hirdetés

9 alig ismert tény a masztiffokról: ezt a hadvezért egy egész zászlóaljnyi kísérte át az Alpokon

Hangai Lilla

2023. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy vettük észre, hogy az azenkutyam.hu olvasói szívében különös helyet foglalnak el a nagytestű ebek. Köztük is a masztiffokról szóló cikkek mindig nagy népszerűségnek örvendenek, így arra gondoltunk, hogy következő írásunkban összegyűjtünk róluk néhány érdekességet. Nem lőjük le előre a poént, de van bőven ilyen!

hirdetés

Ám még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, lássuk pontosan, hogy mi is az a masztiff. Az FCI 18 masztiff típusú kutyát ismer el hivatalosan: angol bulldog, angol masztiff, argentin dog, azori-szigeteki kutya, bordeaux-i dog, német boxerbullmasztiff, brazil masztiff, broholmer, cane corso, kanári-szigeteki kutya, mallorcai masztiff, nápolyi masztiff, német dog, rottweiler, shar pei, tosa inu, uruguay-i cimarrón. De a hegyi típusú kutyák között is találunk masztiffokat: alentejo masztiff, pireneusi masztiff, spanyol masztiff, tibeti masztiff. Általánosan jellemző rájuk, hogy a robusztus, karakteres külsejük egy nagyon gyengéd és érző belsőt takar. Fantasztikus őrző-védő kutyák, akik rajonganak a családjukért, így remekül érzik magukat a kanapén fekve, a gazdival összebújva is. Az egyik legrégebbi fajták, amelyek az emberek mellett élnek; a történelem során mellettünk szelték át a Földet és számos feladatban megmutathatták rátermettségüket. Nem is csoda, hogy ilyen múlttal a hátuk mögött ilyen egyedi és sokrétű kutyákká váltak!

Tibeti masztiff

1. Molosszusok és alauntok leszármazottai

Történelmi leletek bizonyítják, hogy már időszámításunk előtt 2500-ban éltek masztiff-szerű kutyák Ázsia hegyvidékein. A British Múzeumban a babiloni Ashurbanipal palotából származó domborműveken masztiff típusú ebeket láthatók, ahogy oroszlánokra vadásznak a sivatagban.

2. Vadőrök segítői

A bullmasztiffot Angliában tenyésztették ki angol bulldogból és óangol masztiffból az 1860-as években, hogy segítsenek a vadőröknek megvédeni a birtokot és a vadállományt az orvvadászoktól. Nem a hangjukkal riasztják el az ellenfelet; a méretükre, erejükre és ellentmondást nem ismerő fellépésükre támaszkodnak.

Bullmasztiff

3. Hannibált kísérték, amikor átkelt az Alpokon

A leírások szerint több zászlóalj masztiff kísérte a sereget. Hosszú útjuk során ezek az ebek számos helyi fajtával találkoztak, így nem is csoda, hogy az ösztön hívó szavának eredményeként olyan fajták is létrejöttek, mint például a bernáthegyi, amelyet egykor alpesi masztiffnak hívtak. A masztiffvér a Balkánon, Törökországban, Spanyolországban és Franciaországban élő összes nagytestű hegyi kutya ősében megtalálható.

4. Agyar, a Harry Potterből

Hagrid négylábú barátja a Harry Potter filmekben nápolyi masztiff volt. (A könyvben eredetileg német dog.) A végső csatában Voldemort ellen is harcolt. A történet szerint a 2000-es évek végén sétált át az örök vadászmezőkre. Agyart három kutya is játszotta a filmekben: Hugó, Monkey és Uno.

Ennek az összetéveszthetetlen fajtának az olasz gyökereit egészen a Római Birodalomban használatos hadikutyákig vissza lehet vezetni. Olaszországban később birtokok őrzésére vetették be őket.

Nápolyi masztiff

5. Az önállóság mintája

Sűrűn írjuk fajtákról, hogy nem való mindenkinek. Na, hát a tibeti masztiffra ez az állítás különösen igaz. Ezek a nagytestű hegyi kutyák függetlenek, tartózkodók, intelligensek és rendkívüli módon védelmezők. Ehhez a nem mindennapi attitűdhöz pedig különleges gazdi szükségeltetik, aki hajlandó sok-sok időt és türelmet áldozni a képzésükre. Ezeknek az ebeknek ugyanis megvan a magukhoz való esze, ami ilyenfajta önállósággal kombinálva kemény dió lehet. Az is előfordulhat, hogy a kutya nem jön, ha hívják, ami egy gazdi megvalósult rémálma. Következetes és mindenre kiterjedő képzéssel azonban nagyon különleges kapcsolat alakítható ki velük. De az biztos, hogy nem fognak a lábad mellett ücsörögve várni a sült galambra.

6. Rekordtartó méret

Zorba, az angol masztiff tartotta a világ legnagyobb kutyájának rekordját. A rekordot 1989 novemberében állította fel 8 évesen, amikor is 149,7 kg volt. Marmagassága 94 cm, testhossza az orra hegyétől a farka végéig pedig sokkoló 251 cm volt. Óriási mérete ellenére a kutyus 11 évet élt.

Ez a monumentális méret indukálta az American Kennel Club érdekes szabályát is; a masztiffoknál a fajtastandardban nincs maximum marmagasság meghatározva, csak minimum.

Angol masztiff

7. Hosszabb ideig kölykök

Óriási méretüknek köszönhetően a kölyökkutya fázis sokkal hosszabb a masztiffoknál. Bár már tinédzser korban is hatalmasnak tűnhetnek, teljes testi és szellemi fejlettségüket körülbelül 3 éves korukban érik el. Ebben az időszakban hajlamosak lehetnek ízületi sérülésekre, így nagyon óvatosan szabad csak mozgatni őket. Szerencsére nem is nagy a mozgásigényük.

8. Érdemes gyermekként tekinteni rájuk

Az előző mondat ellentmond annak, amit tanácsolunk általában, de ebben az esetben érdemes kivételt tenni. A masztiffok ugyanis nagyon intelligensek, és szeretnek a gazdi kedvében járni, de makacsak is lehetnek. Ha félnek, össze vannak zavarodva, vagy érzékeny lelküket megbántják – mindössze akár kemény szavakkal –, lehetetlen lesz bármire is rávenni őket. A gyakori, de rövid és szórakoztató képzés lesz a legjövedelmezőbb az esetükben. A kutyasuli is óriási segítség lehet!

Brazil masztiff

9. A 101 kiskutyát mintázhatták volna róluk is

A masztiffoknak van a legnagyobb alma, átlagosan 10-12 kölyökkutyával. A természet néha kegyetlen viccet is űz. Tia, a nápolyi masztiff 2004-ben 24 kölyköt hozott a világra, amivel Guinness-rekorder is lett. Bár a tenyésztőknek a fajtáknak ezen tulajdonsága okozhat némi fejtörést, sok szakértő szerint valószínűleg ez lehet az egyik ok, amiért ilyen régóta képesek fennmaradni.

alentejo masztiff angol masztiff brazil masztiff bullmasztiff érdekesség érdekességek érdekességek kutyafajtákról kutya történelem kutyás történelem mallorcai masztiff masztiff nápolyi masztiff pireneusi masztiff spanyol masztiff tibeti masztiff történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!