hirdetés

Kutyás legek a Föld körül: ők a valaha élt leghatalmasabb ebek

Buzgó Csilla

2020. szeptember 10

A Guinness Rekordok Könyvének öt legtermetesebb kutyusa a hírességek fényűző életét élte. Nem meglepő, hogy mindannyian az egyik legimpozánsabb fajtát, a német dogot képviselték.

hirdetés

A dogok ősei már a fáraók udvaraiban is köztiszteletnek örvendtek, eleganciájukat és szépségüket számos műalkotás őrzi. Impozáns méreteik miatt ma is igen kedvelt házi kedvencek, sőt, egyfajta verseny zajlik közöttük. Most a valaha élt öt legnagyobb példány életét mutatjuk meg:

Freddy

A maga 1,035 m-es magasságával az angliai Leigh-on-Sea-ben élő dán dog a jelenlegi Guinness-rekorder. Gazdája, Claire Stoneman természetesen imádja őt, bár tény, hogy egy ekkora négylábút táplálni nem olcsó és egyszerű feladat. Freddy naponta egykilónyi darált marhahúst fogyaszt el, mellé pörköltet és májat nassol, továbbá szívesen rágcsálja meg a kanapét is. Hogy Claire dolga véletlenül se legyen könnyű, a feladatra ketten vannak: Freddy lánytestvére, Fleur szintén imád részt venni a csínytevésekben. Ahogy a régi mondás tartja, itt bizony mindig kettőn áll a vásár!

Zeus

2014-es örök vadászmezőkre vándorlásáig az isteni Zeus tartotta a legmagasabb ebnek járó rekordot. 111, 8 cm-es magasságával 2012-ben koronázták a hatalmas kutyák királyává, posztumusz azóta is tartja előkelő helyét. Zeus drabális teste gyengéd, érző szívet rejtett: világéletében kórházi terápiás kutyaként dolgozott. Sajnos a betegek nem sokáig élvezhették társaságát: a hatalmas dán dog fájdalmasan fiatalon, ötévesen pusztult el.

Giant George

A gigantikus német dog a világsztárok luxuséletét élte. Mivel 109,2 cm magas és több mint 111 kg volt, egyszerre három ülést foglalt el a repülőn, amikor 2010-ben az Oprah Showba utazott vendégszerepelni. Giant George gazdáival együtt természetesen az első osztályon utazott, s a négylábúnak meg kellett küzdenie a népes rajongótáborral is, akik állandóan fotózgatni akarták őt. A rohamnak végül a pilóta vetett véget, aki kénytelen volt felvillantani a “Biztonsági öveket becsatolni!” fényjelzést az utastérben. Sajnos rá is igaznak bizonyult az elmélet, mely szerint a nagytestű kutyák korábban halnak: 2013-ban, hétévesen szenderült örök álomba.

Titan

A 107,3 cm-es kolosszus a 2009-es év leghatalmasabb ebe volt. Gazdája, Diana Taylor egy fajtamentő egyesülettől fogadta őt örökbe annak ellenére, hogy a kutyus számos egészségügyi problémával küszködött. Az évek során teljesen megvakult, s mivel süket volt, Diana jelbeszéddel kommunikált vele. Amikor már alig látott valamit, megtanulta, hogyan cseréljen eszmét gazdájával érintések útján. Szomorú, de ő is igen hamar hagyta itt a földi létet: 2010-ben egy emésztőrendszeri sérülés komplikációiba halt bele.

Gibson

A gyönyörű harlekin dán dog 107 cm-es magasságával 2004-ben lett a világ legnagyobbja a Guinness Rekordok Könyvében. A képzett terápiás kutyus számos híres műsor vendégszereplőjeként brillírozott védjegyévé vált piros kendőjével a nyakán. Kabalaállatként is kipróbálhatta magát: ő volt a K9Grass márka tiszteletbeli szóvivője, megbízása keretében pedig a cég kutyáknak készült szintetikus gyeptégláit népszerűsítette. 2009-ben, hétéves korában Gibson sorsa sajnos rosszra fordult. Szervezete a csontrákot már nem tudta legyőzni, így gazdája nehéz szívvel, de az altatást választotta számára.

(Képek: Getty Images Hungary, Youtube)

érdekességek rekord

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink