hirdetés

Veszélyben vannak a bobtailek: a Brit Kennel Klub szerint hamarosan eltűnhet a fajta az utcákról

László Enikő, 2021. április 23 - Forrás: MTI

A Brit Kennel Klub szerint tavaly mindössze 227 bobtailkölyköt regisztráltak Nagy-Britanniában, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb mutatója.

hirdetés

Eltűnhetnek Nagy-Britannia utcáiról az óangol juhászkutyák, más néven bobtailek. Erre figyelmeztetett hétfőn a Brit Kennel Klub, amely szerint az egykor népszerű kutyafajtát először sorolták be sebezhetőként az országban. Tavaly mindössze 227 kölyköt regisztráltak csak az országban, ez az utóbbi hatvan év legalacsonyabb száma.

A dús, fehér-szürke színű bundájáról ismert kutya annak idején a Dulux festékmárka „arcaként” lopta be magát az emberek szívébe. Még a Beatles is szentelt egy dalt a fajtának: 1968-ban Paul McCartney a kutyájának címezte a My Dear Martha című szerzeményt.

Az óangol juhászkutya fénykora 1979-ben volt csaknem hatezer regisztrációval, amivel a kilencedik legnépszerűbb fajta volt a szigetországban.

A Kennel Klub szóvivője, Bill Lambert szerint a fajta népszerűségének csökkenése az „életmódbeli változásokkal” magyarázható, mivel ezek a „nagyfokú gondozást és testmozgást igénylő ebek” nem alkalmasak arra, hogy kis helyen tartsák őket.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon