hirdetés

A legnagyobb kutyakiképzési hiba a tinédzserkorban: ezekkel a módszerekkel a serdülő kutyáddal töltött idő sem torkollik horrorfilmbe illő jelenetekbe

Hangai Lilla

2023. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor először ölelted magadhoz a cuki, puha, bolyhos, édes kis kutyusodat, fogadni merünk, hogy azt hitted, minden és mindig tökéletes lesz. Aztán belépett a blöki a tinédzserkorba és komolyan megkérdőjelezted az alkalmasságodat a kutyatartásra. Természetesen szinte bárki jó gazdivá válhat, ha tudja, mit kell tennie ebben az embertpróbáló szituációban és képes következetes maradni.

hirdetés

Ez volt a jó hír. A rossz hír, hogy ha a pubertás időszakában nem lépünk oda kedvenceink sarkára, az a felnőtt korban is megmaradó, negatív viselkedésmintákat eredményez. Egyszóval, így rontjuk el a kutyát. De egy újabb jó hírrel szolgálhatunk: Will Atherton, egyik kedvenc trénerünk tippjeit mutatjuk, amivel biztosan megingathatatlan leszel a terv végrehajtásában. Semmi pánik, nem lesz bonyolult!

A legfőbb hiba: azt hiszik, készen van

Will ott látja a hiba gyökerét, hogy a kölyök tréningje után a legtöbben azt hiszik, ennyi volt, végeztek, és elégedetten dörzsölik össze a tenyerüket. Kölykök esetében ugyanis nagyon könnyű mindenféle buktató nélkül haladni a képzés útján. Könnyen és viszonylag nagy eredményeket lehet elérni; játék a tanulás. Sokan úgy gondolják, hogy itt végeztek is, mindent megtanítottak a blökinek, amire szükség lehet. Leveszik a kezüket a kormányról, és hátradőlnek. Ekkor üt be derült égből villámcsapásként a serdülőkor.

Will szerint azonban semmi sincs veszve! Mutat három tippet, amivel visszaszerezhetjük az irányítást, és a kutyatartás újra olyan lesz, amilyennek mindig is elképzeltük. Ezek a tippek a „Sikerpiramisra” épülnek. Az alapot a te vezetői képességeid szolgáltatják, ami hatással van a kutyád és a közted létrejövő kapcsolatra. Ez a kötődés pedig formálja a kommunikációt. Ha pedig helyén van a kommunikáció és el tudod mondani a kutyának, hogy mit szeretnél, hogy megtegyen, és mit nem szeretnél, hogy megtegyen, a problémáid meg vannak oldva.

A jó vezető alkalmas arra, hogy kutyáját laza pórázos sétára vigye minden nap

Ha laza pórázon vezeted a kutyád, az lehetőséget ad neki arra, hogy felismerje, te vagy a vezető és rád kell, hogy figyeljen, hozzád kell, hogy alkalmazkodjon. Ha kölyökkorban elsajátítják ezt a blökik, az biztosítja számodra, hogy a tinédzserkor nehézségei alatt is erősödjön a tekintélyed és a kapcsolatotok.

Fontos, hogy ezt a gyakorlatot minden nap demonstráljátok legalább egyszer. A kutyának egyébként is le kell mennie sétálni naponta több alkalommal is, így ez plusz időt nem fog igényelni. Arra figyelj, hogy legalább egy alkalommal tegyetek egy hosszabb sétát, ahol mindig laza pórázon kell sétálnia melletted.

Ez a két parancs lesz a leghatásosabb fegyver

Arról sokszor írtunk már, milyen elképesztően fontos a parancsszavakat időben és helyesen megtanítani a blökiknek, a serdülőkorban azonban látni fogod, hogy szó szerint ezen áll vagy bukik majd minden. Ebben az időszakban ugyanis négylábú barátaink, akárcsak az embergyerekek, megérzik a magabiztosság első lökéshullámait, és ettől szinte megrészegedve elkezdik tesztelgetni a határokat.

Legyen szó kismértékű agresszióról más kutyák iránt, pórázhúzásról, vagy az étel intenzív féltéséről, a szolid alapokra helyezett „Hagyd!” vagy „Ereszd!” parancs hatásos lesz. A legjobb technika ennek a parancsnak az elsajátítására a következőképpen néz ki:

Hogy a kutya sikerre legyen ítélve, nagyon fontos, hogy a tréning ideje alatt is te irányíts. Akassz egy pórázt a nyakába, és készíts elő egy darab ételt. Helyezd a földre, és ismételd tisztán, nyugodtan a kutyának, hogy: „Hagyd!” Amikor elmozdulna az ételért, újra ismételd, hogy, „Hagyd!” és korrigáld őt a póráz segítségével is. Ne kiabálj, és ne ismételgesd frusztráltságodban folyamatosan a parancsszót. Amikor a kutya rád néz ilyenkor, irányítást vár. Ilyenkor dicsérd meg és adj neki egy jutalomfalatot. Ezt hívják impulzuskontrollnak. Mint minden más leckénél, itt is az ismétlés a legfontosabb, ugyanis így vésődik be megfelelően. Ne feledd, feszült szituációkban is szükséged lesz erre a parancsra, így nem érdemes félmunkát végezni.

Az eredeti, angol nyelvű videó: 

Akadály minden kívánatos dolog előtt

Talán elsőre kegyetlennek tűnhet, de kutytartóként biztosan tisztában vagy vele, hogy kedvenceink lelkesedése elképesztő méreteket képes ölteni. Ahhoz, hogy ez kezelhető maradjon, szabályokat és parancsokat kell tanítanod nekik. Amit imádnak és amiért lelkesednek, nem lehet számukra korlátlanul elérhető. Legyen szó a kedvenc ételükről, a dicsérő szavakról vagy az imádott játékról.

Ne aggódj, mindezeket megkapják majd, hiszen mi is azon a véleményen vagyunk, hogy az ilyen csodás lényeknek jár minden, amit kicsi szívük kívánhat. De nem mindegy, hogyan jutnak hozzá! Ha ezek a dolgok korlátlanul és bármikor a rendelkezésükre állnak, az nem teszi szebbé vagy jobbá a kapcsolatotokat. Mielőtt megkapnák a játékot, a kedvenc jutifalit, vagy a dicséretet, engedelmeskedniük kell az általad kiválasztott parancsnak: lehet ez az „Ül!”, a „Fekszik!” vagy a „Marad!”. Így mindig lehetőséged lesz rá, hogy az irányítás a te kezedben legyen, és tőled várja kedvenced, mikor és mit csinálhat.

dicséret fekszik parancs gazdi vezető szerepben hagyd parancs húzza a pórázt jó gazdi jutalomfalat kutya kamaszkor kutya oktatása kutya sétáltatása kutyasétáltatás laza pórázon kutyasétáltatás pórázon marad parancs nem szabad parancs parancsszó serdülőkor tinédzserkor kutyáknál tréning ül parancs will atherton

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink