hirdetés

Nem biztos, hogy a kamilla segít: szembetegségre utalhat, ha kutyád sokat könnyezik

László Enikő

2021. november 5

Ha észreveszed kedvenceden, hogy sokat könnyezik, azt számos probléma okozhatja. Mi a teendő ilyenkor és mi állhat ennek hátterében?

hirdetés

Egyértelmű, hogy amennyiben valami irritálja a szemet, az könnyezni kezd. Ahogyan az embereknél, úgy a kutyák esetében sem normális ennek túlzott mértéke. Ebben az esetben valami kiváltja az irritációt, illetve egyéb tünetek is jelentkezhetnek. Mutatjuk, mi állhat a háttérben és mi a teendő, ha kedvenced nagymértékben könnyezik.

Szembetegség kutyáknál

A kutyák esetében is gyakoriak a különböző szembetegségek. Az öt legnagyobb probléma esetükben a hályogok, szaruhártyafekély, gyulladás (fertőzés), befelé forduló szemhéj, valamint a sérülések.

Hályogok

A zöld- és szürkehályog a leggyakoribb, ebek látószervét érintő problémák közé tartozik. Utóbbi jellemzően időskorban alakul ki, de örökletes módon is megjelenhet. Onnan ismerhető fel, hogy az eb szemén kialakul egy fehéres hártya, ami homályossá teszi a tekintetet. Súlyos esetben a látás elvesztését is okozhatja.
A zöldhályog, azaz glaukóma a szem belső nyomásának emelkedésének következtében jön létre. Örökletes úton is megjelenhet, azonban szerzett módon is kialakulhat, például szemgyulladás után. A látószerv pirossá válik, könnyezni kezd és egy kékeszöld, fehéres hártya jelenik meg rajta. Súlyos esetben vakságot is okozhat.

Szaruhártyafekély

Szaruhártyafekély általában felületi sérülésből fakad, és erős fájdalommal, könnyekkel jár. Előfordulhat, hogy olyan apró, hogy a gazdi szabad szemmel észre sem veszi. A fekély el is fertőződhet, de egy egészséges állat viszonylag hamar felépül belőle.

Szemgyulladás

A szemgyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű. Richard H. Pitcairn állatorvos azt tanácsolja, hogy a csipát vagy egyéb váladékot nyugtató sós oldattal távolítsák el a gazdák. Ehhez egy csésze desztillált vagy szűrt víz, illetve egy negyed kávéskanál tengeri só szükséges. A tisztítást puha kendővel vagy meleg vízbe áztatott gézzel tanácsos végezni. Erősebb gyulladásra egy-egy csepp ricinusolajat, enyhe irritációra egy-egy csepp mandulaolajat ajánl. Fontos megemlíteni, hogy ezek csak otthoni, sürgős megoldások, a szakszerű állatorvosi kezelést nem helyettesítik!

Befelé forduló szemhéj

Ennél a rendellenességnél a szemhéj befelé fordul, és a szempillákat a szaruhártyához nyomja. Az állandó dörzsöléstől pedig tályog jelenhet meg. Egyes kutyák így születnek, míg másoknál egy elhúzódó kötőhártya-gyulladás után alakul ki irritáció. A probléma műtéttel gyógyítható.

Irritáció, allergia

A szemet nem feltétlen betegség, hanem idegen test okozta irritáció és allergia is bánthatja. Utóbbi tipikus tünete a könnyezés, ha például kedvenced allergiás bizonyos pollenekre. Ha látszólag semmi probléma nincsen kutyád szemével, és csak időszakosan fordul elő nála könnyezés, például nyáron, a szabadban töltött idő után, lehetséges, hogy allergia okozza. De idegen test is irritálhatja a szemgolyót, ezért fontos ellenőrizni, nincsen-e esetleg egy szőrszál vagy bármi más a pupillánál. Az ebek szemkörnyékén lévő szőrszálak gyakran okoznak kellemetlenséget, így mindenképp vedd ezt is számításba, mielőtt súlyosabb problémára gyanakodnál.

Mit tehetsz, ha kutyád sokat könnyezik?

A kutyák szemének sokféle betegsége lehet, ezek többsége pedig könnyezést okozhat. Egyes fajták hajlamosabbak könnyezni, mint mások. A kistestű, fehér ebek esetében a például bizonyos szintig ez normális, a kihulló cseppek pedig elszínezhetik a szőrt, ami ezáltal barnássá válik.

Mindenekelőtt vizsgáld meg kutyád szemét. Látsz-e benne valamit, ami nem odaillő? Ha igen, óvatosan távolítsd el, és ezzel valószínűleg meg is oldottad a problémát. Ha a szem nemcsak könnyezik, de csúnyán váladékozik is, keress fel vele minél hamarabb egy állatorvost, mert ez esetben nem fogod otthon tudni kezelni a problémát. A zöldes-sárgás váladék fertőzésre utal, de akár kennelköhögést is jelezhet. Ebben az esetben mindenképp keress fel egy szakembert!

Sok gazdi hajlamos arra, hogy azonnal kamillateát főzzön, és azzal borogassa az eb látószervét. A kamilla valóban kiváló gyógynövény, ami fertőtlenít és csökkenti a gyulladást. Rögtönzött megoldásnak jó lehet, azonban hosszú távon nem ajánlatos használata, mivel szárít. Ezzel pedig akár súlyosbítható is a probléma. Ha a könnyezés több napon keresztül fennáll, kamillás borogatás helyett vidd kedvencedet állatorvoshoz!

Szemproblémák esetén érdemes lehet kutyádnak folyékony A-vitamint adni, ami igen hasznos, hiszen jó hatással van a látószervre.

Ha kutyád szeme fényéről van szó, nem érdemes otthoni praktikákhoz folyamodni. A legtöbb esetben (hacsak nem allergia vagy egy kósza szőrszál okozza) szakemberrel kell megvizsgáltatni kedvenced szemét.

(A cikkehez Richard H. Pitcairn – Susan Hubble Pitcairn – Kutyák és macskák természetes egészsége című könyve nyújtott segítséget.)

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya betegségei kutya könnyezés kutya szembetegségek kutya szemgyulladás szembetegség szembetegségek szürkehályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink