hirdetés

Így nem veszekszik többet a kutyád és a macskád: kutatók találták meg a megoldást

Buzgó Csilla

2021. március 7

A kutya-macska barátságot elő lehet mozdítani türelmes neveléssel és szoktatással. Ha azonban semmi nem használ, te pedig nem akarsz egyszer vérfürdőre hazamenni, lehet, hogy érdemes elgondolkodnod a feromonos nyugtató termékek használatán.

hirdetés

A feromonok olyan kémiai vegyületek, melyek az állatvilágban rendkívül fontos szerepet töltenek be a kommunikáció terén. Üzenhetik, hogy egy adott példány kész a párosodásra, ideges, épp megjelölt egy területet, vagy csak saját magát szeretné bemutatni, mint egyedülálló individuumot.

A Lincolni Egyetem kutatói egy 36 fős felmérést követően arra a következtetésre jutottak, hogy a kimondottan kutyák és cicák kiegyensúlyozására alkalmas feromonokat tartalmazó termékek csökkentették a nézeteltérések számát a két faj között.

Csak pár fújás, és nem lesz több fújás

Se karmolás, harapás, vagy egymás különböző bútordarabok tetejére kergetése. A tudósok, akiknek csapatát Daniel Mills professzor és Dr Miriam Prior vezette, a két legnépszerűbb terméket tesztelték a résztvevőkön. A Feliway Friendset cicák megnyugtatására fejlesztették ki, az Adaptil pedig ugyanezt a célt szolgálja ebek esetében. Alapvetően egyik sem hat a másikra, azaz a macska nem „érti” a kutya feromonjait, a kutya a macskáét.

A kontrollcsoportoknak címke nélküli palackban adták a folyadékokat, melyeket csak szét kellett spriccelni a lakásban. Egyik gazdi sem tudta, hogy a macskának vagy a kutyának való szert kapta, csak az eredményeket kellett feljegyezniük. A kutatók azt várták, hogy a szintetikus feromonok megnyugtató hatással lesznek az állatokra: a macska nem jelöl sem karmolással, sem vizelettel, a kutya pedig szintén sokkal könnyebben viseli a stresszt például egy vihar kitörése esetén. A nyugodtabb ebek és cicák pedig értelemszerűen egymást is kevésbé hergelik.

A hathetes periódus alatt meglepő módon szignifikánsan csökkent a veszekedések vagy nemkívánatos viselkedésmódok száma a feromonokkal kezelt háztartásokban. Az ebek ritkábban ugatták és kergették meg a cicákat, akik pedig kevésbé voltak félénkek, és nem is bújtak el előlük annyiszor, mint általában. A kirobbanó veszekedéseket megelőző feszült “szemezések” is elmaradtak.

Egy negatív kutya-macska kapcsolat rányomja a bélyegét mindkét állatfaj jó közérzetére. Ez gyakran befolyásolja étkezési, ürítési és alvási szokásaikat is, mivel az állandó stressz és a rendszeres konfliktusok teljesen felborítják bioritmusukat. Emellett a sérülésveszély is hatványozottan megnő ilyen lakókörnyezetben.

fejtette ki Mills professzor.

A 36 résztvevőből kettő kiesett, mert nem csinálták végig a tesztet az előírások szerint, így maradt 34. 17-en Adaptilt kaptak, a másik 17 főből álló kontrollcsoport pedig Feliway Friendset. A második és a hatodik hét között az Adaptil-használók közül nyolcan számoltak be feltűnően pozitív változásról kedvenceik viszonyát illetően, míg a Feliway Friendsesek közül öten állították ugyanezt. Mindkét elégedett csoport esetében több mint 50%-kal ritkultak a házikedvencek közötti atrocitások.

17-ből 12-en jelentettek be 30%-os, vagy komolyabb visszaesést a kutya-macska harcok terén mindkét csoportban.

Érdemes-e kipróbálnod az állati feromonokat otthonodban?

Ha valóban nincs más megoldás, akár ezeket is bevetheted. Az említett termékek nem csak a kutyusok és a cicusok közötti viszonyt harmonizálhatják. Az oktatás, a stresszes szituációk, mint például a tűzijátéktól, petárdáktól hangos éjszakák, és a kölyökkutyák elválasztása során is sokat segíthetnek. Ezek a feromonok az emberre természetesen teljesen veszélytelenek, illetve számunkra értelmezhetetlenek és hatástalanok.

(Képek: Getty Images Hungary)

feromonok kutya macska barátság kutya macska összeszoktatása kutyatámadás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!