hirdetés

A világ legnagyobb kutyája nehezebb és hosszabb volt, mint egy ember: angol masztiff, a szelíd óriás

László Enikő

2020. december 3

Az angol masztiffot a világ egyik legnagyobb kutyafajtájaként tartják számon. A hatalmas óriás marcona külseje azonban jókora szívet is takar. Könnyedén levesz a lábadról, akár szó szerint!

hirdetés

Elsőre talán nem is gondolnánk, de a hatalmas angol masztiffot igen nehéz kihozni a sodrából. Nyugodt, türelmes fajta, ideális családi kutya. Visszahúzódó jelleme azonban egy bátor óriást takar, ha valós veszély fenyegeti szeretteit, azonnal cselekszik. Régen viszont nem csodás belső tulajdonságai miatt kedvelték, hanem erős, magabiztos kiállása miatt. A masztiffok gyakran harcoltak a csatatereken és az arénákban is.

A világ egyik legnagyobb kutyája

Modern korunkban nem zajlik annyi háború, így történhetett meg, hogy Zorba, teljes nevén Aicama Zorba of La-Susa méreteivel hívhatta fel magára a figyelmet. 1981. szeptember 26-án látta meg a napvilágot. Hat éves korában bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, ugyanis ő volt a világ legnehezebb kutyája. Akkoriban 143 kg-os testsúllyal rendelkezett, de ezt is tudta überelni. 1989-ben már 149,7 kg-ot nyomott, de 94 centiméteres marmagassága és 251 cm-es hosszúsága is kirívó volt. Egy átlagos angol masztiff körülbelül 70-90 kg között mozog, marmagassága pedig 70-76 cm. Zorba példája azonban jól mutatja, hogy ennél nagyobb egyedek is előfordulhatnak. A standardok csak a fajta minimum magasságát határozzák meg.

Zorba és gazdája, Chris Eraclides.

A masztiffok őse

A mai masztiffok felmenői, akik még nem heverészhettek a kanapén, nagy valószínűséggel az ősi molosszusok. Ezek a kutyák a megtévesztésig hasonlítanak a mai ebekre, ugyanakkor már évezredekkel ezelőtt léteztek. Feltételezhetően több mai molosszer típusú eb ősei. Nem csak méretükkel, de hűségükkel is kitűntek a többiek közül. Bár harci és fegyverhordó kutyaként használták őket, s Julius Caesar, Hannibál és VIII. Henrik is elismerte kitűnő képességeiket, jellemük is figyelmet érdemelt. A százéves háború egyik ütközetében, 1415-ben egy angol masztiff legalább akkora hírnévre tett szert, mint legnehezebb fajtársa később. A kutya órákon át saját testével védte megsebesült gazdáját, Piers Legh katonát, mindaddig, amíg nem érkezett segítség. Szukájának hála Legh megmenekült a bebörtönzés és a halál elől. Angliába hazatérve ez az eb alapozta meg a híres Lyme Hall vérvonalat. Ezt a kennelt tartják a legrégebbi angol masztiff tenyészetnek.

Gladiátor kutyák

Ezt a szelíd óriást egykoron gladiátor harcokhoz is használták. Julius Caesart lenyűgözte, amikor a britek elleni háborúban meglátta ezeket az erős és bátor ebeket. Haza is vitt magával közülük néhányat, ahol új és kegyetlen munkát adott nekik. Oroszlánok és gladiátorok ellen kellett harcolniuk, a közönség számára ezzel remek szórakozást nyújtottak. Szerencsére ezeknek az időknek már réges-rég vége, és a masztiffok mára már nyugodt családi kutyaként élik mindennapjaikat.

Az angol masztiff sokszor nagyobb gazdájánál.

Napjainkban a masztiff ideális társsá vált annak, akinek van elegendő helye egy ekkora óriásnak. A nagy termet nagy szívet is takar, ez a fajta eb rendkívül ragaszkodó társ. Szívesen henyél a kanapén és soha nem jelez indokolatlanul. Türelmes és szeretetteljes eb, bár az illetéktelen betolakodóknak nem feltétlen ezt az arcát fogja mutatni.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

angol masztiff érdekességek katonai kutya nagytestű kutya rekord

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink