hirdetés

Süni és kutya a kertben: mit tegyél, hogy ne legyen baj belőle?

László Enikő

2020. szeptember 4

Az ősz közeledtével a sünök felkészülnek téli álmukra. Éppen ezért gyakran tűnnek fel a kertekben élelem után kutatva. Mit tehetsz, hogy elkerüld a konfliktust kutyád és a tüskés vendég között?

hirdetés

A sün védett, vadon élő állat. Gyakori lakója a kerteknek, főleg ott tölt el sok időt, ahol komposzt is található az udvarban, hiszen remek táplálékforrás számára a körülötte megtalálható rengeteg giliszta. Október, novemberben bevackolja magát, előtte azonban felhizlalja testét, hogy készen álljon a téli álomra. Ha szeretnéd, hogy kerted állandó látogatója legyen, tehetsz ki neki kutya- vagy macskatápot, amit előszeretettel fogyaszt el az éj leple alatt.

Mi lesz a kutyával?

Sok kutyás háztartásban probléma, amikor sün jelenik meg a kertben. Ha az eb veszi észre először a látogatót, baj is lehet belőle. Sőt, akár esti séták során is előfordulhat, hogy egy bokor tövében kedvenced egy tüskés kis labdát talál. A sünök nem feltétlen szaladnak el, ha bajt észlelnek, hanem összegömbölyödnek, és szúrós tüskéjükkel védekeznek. Ezek gyakran végzik a gyanútlan négylábúak szájában vagy orrában, ami igen nagy fájdalommal jár az állatnak. Jobb esetben az eb csak szüntelen ugatással jelzi, hogy talált valami érdekeset.
Emellett szegény süni is megsérülhet, főleg akkor, amikor a kutya a fogait az állat védtelen felébe mélyeszti. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig pórázon sétáltasd kutyád, akkor elkerülhetőek az ilyen balesetek.

A saját kertedben már kevésbé tudod megakadályozni a találkozást. Mivel a sün éjszakai állat, rendszerint az éj leple alatt indul el a napi betevőért. Ekkor már érdemes a kutyát a házban tartani, így biztosan nem fognak találkozni. Emellett nyugodtan kitehetsz a tüskés látogatónak egy kis kutyaeledelt, amit ő fog elfogyasztani, nem pedig a lakásban szundikáló eb.

Milyen veszélyt jelent egy sün a kutyádra?

Az apró sün a szúró tüskéken kívül egyéb veszélyt is hordoz magában. Sajnos igen gyakran bolhás, férges és sok kullancsot hordoz magán. A bolhát akár csak egy pillanatnyi érintkezés során is átadhatja kutyádnak, így érdemes kerülni. Arra is ügyelj, hogy kedvenced ne bujkáljon a sűrű bozótosban, hiszen az gyakran lehet sünök  – bolhákkal tarkított – lakhelye. Persze a legfontosabb a megelőzés, ezért mindig alkalmazz kutyádon élősködők elleni készítményt vagy adj rá nyakörvet. A sünök gyakran atkásak, ezt sajnos nem lehet készítményekkel megelőzni, csak úgy, hogy kerüljük a velük való érintkezést.

A sünök emellett sok esetben férgesek, ami szintén veszélyt jelenthet kutyádra. Leginkább a kedvencként tartott, házi sünökre jellemző az, hogy szalmonellásak. Vadon élő társaikkal is érdemes vigyázni, nem árt az óvatosság.

Megfelelő tréning

A legtöbb kutya, ha észlel egy sünt, azonnal odarohan hozzá, hogy közelebbről is szemügyre vegye. Ilyenkor lehet fontos az, hogy ismerje a Maradj! vagy a Nem szabad!, illetve a Hagyd! parancsot.  A behívás elsajátítása is nagy segítség lehet. Az igazán jól nevelt ebek ebben az esetben leküzdik ösztöneiket és gazdájukra hallgatnak. Mivel igen nagy a csábítás, ezért a megfelelő mennyiségű gyakorlás elengedhetetlen. Ha a kutya csak hébe-hóba fogad szót, akkor szinte kizárt, hogy rád hallgasson. Pedig a süni és az ő érdekében is fontos, hogy ne nyúljon hozzá.

A legtöbb, amit tehetsz, hogy próbálod elkerülni, hogy a két állat érintkezzen. Ez viszonylag könnyen megteheted, hiszen a sün éjszakai állat és gyakran csak akkor indul felfedezni a kertet, amikor kutyád már álomra szenderült. A megfelelő vezényszavak ismerete is megelőzheti a bajt. Ha az eb esetleg sérülést okozott az állatnak, keresd fel a hozzád legközelebbi sünmentőt.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kutya és sün kutya sündisznó sün vadon élő állat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!