hirdetés

Így néz ki a világ egyik legritkább kutyafajtája: 25 éven át nem született bejegyzett field spániel kölyök

László Enikő

2022. július 24 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a cocker és springer spánielek igen népszerű házi kedvencek, az idők során a field spánielekről mintha megfeledkeztünk volna. Olyannyira, hogy az AKC nyilvántartásában 25 éven át nem jegyeztek almot.

hirdetés

A field spániel egy közepes méretű spániel típusú kutyafajta. Eredetileg teljesen fekete vadászkutyáknak fejlesztették ki őket a 19. század végén és a 20. század elején, de nem lettek népszerűek vadászkutyaként, inkább később kiállítási célokra használták őket. A 20. század elején a spánieleket kiállítási szempontok alapján szelektálták, illetve tenyésztésébe bevonták a sussexi spánielt. Ezen tényezők a fajta hanyatlását vonták maguk után, mivel a kutyák végtagjai megrövidültek és csökkent ellenállóképességük. Emellett a beltenyészet is nagy probléma volt akkoriban, a fajtánál sok egészségügyi probléma ütötte fel a fejét. A sussexi spániel egyébként szintén rendkívül ritka fajta, 1946-ban anyaországában is csak két egyedet regisztráltak. A 20. század közepén azonban hosszabb lábú kutyává alakították át a field spánielt, amely alkalmasabb volt terepmunkára. Manapság ritka fajtának számít, és az Angol Kennel Klub veszélyeztetett brit fajtaként tartja nyilván.

Szőre sötétebb, mint a többi rokonának, és nincs aljszőrzete, mint a legtöbb más spánielnek. Bundája többnyire egyszínű, a mellkason esetenként kisebb folttal. Jó családi kutyává válhat, és türelmes a gyerekekkel szemben, de szükség lehet valamilyen célra, legyen az vadászat vagy agility munka, hogy ne unatkozzon és legyen destruktív.

Igazi ritkaság

1942 és 1967 között az AKC-nél (Amerikai Kennel Klub) nem regisztráltak field spánieleket. Ha nem lett volna néhány brit tenyésztő elhivatottsága, ez a fajta teljesen eltűnt volna. 1968-ban R. Squire és C. Tuttle három kutyát importált Angliából az USA-ba, és a fajta újjáéledt. Tenyésztésébe olykor bevontak cocker és springer spánieleket is. Ez a három kutya és az azt követő import képezte az alapját az Egyesült Államokban élő field spánielek többségének. A field spániel azonban még mindig nem egy túlzottan népszerű fajta.

Az ismeretlen vadász

Ezeknek a kutyáknak csodálatos orruk van, és olyan sebességgel vadásznak, hogy kényelmesen lehet mögöttük sétálni. Különféle környezetben dolgozhatnak, nyílt terepen, vízben és bozótosban egyaránt. A vadásznak és a zsákmány típusának megfelelően állítják be sebességüket és vadászati stílusukat. Általában finomabbak és módszeresebbek, valamint egy kicsit lassabbak, mint néhány más fajta, de olyan madarakat is megtalálnak, amelyek mellett más kutyák elmennek.

A fajta kedvelői közül sokan különösen szeretik, hogy a fajta nem szakadt szét „munka” és „show” típusúra, és ez egyesek számára azt jelenti, hogy bemutathatják kutyájukat a kiállításokon és vadászhatnak is vele. Ez nem azt jelenti, hogy a field spániel mindenki számára ideális társ. A fajta makacs tud lenni, és nagyon könnyen ráun dolgokra. A keménykezűség és az erő pedig csak még makacsabbá teszi. A méltányos, következetes képzés kulcsfontosságú a field spániel nevelésében.

érdekességek field spániel ritka fajta spániel történelem vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!