hirdetés

9 lélegzetelállító tény, amit még biztosan nem tudsz az ír farkaskutyáról: óriási mérete ellenére nem jó őrző-védő

Hangai Lilla

2022. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az ír farkaskutya az ebvilág egyik szelíd óriása. Bár évszázadok óta bátor vadászként emlegetik, rendkívül kedves temperamentuma van, és nagyon jól érzi magát nagyobb társaságokban is. Hazánkban nem túl népszerű fajta, ami talán ijesztően hatalmas méretének köszönhető, vagy annak, hogy olyan keveset tudunk róla.

hirdetés

Mai összefoglalónk segít megismerni ezt a fantasztikus ebet, ami ráébreszt majd arra, hogy eddig mit hagytál ki.

1928-as fotó egy 9 hónapos ír farkaskutyáról és gazdájáról

1. Ők a legmagasabbak a kutyák univerzumában

Az ír farkaskutya az összes kutyafajta közül a legmagasabb, a kanok marmagassága minimum 81 cm, de akár 86 cm is lehet. Ha a hátsó lábaira áll, akár 2 méter 13 cm is lehet. Összehasonlításképpen a másik óriás, egy német dog marmagasságának a fajtastandard szerint minimum 80 cm-nek kell lennie.

2. Megjelenésük az ókori Rómáig nyúlik vissza

Az ír farkaskutya legkorábbi írásos emléke i.sz. 391-ből való, egy római konzul bátyjának írt levelében említi meg. A konzul köszönetet mond testvérének az ajándékáért, írván: „Egész Róma csodálkozva nézte őket”.

A jó kapcsolatok fenntartása érdekében gyakran ajándékoztak az ókorban magas beosztású embereknek különleges kutyákat.

3. Írországnak farkaskutya seregei is voltak

A legenda szerint Írország egyik főkirályának, Cormac mac Airtnak, aki állítólag a 2. és 4. század között uralkodott egy ideig, 300 ír farkaskutyából álló serege volt. Nagy becsben tartották ezeket az ebeket, ugyanis nemcsak kiváló vadászok voltak, hanem nagyszerű társak is.

4. Nagyvadra vadásztak velük

Vaddisznó és szarvas vadászatára is használták őket, hiszen hatalmas termetüknek köszönhetően még ezeket az óriási állatokat is könnyedén leterítették. Legendák szólnak a Fianna néven ismert csoportról, akik skótokból és a Nagy-Britannia északi részén élő népekből tevődtek össze. Hatalmas vadászataik során akár 200 szarvasbikát is leterítettek, segítőik pedig ír farkaskutyák voltak. Még az azóta kihalt, óriásszarvas vadászatára is bevetették. Ezeknek az állatoknak a marmagassága 2,1 m körül lehetett, agancsuk tövétől a végéig maximum 3,65 m volt, súlyuk akár 700 kg-ra is rúghatott.

5. Majdnem kihaltak

Ahogy a farkasok és a jávorszarvasok száma csökkent Írországban, az ír farkaskutyák iránti kereslet is egyenes arányban hanyatlott. A fajta 1800-ra ritkulni kezdett, ám George A. Graham kapitány meg volt győződve arról, hogy még mindig fellelhető néhány ír farkaskutya Írországban. Az 1800-as évek közepén Graham kapitány küldetésévé tette, hogy megtalálja az országban megmaradt néhány ír farkaskutyát, és felhasználja őket a fajta újjáélesztésére. Graham keresztezte a talált ír farkaskutyákat a skót szarvasagarakkal, hogy segítsen a populációnak talpra állni.

Munkássága nagy port kavart a viktoriánus időkben, a kiállításon bemutatott példánya kapott hideget és meleget is, de inkább hideget.

Viktoriánus rajz az ír farkaskutyáról

6. Gyakran megjelennek a költészetben

Számos utalás található az ír farkaskutyára az ország költészetében, több évszázadra visszamenőleg. Az egyik példa Katherine Phillips 1664-ben írt, Az ír agár című verse. Magyarra sajnos még egyelőre senki sem fordította le, mi pedig költői véna hiányában nem szeretnénk meggyalázni a költőnő munkásságát. Itt olvasható eredeti nyelven.

7. Csapnivaló őrző-védők

Impozáns külseje és kifinomult vadásztehetsége ellenére ez az eb totális kudarcot vall őrző-védő kutyaként. Egyáltalán nem gyanakszik az idegenekre, és nem is agresszív velük szemben. Ez az ellentét a kutyusban csak még inkább szerethetővé teszi a számunkra.

8. Herbert Hoovernek és JFK-nek is ír farkaskutyái voltak

Miután Herbert Hoover, az Amerikai Egyesült Államok 31. elnöke beköltözött a Fehér Házba, felesége egy Cragwood Padraic nevű ír farkaskutyát kapott ajándékba. A család átkeresztelte a blökit Patrickre, és általában Pat-nek szólították.

John F. Kennedy elnöknek 9 kutyája közül az egyik szintén egy ír farkaskutya volt, aki Wolf (Farkas) névre hallgatott és az Írországban élő rokonok nagyvonalú ajándéka volt.

9. Polgárháborús emlékművön is megörökítették

Létezett egy polgárháborús brigád, az Irish Brigade (Ír Brigád), amely több New York-i, massachusettsi és pennsylvaniai gyalogezredből állt. 1888-ban emlékművet állítottak a gettysburgi csatatéren az Irish Brigade tiszteletére. Az emlékművön egy életnagyságú ír farkaskutya látható, aki gyászában fekszik. A felirat így szól: „Ez itt, méretét és felépítését tekintve az ír farkaskutyát ábrázolja, amely egyszer több mint száz évre kihalt.

érdekes tények érdekességek érdekességek kutyafajtákról híres kutya ír farkaskutya kihalt kutyafajták kutya társ kutya történelem kutyás történelem nagytestű kutya skót szarvasagár történelem vadászkutya vadászkutya fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!