hirdetés

9 alig ismert tény a masztiffokról: ezt a hadvezért egy egész zászlóaljnyi kísérte át az Alpokon

Hangai Lilla, 2023. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy vettük észre, hogy az azenkutyam.hu olvasói szívében különös helyet foglalnak el a nagytestű ebek. Köztük is a masztiffokról szóló cikkek mindig nagy népszerűségnek örvendenek, így arra gondoltunk, hogy következő írásunkban összegyűjtünk róluk néhány érdekességet. Nem lőjük le előre a poént, de van bőven ilyen!

hirdetés

Ám még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, lássuk pontosan, hogy mi is az a masztiff. Az FCI 18 masztiff típusú kutyát ismer el hivatalosan: angol bulldog, angol masztiff, argentin dog, azori-szigeteki kutya, bordeaux-i dog, német boxerbullmasztiff, brazil masztiff, broholmer, cane corso, kanári-szigeteki kutya, mallorcai masztiff, nápolyi masztiff, német dog, rottweiler, shar pei, tosa inu, uruguay-i cimarrón. De a hegyi típusú kutyák között is találunk masztiffokat: alentejo masztiff, pireneusi masztiff, spanyol masztiff, tibeti masztiff. Általánosan jellemző rájuk, hogy a robusztus, karakteres külsejük egy nagyon gyengéd és érző belsőt takar. Fantasztikus őrző-védő kutyák, akik rajonganak a családjukért, így remekül érzik magukat a kanapén fekve, a gazdival összebújva is. Az egyik legrégebbi fajták, amelyek az emberek mellett élnek; a történelem során mellettünk szelték át a Földet és számos feladatban megmutathatták rátermettségüket. Nem is csoda, hogy ilyen múlttal a hátuk mögött ilyen egyedi és sokrétű kutyákká váltak!

Tibeti masztiff

1. Molosszusok és alauntok leszármazottai

Történelmi leletek bizonyítják, hogy már időszámításunk előtt 2500-ban éltek masztiff-szerű kutyák Ázsia hegyvidékein. A British Múzeumban a babiloni Ashurbanipal palotából származó domborműveken masztiff típusú ebeket láthatók, ahogy oroszlánokra vadásznak a sivatagban.

2. Vadőrök segítői

A bullmasztiffot Angliában tenyésztették ki angol bulldogból és óangol masztiffból az 1860-as években, hogy segítsenek a vadőröknek megvédeni a birtokot és a vadállományt az orvvadászoktól. Nem a hangjukkal riasztják el az ellenfelet; a méretükre, erejükre és ellentmondást nem ismerő fellépésükre támaszkodnak.

Bullmasztiff

3. Hannibált kísérték, amikor átkelt az Alpokon

A leírások szerint több zászlóalj masztiff kísérte a sereget. Hosszú útjuk során ezek az ebek számos helyi fajtával találkoztak, így nem is csoda, hogy az ösztön hívó szavának eredményeként olyan fajták is létrejöttek, mint például a bernáthegyi, amelyet egykor alpesi masztiffnak hívtak. A masztiffvér a Balkánon, Törökországban, Spanyolországban és Franciaországban élő összes nagytestű hegyi kutya ősében megtalálható.

4. Agyar, a Harry Potterből

Hagrid négylábú barátja a Harry Potter filmekben nápolyi masztiff volt. (A könyvben eredetileg német dog.) A végső csatában Voldemort ellen is harcolt. A történet szerint a 2000-es évek végén sétált át az örök vadászmezőkre. Agyart három kutya is játszotta a filmekben: Hugó, Monkey és Uno.

Ennek az összetéveszthetetlen fajtának az olasz gyökereit egészen a Római Birodalomban használatos hadikutyákig vissza lehet vezetni. Olaszországban később birtokok őrzésére vetették be őket.

Nápolyi masztiff

5. Az önállóság mintája

Sűrűn írjuk fajtákról, hogy nem való mindenkinek. Na, hát a tibeti masztiffra ez az állítás különösen igaz. Ezek a nagytestű hegyi kutyák függetlenek, tartózkodók, intelligensek és rendkívüli módon védelmezők. Ehhez a nem mindennapi attitűdhöz pedig különleges gazdi szükségeltetik, aki hajlandó sok-sok időt és türelmet áldozni a képzésükre. Ezeknek az ebeknek ugyanis megvan a magukhoz való esze, ami ilyenfajta önállósággal kombinálva kemény dió lehet. Az is előfordulhat, hogy a kutya nem jön, ha hívják, ami egy gazdi megvalósult rémálma. Következetes és mindenre kiterjedő képzéssel azonban nagyon különleges kapcsolat alakítható ki velük. De az biztos, hogy nem fognak a lábad mellett ücsörögve várni a sült galambra.

6. Rekordtartó méret

Zorba, az angol masztiff tartotta a világ legnagyobb kutyájának rekordját. A rekordot 1989 novemberében állította fel 8 évesen, amikor is 149,7 kg volt. Marmagassága 94 cm, testhossza az orra hegyétől a farka végéig pedig sokkoló 251 cm volt. Óriási mérete ellenére a kutyus 11 évet élt.

Ez a monumentális méret indukálta az American Kennel Club érdekes szabályát is; a masztiffoknál a fajtastandardban nincs maximum marmagasság meghatározva, csak minimum.

Angol masztiff

7. Hosszabb ideig kölykök

Óriási méretüknek köszönhetően a kölyökkutya fázis sokkal hosszabb a masztiffoknál. Bár már tinédzser korban is hatalmasnak tűnhetnek, teljes testi és szellemi fejlettségüket körülbelül 3 éves korukban érik el. Ebben az időszakban hajlamosak lehetnek ízületi sérülésekre, így nagyon óvatosan szabad csak mozgatni őket. Szerencsére nem is nagy a mozgásigényük.

8. Érdemes gyermekként tekinteni rájuk

Az előző mondat ellentmond annak, amit tanácsolunk általában, de ebben az esetben érdemes kivételt tenni. A masztiffok ugyanis nagyon intelligensek, és szeretnek a gazdi kedvében járni, de makacsak is lehetnek. Ha félnek, össze vannak zavarodva, vagy érzékeny lelküket megbántják – mindössze akár kemény szavakkal –, lehetetlen lesz bármire is rávenni őket. A gyakori, de rövid és szórakoztató képzés lesz a legjövedelmezőbb az esetükben. A kutyasuli is óriási segítség lehet!

Brazil masztiff

9. A 101 kiskutyát mintázhatták volna róluk is

A masztiffoknak van a legnagyobb alma, átlagosan 10-12 kölyökkutyával. A természet néha kegyetlen viccet is űz. Tia, a nápolyi masztiff 2004-ben 24 kölyköt hozott a világra, amivel Guinness-rekorder is lett. Bár a tenyésztőknek a fajtáknak ezen tulajdonsága okozhat némi fejtörést, sok szakértő szerint valószínűleg ez lehet az egyik ok, amiért ilyen régóta képesek fennmaradni.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon