hirdetés

Így taníthatod meg a kutyádat, hogy ne piszkálja a macskát

Hangai Lilla

2023. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a folyamat időt és türelmet igényelhet, nem lehetetlen békében együttélésre nevelni a macskát és a kutyát. Könnyen meglehet, hogy egyszerű dolgod lesz, mert organikusan alakul ki közöttük egy szerető, vagy legalábbis semleges kapcsolat. Most azonban arról fogunk beszélni, hogy mit tehetsz, ha nem így lenne.

hirdetés

Vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten könnyen megbarátkoznak a bajuszos banditák társaságával, és vannak olyanok is, akiknél nagyobb akadályokba ütközhetsz. Fogunk erről is említést tenni és persze gyakorlati tanácsokat is adunk, amelyek fajtától függetlenül működnek, és segítenek, hogy kutya és macska békében éljenek együtt, egy fedél alatt.

Így is lehet- együtt sziesztázik kutya, macska

Igazítsd a fajtát és a személyiséget is

Ha még a kutya beszerzése előtt állsz, érdemes a fajtát és a személyiséget is górcső alá venni. Egyes kutyákban erősebben munkálnak a vadászösztönök, így minden olyan élőlény intenzíven hathat rájuk, ami prédára hasonlít.

Ilyen fajták például a vadászathoz kitenyésztett ebek, mint a magyar vizsla, weimari vizsla, különböző agár fajták, vagy a Jack Russell terrier. A szánhúzó ebek, mint a szamojéd vagy a husky szintén nem túl bölcs választás, ugyanis a vadonban ők is vadásztak apróbb állatokra, ráadásul elég átütő a személyiségük is. Az olyan ölebek, mint mondjuk a shih tzu vagy a yorkshire terrier azért nem a legjobb választások macskák mellé, mert kis méretükből adódóan féltékenyek lehetnek, ami azt eredményezheti, hogy folyamatosan piszkálják majd a macskát.

Egy energikus, barátságos eb ideális társa lehet egy játékos, huncut macskának. Az idősebb, nyugodtabb példányok pedig jól kijönnek hasonlóan alacsony vérmérsékletű ebekkel. Így nem tekintik egymást majd versenytársnak, az együttélés sokkal zökkenőmentesebb lesz. A tapasztalatok szerint a golden retriever, a labrador, a mopsz, az angol bulldog, az uszkár vagy a basset hound remek társa lehet egy cicának. (Persze ez nem garancia csak egy iránymutatás.)

Az első lépések

A bemutatásnál figyelni kell arra, hogy a saját ritmusukban ismerjék meg egymást és fedezzék fel a másikat. Legyél nagyon nyugodt, hiszen a te energiáid mindkét kedvenced számára mérvadók. A blökit érdemes az első időkben még pórázon tartani. Válassz az ismerkedéshez semleges területet, így az állatok kevésbé érzik magukat fenyegetve. Ha csak nem szövődik szerelem első látásra, tartsd az első találkozókat röviden. Érdemes mindkettőjüknek sok jutalomfalatot adni és dicsérni, így pozitív élményekkel veszed körbe az új élményt.

A parancsszavak fontossága

Amíg kutyád nem ismeri az alapvető parancsszavakat, nem nagyon érdemes egy új állattal megismertetni. Gondolj csak bele, ha rosszul sül el a dolog, mit csinálsz? Ha a kutyus már ismeri és megbízhatóan engedelmeskedik is az „Ereszd!” és a „Marad!” parancsszavaknak, nagy baj nem történhet.

Ezek a nehezebb parancsok közé tartoznak, így ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, mindenképpen keress fel egy kutyasulit vagy trénert. Nemcsak a macska miatt fontos ez, hanem a nyugodt és biztonságos elkövetkezendő évekhez is. Ha négylábú barátod felnőtt kora ellenére sem ismeri ezeket, akkor sem késő elkezdeni megtanulni őket!

Irányítsd át a figyelmet

Az üldözés ösztöne teljesen természetes a kutyáknál, a lényeg, hogy ne a macskán éljék ezt ki. Erre nagy segítséget nyújtanak az előbb említett parancsszavak, de ki lehet egészíteni két másik módszerrel is, ami növeli a hatékonyságot.

Van az úgy, hogy a kutyus annyira belemelegszik a játékba, hogy észre sem veszi, hogy halálra idegesíti a macskát, aki már csak egy pillanatra van attól, hogy kikaparja a szemét. A legjobb, ha még a kezdetek kezdetén elejét veszed az ilyen viselkedésnek, így a kutya később is tudni fogja, hogy mit nem szabad. Ha szemtanúja vagy egy ilyen történésnek, használd a fent említett két parancsszó valamelyikét, majd hívd magadhoz az ebet. Ha engedelmeskedik, adj neki egy jutalomfalatot és mutass meg neki egy játékot, ami lekötheti a figyelmét.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a kutyust mentálisan és fizikálisan is stimulálni kell, így a felgyülemlett energiáit nem a macskán fogja majd kiélni. Menjetek rendszeresen sétálni, játszani a futtatóba vagy a parkba, játsszatok interaktív játékokat, apportírozzatok az udvaron. Ez a módszer azért is remek, mert így a macskának lehetősége lesz megélni egy kis énidőt közben.

barátságos kutyafajták ereszd parancs hagyd parancs kutya és macska kutya kergeti a macskát kutya macska kommunikáció kutya macska összeszoktatása kutya macska szocializáció kutya oktatása kutya összeszoktatása kutyafajták macskák mellé marad parancs nyugodt kutyafajták parancsszó tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink