hirdetés

Miért nevelik fel a kutyák más állatok kölykeit? A pótmamaság sajátos kialakulása

László Enikő

2020. október 25

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk az interneten olyan videókkal, melyekben kutyák nevelik más állatok kölykeit. Vajon miért teszik ezt?

hirdetés

Néhány kutyában annyira erősen jelen van az anyai ösztön, hogy akár más állatok kölykeit is szárnyai alá veszi, gondozza és felneveli. Az interneten gyakran látni olyan videókat, melyekben kiscicákat, csibéket vagy akár tigriskölyköket nevel egy-egy eb. Úgy tűnik, a kutyák nemigen tesznek különbséget állat és állat között, legyen az egy macska vagy őzgida. De miért csinálják ezt?

Miért nevelik fel más állatok kölykeit?

Minden emlős feromonokat bocsát ki magából, amik kommunikációs értékkel bírnak, információkat tartalmaznak. Ezek többek között azt is megmutatják, hogy egy állat mennyi idős. A kutyák a szagok által tájékozódnak leginkább. Ha egy árva kisemlős feromonjait érzik a közelükben, gyakran előfordul, hogy anyáskodni kezdenek felette – állítja Dr. Stanley Coren pszichológus.

A kutyák természetükből fakadóan igénylik a szocializációt, társaságot, legyen az ember vagy bármely más állat. Noha legszívesebben egy másik eb közelében érzik igazán jól magukat, nem ritka, hogy más fajok iránt is érdeklődnek. Dr. Coren szerint hasonlóság lehet egy gyermek és plüss játéka, illetve egy kutya és az általa nevelt másik állat kapcsolata között. A játék egyfajta támaszt nyújt a gyerekeknek, érzelmileg igen erős kötődés alakul ki bennük. A pszichológus szerint lényegében az ebeknek a másik kisállat az érzelmi támaszuk, a barátjuk, társuk. Gondoskodnak róluk, szeretgetik őket, épp úgy, ahogyan a gyermekek a plüsseiket.

Empátia vagy ösztön?

Vajon tényleg megsajnálják az elárvult kisállatokat vagy csupán ösztöneik szerint cselekednek a kutyák akkor, amikor felnevelnek egy kis jövevényt? Az ebek megérzik, ha a közelükben lévő élőlény stresszes és az “örökbefogadás” lehet egy erre adott reakció. Egyesek szerint egy kutya felfogása, gondolkodása megegyezik egy három éves gyerekével. Ha ezt az elméletet követjük, akkor arra következtethetünk, hogy ők nem éreznek empátiát, hiszen az emberben is csak öt éves kora körül fejlődik ki. Ám manapság egyre többen tekintik ezt az elméletet helytelennek, hiszen nem lehet párhuzamot vonni egy ember és egy kutya között. Egy hároméves pedig biztosan nem tudna vakokat vezetni vagy életeket menteni a katasztrófák után.

Egy hároméves képes lenne életeket menteni?

Gyakran azok a szukák vesznek maguk mellé egy árva állatot, akik még szoptatnak, az anyai ösztönök még élénkek bennük. De az is előfordulhat, hogy kan kutya vesz szárnyai alá kisállatokat, ezért nem csak erre vezethető vissza a szívmelengető szokás.

Állatkertekben viszonylag sűrűn látni, hogy azokat az árvákat, akiknek anyjuk meghalt vagy csak nem fogadja el őket, kutyákkal neveltetik fel. Ők szoptatják, tisztogatják, nevelik a kicsiket, amíg azok sokszor nagyobbak nem lesznek, mint pótmamájuk. Látványos ez például egy tigris vagy oroszlán esetében. Ilyenkor egy idő után általában elkülönítik a családot, mielőtt valakinek bántódása esne. Akár olyan szoros kötődés is létrejöhet, hogy a ragadozó nem tekint prédaként pótmamájára, de azért jobb a békesség. Az is gyakori eset, hogy a kutya nem egyedüli kölyökként neveli a kisállatot, hanem sajátjaival együtt, mintha ő is az alom része lenne.

Kínában egy golden retriever nevelt egyszerre tigriseket és saját kölykeivel.

Raylan és a kiscicái

Raylan az egész világon híressé vált, mivel mindennapjait árva kiscicák nevelésével tölti. A legnagyobb odafigyeléssel gondoskodik róluk és igen szomorú tud lenni, amikor a porontyok kirepülnek, és szerető gazdira találnak. De nem sokáig csügged, mert utána jön a következő alom. 9 év alatt 70 cicát nevelt fel, tehát egy vérbeli profiról van szó. Raylan maga is árva kutya volt, a sintértelepről fogadták örökbe, ahol el akarták altatni. Egy igazi kincs rejtőzött a rácsok mögött.

Tally és a tigrisek

2012-ben egy oroszországi állatkertben születtek tigriskölykök. Anyjuknak ez volt a harmadik alma, de sem korábban, sem pedig ekkor nem akarta felnevelni a kicsiket, így azoknak sürgősen pótmamára volt szükségük. Az interneten kerestek szoptatós szukát a tigrisek felnevelésére. A jelentkező pedig Tally volt, aki ezután remekül gondoskodott a kis árvákról, sajátjaival együtt.

Az alábbi videóban a pótmama látható a tigrisekkel:

Tarzan és az oroszlán

2004-ben a Budapesti Állat- és Növénykertben született oroszlánkölyköt egy siófoki menhelyről származó kutya, Tarzan nevelte. Erre azért volt szükség, mert egyszerre négy utód született, amivel egy oroszlán anyuka nehezen birkózik meg. Ketten sajnos igen gyengék voltak, nem volt esély arra, hogy egészségesen felnőnek. Az egyik kölyök anyjával, a másik Tarzannal maradt. Sajnos az újdonsült anyukával maradt oroszlán egy hónap múlva elpusztult, de a kutya által nevelt Bömbi egészséges felnőtté cseperedett, jelenleg Afrikában él, a SanWild vadasparkban.

Az interneten böngészve rengeteg hasonló szívmelengető történetre bukkanhatunk, amikor kutyák őzeket, leopárdokat, rókákat, mosómedvéket és egyéb árva állatokat nevelnek fel.

(Képek: Getty Images Hungary, Viasat Nature)

kutya macska barátság kutya nevelte fel kutya pótmama kutya-macska ösztön szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!