hirdetés

Ha a kutyának feldagadt a szeme alja, valószínűleg ez a fogbetegség lesz a ludas: ha nem kezelik, a fertőzés szétterjedhet a testbe

Hangai Lilla

2022. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

A fogtályog egy súlyos fertőzés, amely a fog gyökere körül alakul ki. Általában a törött vagy sérült fogon keresztül bejutott baktériumok okozzák a gyulladást, ami rendkívül fájdalmas lehet és más egy sor komoly egészségügyi problémát idézhet elő. Ha feldagadt a kedvenced szeme alja, elég nagy rá az esély, hogy egy tályog áll a háttérben.

hirdetés

Hogy elkerülhesd a szövődményeket, mutatjuk hogyan ismerheted fel, hogyan kezelheted, és mit tehetsz a tályog megelőzése érdekében.

Mi az a fogtályog?

Az egészséges fog koronáját zománc borítja. A zománc lényegében áthatolhatatlan, megakadályozza a baktériumok bejutását a fogba. A zománc alatt a dentin néven ismert kemény szövet található. A dentinben körülbelül 300.000-400.000 kis nyílás van, melyek a fog közepével kommunikálnak. A fog közepén található a fogbélüreg, amely a lágy szöveteket (erek, ideg- és nyirokszövet) tartalmazza. A fogbél felelős az egészséges fog fenntartásáért.

Ha a fogzománc felhasad és ezáltal az alatta lévő dentin feltárul, vagy a fog még mélyebben törik, és így a fogbélüreg láthatóvá válik, a baktériumok könnyedén bejuthatnak a fog közepébe. A kutyáknál a fogak törése leggyakrabban kemény dolgok, például csontok, játékok, kövek vagy botok rágása miatt következik be.

Miután baktériumokkal megfertőződött, a fogbél begyullad, majd ez a fog elhalásához is vezethet. A baktériumok által termelt genny és a haldokló fogbél a gyökércsúcsból kiszivárog, és így megfertőzi a gyökeret körülvevő szöveteket, csontot. Ez pedig könnyedén fogágybetegséghez vezet. A tartós fertőzés ezek után tályogot, vagyis gennyfelhalmozódást eredményez, amely közvetlenül a szájüregbe, vagy a bőrre szivároghat.

Talán hosszú volt ezt elolvasni, de mindenképpen szerettük volna, hogy lásd mennyire összetett dologról van szó, és hogy egy apróságnak tűnő baleset, majd egy sebecske milyen kardinális problémákhoz vezethet. Mind a tályog, mind a fogágybetegség rendkívül fájdalmas, ráadásul a szervezetben hosszú időn keresztül fennálló gyulladás komoly gondokat okozhat a blöki szervezetében.

Ezek lehetnek az árulkodó tünetek

Bármely fog letörhet, azonban a kutyáknál a leggyakoribb törött fogak általában a szemfogak, a maxilláris negyedik, valamint a nagy őrlőfogak közül kerülnek ki. Bár a kutyákra jellemző, hogy az erős fájdalmukat is elrejtik, van azonban néhány árulkodó jel, amiből sejtheted, hogy probléma van. Ha már nem szívesen rágcsálja a játékait, az apportírozáshoz sincs kedve, csökken az étvágya, elhúzódik, ha megérintenéd a pofáját, csak az egyik oldalon rág, vagy feldagadtak a nyaknál található nyirokcsomói, akkor lehet, hogy tályog áll a háttérben. A rossz lehelet is gyakori, valamint az arc érintett oldalának dörzsölése, amit a gazdik könnyen összekeverhetnek egyszerű viszketéssel.

Ha a tályogos fog a felső fogsorban helyezkedik el, akkor a külső jeleket gyakran összetévesztik más problémákkal; például szemfertőzéssel vagy szúrt sebbel. Ez azért történik, mert ezek a foggyökerek közvetlenül a szem alatt helyezkednek el, és amikor tályogossá válnak, a fertőzés gyorsan átterjed a környező szövetekre. Ha belenézel a kutya szájába, az érintett fog körül duzzadt és kipirosodott lesz az íny.

Kezelése és megelőzése

A lehető leghamarabb kezelni kell, így ha tapasztalod a jeleket, azonnal kérj időpontot az orvoshoz! Az állatorvos antibiotikumokat ír majd fel a fertőzés leküzdésére, és gyulladáscsökkentő és/vagy fájdalomcsillapító gyógyszert is kapni fog kedvenced a tünetek enyhítésére. A tályogos fog kezelésére csak két lehetőség van. Az egyik a gyökérkezelés; így megőrizhető a fog szerkezete. A másik a fog kihúzása. A két opciót közül mindig az állatorvos választ, miután kielemezve a röntgenfelvételt eldöntötte, megmenthető-e a fog.

A tályog kialakulásának megelőzésére a legjobb mód a megfelelő és rendszeres otthoni szájápolási rutin fenntartása. Ez magában foglalja a napi fogmosást, amely eltávolítja a lepedéket és a fogkövet, amely felhalmozódhat a kutya fogain. Ráadásul így ha valami nincs rendben a blöki fogaival, azt azonnal észre fogod venni, nem csak a félévenkénti rutinellenőrzésen derül ki, vagy akkor, amikor a fájdalmát már nem tudja elrejteni. Valamint arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen játékokat rágcsál négylábú barátod, és hogy az apportírozás közben mennyire lelkesedik a botok iránt.

állatorvos dagadt nyirokcsomó feldagadt szem fertőzés fog fog betegség fogak fogak betegsége fogápolás foghúzás fogínygyulladás fogkő fogtályog gyökérkezelés kutya büdös száj kutya fogmosás kutya rágcsál rossz lehelet törött fog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink