hirdetés

A sün veszélyes lehet a kutyára, és nem csak a tüskék miatt

Szénási Szimonetta

2024. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Miért őrülnek meg a kutyák a sünök láttán? Van rá magyarázat, ahogy arra is van tanácsunk, hogyan védd ki a nem kívánt találkozást. A kis tüskés hátú ugyanis több okból is problémás kedvencedre nézve.

hirdetés

Cikkünk apropója egy érdekes jelenség: kollégánk többször tapasztalta, hogy kedvencei majd’ kibújnak a bőrükből a sünök láttán. Semmilyen más állat nem hozza őket annyira lázba, mint az apró, tüskékkel borított kis jószágok. Véletlen lenne, vagy valamennyi kutya ilyen intenzíven reagál egy sün láttán?

A legtöbb kutya lázba jön egy sün láttán

Nem egyedi eset

Hasonló problémát vetett fel a Hedgehog Central (Sün Központ) oldalán az egyik süntartó; mint írja, házi kedvencnek vásárolt sünijétől mindkét, amúgy barátságos és nyugodt kutyája teljes lázba jön, és ha módjuk van rá, nemcsak szemrevételezik, de alaposan meg is szaglásszák, sőt, az orrukkal böködik is a jövevényt. Aki ettől, érthető módon, minden alkalommal halálra rémül. A történetre reagálva többen is hasonlókról számoltak be.

A viselkedés és a heves reakció hátterében egyrészt állhat az, hogy a sün mint apró prédaállat felkelti a kutya vadászösztönét. Ám nem feltétlenül ez a magyarázat. A másik, és talán általánosabb, hogy a szocializáció során csak kevés eb találkozik sünökkel, pláne tartósan, mondjuk egy fedél alatt élve a szúrós állattal. Így amikor szembejön velük egy, az ismeretlensége és az idegensége miatt szó szerint és átvitt értelemben is megállásra késztetheti a kutyát. Hiszen ott van egy kicsi, hegyes tüskékkel borított valami, ami ráadásul mozog is, és minden bizonnyal szokatlan szaga is van. Ez logikus olyan szempontból is, hogy egy sün még azt a kutyát is jobban felizgatja, amelyik a macskákkal például remekül kijön, vagy rájuk sem hederít.

(A fentebb vázolt történet kapcsán az egyik olvasó megjegyezte, hogy náluk az eb a kislánya hörcsögére reagált igen intenzíven. Valószínűleg a rágcsáló sem volt megszokott jelenség az eb számára.)

Ha a szabadban, számára biztonságos helyen találkozol sünnel, a legjobb, ha jelenlétét egy boldog mosollyal nyugtázva békén hagyod

Ne engedd a barátkozást

Logikusnak tűnhet, hogy az állatok fizikai védelme érdekében kell óvatosnak lenni, ha egy kutya és egy sün egymásba botlik séta közben. Részben igaz, hiszen kedvenced kárt tehet a süniben, ahogy annak tüskéi is megsérthetik az ebet. Ám azt már csak kevesen tudják, hogy a sünök számos betegséget adhatnak át a kutyának. Így a barátságos ismerkedést se engedd, ha úgy hozza a helyzet.

Miképp a WegWalking oldalán részletezik, a sünök egyrészt bolhásak, valamint atkásak is lehetnek, továbbá férgekkel, illetve szalmonellával is megfertőzhetik négylábúdat. Ráadásul utóbbi zoonózis betegség, tehát állatról emberre is terjed, és rá is veszélyes, főleg, ha az illető nagyon fiatal, idős, vagy gyenge az immunrendszere.

A találkozást mind a ketten bánhatják, így tudnod kell megálljt parancsolni kedvencednek

Tünetek

Bolhásodás és atkásodás esetén vakarózás, túlzott nyalogatás, szőrhullás, bőrirritáció jelentkezhetnek, valamint az élősködők nyomát (bolhapiszok), illetve magukat a rovarokat is felfedezheted a kutyán. A vakarózás nyomán keletkező sebhelyek is árulkodóak. A férgek jelenléte is hasonló jelekben mutatkozik meg: vakarózás, nyalogatás, esetenként férgek a székletben.

A szalmonellafertőzés tünetei a láz, a hányinger és a hányás, a hasmenés, a letargia, az étvágytalanság, valamint az, ha nem iszik az állat. Mivel manapság egyre népszerűbb a sünök háziállatként való tartása, így ezekkel a potenciális veszélyekkel fontos tisztában lennie a leendő gazdának, és a sünt ugyanúgy megmutatni az állatorvosnak, mint bármilyen egyéb társállatot.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Amennyiben sünnel érintkeztél, utána mindig alaposan moss kezet, és csak azután érj kedvencedhez. Ugyanígy, ha valamilyen okból meg kell mentened a tüskés hátút (például sérülten találtad; rengeteg sün esik áldozatul az autósoknak), akkor az állatvédők vagy az állatorvos értesítéséig olyan helyiségben szállásold el, ahol nem érintkezik sem a kutyáddal, sem annak holmijaival.

Távozása után pedig takarítsd ki, majd fertőtlenítsd is az ideiglenes szálláshelyet. (Ugyanígy magadra is vigyázz; ne ölelgesd, pláne puszilgasd a sünit, és az arcodhoz vagy a szádhoz se érj hozzá kézmosás nélkül.)

Sünmentés esetén két kiemelten fontos dolgot osztott meg a Sünbarát Alapítvány. Egyrészt a sün védett állat, csak úgy nem tartható lakásban, háziállatként. Másrészt a sünök laktózérzékenyek, így semmiféle tejtermékkel nem szabad őket kínálni. Helyette macskaeledelt lehet adni nekik, abból is a konzerves vagy alutasakos változatot.

A jólneveltség fontossága

Ahogy valamennyi élethelyzetben, úgy a sünnel való találkozáskor is elengedhetetlen, hogy kedvenced engedelmeskedjen az olyan parancsoknak, mint az állj, a maradj vagy a nem szabad.

Ha úgy érzed, szőrös társadnak szüksége lenne még egy kis tanulásra, ide kattintva bevezetünk az eredményes képzés alapjaiba. Videót is találsz a cikkben.

fertőzés fertőző betegség kutya és sün kutya sündisznó sün

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!