hirdetés

Ápolás kiskutyák részére: így gondozd kölyökkutyádat megfelelően

Ferenczi Deborah

2022. február 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az újdonsült kiskutyatulajdonosok gyakorta teszik fel a kérdést szakembereknek, mikortól érdemes ápolni kutyájukat. Az egyértelmű, hogy másként kell egy kifejlett kutyust és egy kölyköt gondozni, de az nem kérdés, hogy szükséges. Sőt pontosan ez az időszak az, amikor rá tudod szoktatni a kicsit arra, hogy megszeresse - de legalább eltűrje - ezt a tevékenységet.

hirdetés

Persze mielőtt vaktában belekezdenél, érdemes megvizsgálni a kölykök ápolási igényeit, és azt is, hogy mit kell figyelembe venni egy ilyen ütemterv megalkotásánál.

Miért kell a kölyökkutyákat ápolni?

Az nem kérdés, hogy minden kölyök igényel egy bizonyos szintű ápolást. Ez magában foglalja a folyamatos gondozást, tisztán tartást. Már egészen kicsi korban el kell kezdeni a fülek, a szemeka mancsok és a bunda folyamatos tisztítását.

Miért fontos ezt már kölyökkorban elkezdeni?

Elsősorban azért, mert így nagy valószínűséggel hozzá fog tudni szokni, és rutinná válik minden folyamata. Ezenfelül segít hosszútávon fenntartani az egészséges szőrzetet, javítja a keringést, csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást mindkettőtök esetében. Illetve hozzájárul ahhoz, hogy gazdiként még időben észrevedd a szokatlan csomókat, parazitákat, dudorokat, amik problémákat okozhatnak.

Kiváló alkalom a fésülés többek között arra is, hogy a fülét is átvizsgáljuk a kutyusnak.

 

 

 

Milyen gyakran kell ápolni a kölyköket?

Az ápolás gyakorisága attól függ, milyen fajtájú a kutya. Értelemszerűen a hosszú szőrű ebeket sokkalta gyakrabban kell ápolni, hiszen bundájuk hamarabb koszosodik vagy áll össze csomókba. A folytonos fésülés nemcsak ezek kialakulását előzi meg, de a szőr fényét is megőrzi, ehhez érdemes szőrápoló szereket is használnod. Ettől függetlenül elengedhetetlen a kutyakozmetikus munkája, aki a lehető legszakszerűbben képes ápolni az állatot. De természetesen minden fajtaspecifikus, például a hosszú fülű fajták esetében a fülápolás elengedhetetlen. Nagyon fontos, hogy kérd ki állatorvos véleményét arról, hogy mely területekre összpontosíts a leginkább kedvenced esetében.

Hogyan szoktasd hozzá a kicsit az ápoláshoz?

Miután ebben az életszakaszban még sokkal könnyebben irányíthatók, így érdemes már ilyenkor rászoktatni őket a fürdetésre. Ajánlott mindig jutalmazni az ilyen tevékenység után, és akkor bizonyosan pozitív asszociációk alakulnak ki a kölyökben. A fésűt, kefét, egyéb eszközöket hadd szagolja, esetleg nyalja meg (ha ez biztonságos), hogy megismerkedjen velük. Természetesen időbe telik, mire az eb ráérez, hogy semilyen fájdalomra nem kell számítania a számára szokatlan műveletek közben, de a jutalmazás, a megnyugtatás, a kedvesség, nagyobb állat esetén a példamutatás sokat segít.

Az ápolási rituálé lépései

A rutinod kialakítása során érdemes a fésülést, főleg hosszabb szőrű kutyák esetén napi rendszerességgel elvégezni a fogmosással egyetemben. A fürdetés már ennél ritkábban is történhet, de fontos, hogy az is rendszeres legyen, kiváltképp akkor, ha a kutya szereti összesarazni magát. Ilyenkor érdemes alaposan átellenőrizni az állat mancsait, szemeit, füleit, orrát, illetve a karmait is, amelyek rendszeresen vágásra szorulnak. Ezt azonban abban az esetben, ha nem vagy nagyon rutinos, érdemes kutyakozmetikusra hagynod.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

Az Én Kutyám Shop fésülés fürdetés kiskutya kölyökkutya kölyökkutya ápolás körömvágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink