hirdetés

Ezért vizsgáld át kutyád mancsát minden séta után!

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 5

Amikor ápolásról beszélünk, elengedhetetlen, hogy a mancsokra is kellően nagy hangsúlyt fektessünk. Sok gazdi elhanyagolja az ápolás ezen lépését, pedig minden évszak állít „csapdákat” a kutyusok elé. Ezek mind komoly sérüléseket okozhatnak, éppen ezért érdemes folyamatosan és alaposan átnézni, tisztítani a mancsokat.

hirdetés

A kutyatappancs rendszeres ellenőrzése és ápolása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a mancs hosszú távon egészséges maradjon. A kutyus lábának egészsége elsődrangú, így érdemes egyfajta ellenőrző rutint bevezetni a mindennapok során.

Nagyon fontos a mancs rendszeres ápolása.

A mancs ellenőrzése

A mancsápolásnál elengedhetetlen egyfajta periodikus ellenőrzés, melyet érdemes akkor véghezvinni, mikor amúgy is az ápolási rutint végeznénk. Fontos, hogy teljesen nyugodt legyen az állat az ellenőrzés egésze alatt, ha ideges, kárt okozhat bennünk és akár magában is. Beszéljünk hozzá, simogassuk közben, és tegyük ezt kölyökkorától kezdve rutinná, így felnőttkorára már természetes lesz számára ez a folyamat. A mancs átvizsgálását csakúgy, mint az ápolást, nagyon alaposan kell elvégezni. Fogjuk meg a tappancsot, és finom mozdulatokkal húzzuk szét a talppárnákat. Vizsgáljuk át a talp egészét, a bőrt, a karmokat sem kifelejtve. Bármilyen idegen tárgyat, esetleg szennyeződést, netalán sérülést találnánk benne, akkor egy nedves törlőkendővel tisztítsuk le, és távolítsuk el a nem oda való dolgokat. Alaposabb tisztítást garantál a meleg vizes-szappanos mosás. Ha úgy látjuk, hogy fájdalmat érez az eb, vizsgáljuk meg alaposabban a tappancsát, és keressük meg a fájdalom okát. Szükség esetén forduljunk orvoshoz.

Mire figyeljünk az ellenőrzés során?

A talppárnái ellenőrzésekor azt kell a leginkább figyelni, hogy találhatóak-e rajta szúrt sebek, esetleg éles tárgyaktól származó vágások. A forró kora őszi napokon fájdalmas heget okozhat, ha a mancsokat leégeti a beton. Éppen ezért nem szabad a legnagyobb melegben sétáltatni az ebet. Indulás előtt a kezünkkel ellenőrizzük, mennyire forró a talaj. Ha a mi kezünk melegnek érzi a betont, akkor egészen biztosan a kutya tappancsa is annak fogja érzékelni. Gyakori sérülés lehet a futástól, sok sétától történő hámlás is. Amennyiben ilyesfajta sebesülést tapasztalunk, akkor fertőtlenítsük le a sebet, kössük be, és vigyük a kutyát állatorvoshoz. Ha száraz az eb tappancsa, akkor specifikusan erre kifejlesztett hidratáló krémmel érdemes bekenni. Természetesen ha tartós a probléma, mindenképpen vigyük el a kutyát állatorvoshoz, nehogy hormonális eltérés álljon a háttérben.

Fontos, hogy a figyeljünk arra, nehogy valamilyen sérülés legyen a kutya mancsán.

A hosszabb szőrű kutyák mancsának ápolása

A hosszabb szőrű kutyusoknak előfordul, hogy a mancsát is szőr borítja. Így még nehezebb a tappancsuk tisztítása, de ettől még nem szabad elhanyagolni. Könnyedén beleragadhatnak nem kívánatos dolgok és szennyeződések. A nagy mennyiségű szőr kényelmetlenséget is okozhat, sőt akár meg is nehezítheti a járást. Ebben az esetben érdemesebb inkább kutyakozmetikus segítségét kérni, ugyanis laikusként fel is sérthetjük a kutya tappancsát.

Mancsápolóra van szükséged? Az Én Kutyám Shopban megtalálod! A Sheila Puha Tappancs mancsápoló krém gondoskodik kedvenced talppárnáiról. Speciális növényi olajok és zsírok segítségével megvédi a mancsokat a kiszáradástól, bőrvédő és bőrkondicionáló hatású. Használatával megelőzhető a bőr kiszáradása, kirepedezése, a bőr rugalmasabb lesz, nem repedezik, nem törik be. Gyorsan beszívódó krém, mely a mancsoknak hosszan tartó hidratáltságot, rugalmasságot biztosít.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya ápolása kutya mancs fájdalom kutya mancsa kutya mancsa piros kutya mancsápolás kutya talppárna

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink