hirdetés

Kék szemű kutyák: nemcsak szép, de veszélyes is lehet ez a különlegesség!

Bodri Melissza

2021. július 13

Nagyon sokan szépnek és különlegesnek találják, ha egy kutyának kék szeme van. De vajon miért van ilyen színe, és lehet-e ezt a jelenséget természetesnek nevezni?

hirdetés

Átható, kék tekintet, mely boldogan figyeli a gazdi lépéseit. A kék szem igazán különleges jelenség, hiszen nem minden négylábú rendelkezik ezzel a rendkívüli tulajdonsággal. Általában, ha valaki kék szemű kutyára gondol, akkor a szánhúzókra asszociál először, ám ez nem jelenti azt, hogy csak nekik lehet világos színű vagy felemás a szivárványhártyájuk.

Egyes leopárdkutyáknak szinte világít a szeme.

Azok a szép kék szemek!

A kutyák szemének színét a genetika határozza meg. Ha például egy adott fajtára a barna jellemző, akkor valószínűleg a születendő kutyakölyök is ilyen szemeket fog örökölni. Az ebeknél általában az utóbbi szemszín mondható tipikusnak, mely a mogyorószíntől a sötét dióbarnáig bármilyen árnyalatú lehet. Ám van egy bizonyos öröklődési anyag, az úgynevezett merle gén, amely nem olyan gyakran, de előfordul a kutyáknál. Ez a gén befolyásolja a szem és a szőrzet változatos színét, és ez a jól látható jelenség bizonyos fajtáknál, ha nem is minden esetben, de megfigyelhető. Ilyen például az ausztrál juhászkutya, az óangol juhászkutya, a border collie, a tacskó vagy a leopárdkutya, sőt, még egy magyar fajta, a mudi is. Ez utóbbi ebeknél a kék szem gyakrabban előfordulhat. Ám öröklése recesszív, azaz mindkét szülőnek hordoznia kell a gént ahhoz, hogy az utódnak is világos szemszíne legyen.

Az arc körüli fehér foltok miatt is lehet a jószágnak kék szeme, ugyanis ezen a területen bundájuk nem pigmentálódik, és ez a jelenség a szemet, az orrot és a bőrt is érintheti. Az albinizmus, vagyis a színanyag képződésének veleszületett zavara is okozhatja, hogy a kutya szeme kék színű. Továbbá az adott fajtára jellemző genetikai sajátosságok is befolyásolhatják a dolgot, mint például a szibériai husky esetében is. Nála a dominánsan öröklődő, ALX4 nevezetű gén mutációja okozza a hihetetlenül tiszta kék szemszínt – legalábbis azt, amit annak látunk. Kék színű pigment ugyanis nem létezik, csupán a saját látásunk játszik velünk éppúgy, ammikor az eget kéknek érzékeljük.

A szibériai husky-ra jellemző a kék szem.

Változó színek

Vajon miért van az, hogy a kölyök kicsiként még kék szemű, majd felnőttként már barnák a szemei? Valamennyi kiskutya a kék különböző árnyalataiban játszó szemekkel pillantja meg a napvilágot. Ahogy a fiatal négylábú cseperedik, kialakul a végleges szemszíne. A kifejlett ebeknél a barna az uralkodó szín, így növekedés során a szemek kék árnyalata átvált barnává (ez akár 12 hétig is tarthat), ugyanakkor az eredeti szín is megmaradhat. Ez utóbbi hátterében a fent említett merle gén is állhat.

Szemet érintő betegségek

A kék színű szemek általában nem utalnak egészségügyi problémára, azonban nem árt pár dologgal tisztában lenni. Ha azt tapasztalod, hogy az állat nézése zavarossá válik vagy szemszíne „megváltozik”, akkor lehet, hogy a tünetek betegséget jeleznek. Ebben az esetben fordulj állatorvoshoz!

Ha azt veszed észre, hogy a kutya tekintete ködös, és a szemlencséje homályossá, szürkésfehérré válik, akkor bizonyára szürkehályoggal van dolgod. Sajnos ez a betegség rontja a látás élességét és minőségét.

Szürkehályogos szemű eszkimó kutya.

A zöldhályog esetében a szem szürkésfehér vagy kékes színű, esetleg halvány kékeszöld. Jellemzően a szem szaruhártyájának színe változik meg. A tünet ugyanakkor csak előrehaladott stádiumban tapasztalható.

A merle színváltozatú kutyáknál előfordulhat az írisz coloboma nevű szembetegség, mely szerencsére nem gyakori kór. Főbb tünete, hogy a pupilla nem kerek vagy szabályos formájú.  Ha a pupilla nem szűkül vagy tágul rendesen, akkor a betegség az állat látását is befolyásolhatja, .

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség érdekesség kék szem kék szemű kutya látás szánhúzó kutyák szembetegség szemszín

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!