldog azon fajták közé tartozik, amelyek a leginkább érintettek. A rövid koponyájú, nagy fejű kölykök megszülése nehézségeket jelenthet a szuka számára. Így ez a fajta az esetek 90 százalékában császármetszés által hozza világra kicsinyeit.

A francia bulldog kiskutyák sokszor császármetszéssel jönnek világra.

Angol bulldog

A francia bulldoghoz hasonlóan az angol bulldog is jelentősen érintett a császármetszést illetően. Egy brit felmérés szerint az angol bulldogok 86 százalékán kell a beavatkozást elvégezni. A születendő kölykök nagy feje és a szuka keskeny medencéje miatt a természetes ellés igencsak rizikós.

Boston terrier

A boston terriernél szintén szükséges lehet a császármetszés elvégzése, hiszen az anatómiai jellemzők (pl. aránytalan fej) miatt a természetes ellés itt is nehézségekbe ütközhet. Sokszor az alomszám sem nagy, csupán három-négy kiskutya születik egyszerre.

A boston terrier kölykök az ellés után gyorsan cseperednek.

Angol masztiff

Az angol masztiff egy termetes fajta, ahol az ellés lehet komplikált a kölykök nagy feje és a hosszabb szülőcsatorna miatt. Ráadásul a masztiffok nagyobb alomszámmal büszkélkedhetnek, így az anya hamarabb kimerülhet a szülés folyamán.

Skót terrier

A skót terrier ellésénél is indokolt lehet a beavatkozás, hiszen az eb feje a csípőjéhez mérten meglehetősen nagy. Így a természetes szülés helyett javallott lehet a műtét elvégzése a biztonság érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary)

angol bulldog angol masztiff boston terrier császármetszés ellés ellési időszak francia bulldog skót terrier vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink