hirdetés

Ezzel a módszerrel egyszerűbb lesz a karomvágás is

Hangai Lilla

2023. október 1 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvencedet simogatni számodra és számára is egy kellemes élmény, azonban sok kutyának problémája lehet azzal, ha más formában szeretne a gazdi hozzáérni. Ilyen alkalom lehet például a fürdetés, a karomvágás, a fogmosás vagy az élősködők jelenlétének ellenőrzése. A kutya egészségének és a gazdi idegzetének szempontjából ez egy olyan szituáció, amin mindenképpen érdemes változtatni és szerencsére lehet is.

hirdetés

Fontos, hogy a kutya érintése mindig pozitív élményekkel legyen összekötve, így nem lesz gond a jövőben sem a kötelező feladatok elvégzésével. Mai cikkünk abban segít, hogy ezt hogyan érheted el.

Ügyes, bátor kutya, aki hősiesen állja a fürdetés pillanatait.

Az érintés elfogadtatása kölyökkutya esetében

Egy kölyök esetében kicsit könnyebb dolgod lesz, így ha lehetőséged van rá, érdemes már ilyenkor elkezdeni a tréninget. A napi masszázs az egyik legkellemesebb és legegyszerűbb módja annak, hogy a kutyus elfogadja és megkedvelje azt, ha megérinted. Finoman simogasd és nyomkodd meg a mancsait, a mancspárnákat, érintsd meg a karmokat is, közben pedig dicsérd. Egy-egy jutalomfalattal is érdemes megerősíteni a pozitív élményt.

Ha a mancsokkal megvagy, érintsd meg a fejét, masszírozd meg a füleket és nézz is bele, majd a szájába is. Ismét dicsérd, majd jöhet egy kis hasvakarás, végül pedig emeld föl a farkát is. A cél az, hogy a kutyus a legérzékenyebb területeket is hagyja, hogy megérintsd és megvizsgáld.

Hogy még könnyebben menjen, érdemes akkor elvégezni a napi masszázst/ellenőrzést, amikor a kutya nyugodt vagy kifáradt a mozgásban. Az is jó választás lehet, ha a vacsoraidő előtt kap helyet minden nap a rutin, így a vacsora lehet a jutalom. Ha valamilyen okból kifolyólag aznap nyűgösebb kedvenced, nyugodtan oldd fel a hangulatot a kedvenc csemegéjével. Ezzel a módszerrel nem tart soká, míg a kölyök összeköti az ilyen jellegű érintést a pozitív élményekkel.

A mancs megérintésével kezdődik a folyamat.

Nem festjük az ördögöt a falra, de a karomvágás és a fogmosás megszerettetése lehet, hogy picit összetetteb feladat lesz. Először kezd egy-egy karommal, vagy csak néhány másodperces dörzsöléssel. Ismertesd meg nyugodtan a kutyával a használandó eszközt; hagyd, hogy megszaglássza. Dolgozz lassan és ne fukarkodj a dicsérettel és a jutalomfalatokkal sem!

Ha ez már magabiztosan megy, kérj meg mást is, hogy végezze el a feladatot, hogy kapcsolódjon be a tevékenységbe. Fontos, hogy az eb mástól is elfogadja ezt, ugyanis lehet még olyan helyzet az életében, amikor te éppen nem tudod ellátni. Emiatt javasoljuk, hogy vidd el a kutyát kozmetikushoz is néha egészen kiskorától kezdve; még akkor is, ha úgy érzed, hogy te is el tudod látni a fürdetést. Nagyon fontos, hogy ha úgy hozza az élet, ne idegenkedjen a kozmetikustól.

A kutya érintése felnőttkorban

Idősebb, felnőtt kutya esetében sem vagy elkésve semmivel! Ugyan feltehetően több időre és nagyobb türelemre lesz majd szükséged, de hosszú távon nagyon megéri.

Ebben az esetben is az a cél, hogy a tevékenységeket pozitív élményekkel társítsuk. Először érdemes a leginkább tolerált területek érintésével kezdeni és megmutatni az ebnek jutalomfalatok és dicséretek segítségével, hogy milyen jó dolga lesz, milyen jó élményben lesz része. Így haladj lépésről-lépésre:

  • Nyújtsd ki a kutya mancsa felé a kezed, majd adj neki egy jutalomfalatot.
  • Óvatosan és röviden érintsd meg kutya mancsát, majd adj neki egy jutalomfalatot.
  • Érintsd meg egy pillanattal hosszabban a mancsát majd szintén adj neki egy jutalomfalatot.
  • Próbáld kitolni az érintés hosszát néhány másodpercre, majd adj a kedvencednek egy jutalomfalatot.
  • Ezúttal finoman szorítsd meg a mancsát, majd jöhet a jutalomfalat.
  • Utolsó lépésként fogd a tenyeredbe a mancsát majd engedd el jutalmazd meg egy kis finomsággal.

Klikkert is használhatsz vagy megerősítheted a történéseket az „igen” szócskával, mielőtt a négylábú megkapná a jutalomfalatot. Ha a kutya feszült, próbáld először úgy, hogy az érintéssel együtt már adod is neki a csemegét. Ha ellazul és látja, hogy semmi rossz dolog nem történik, átválthatsz az érintés majd jutalomfalat sorrendre.

A fentebb leírt folyamatot végigjárni napokig vagy hetekig is eltarthat a kutya állapotától függően. Haladjatok lassan; ha a kutya szorong, lassítsatok kicsit. Tégy egy lépést hátrafelé, adj neki teret ahhoz, hogy megnyugodjon. Idővel biztosan sikerül majd elérned, hogy négylábú barátod ne legyen érzékeny az érintésre, csak légy türelemmel. Garantáltan megéri időt és energiát fektetni a tréningbe!

érintés fürdetés karomvágás kutya érintés kutya fürdetése kutya fürdetése otthon szőrápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink