hirdetés

Így védjük a forró aszfalton a tappancsokat

Vermes Nikolett

2023. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

A hideg még hagyján, a meleg jelent igazi veszélyt a kutyák talpára. A testnek ez a területe olyan, mint egy hőszabályozó, éppen ezért nagyon érzékeny. A tappancsok ismerete nélkülözhetetlen, ha tudni akarjuk, hogyan védjük meg az állat egész testét a kánikulában.

hirdetés

Minden kutyatartó szembesült már azzal, hogy nyáron az eb vonyítva lép a forró aszfaltra, rosszabb esetben más felületre, mint a kő, a homok vagy a alumínium. Az állat így jelzi, hogy számára elviselhetetlen a forró talaj. Ezért tartsuk be az aranyszabályt, hogy megóvjuk kedvencünket a fájdalomtól és az esetleges szövődményektől.

A forró aszfalt a kutya számára rémálom

Amikor elviselhetetlen a forróság

A kutyák talpa olyan érzékeny, akár az emberé, a hideg sokkal elviselhetőbb számukra, mint a meleg. Ennek oka, hogy a tappancsokban található artériák szabályozzák a vér és ezáltal az egész test hőmérsékletét. Mivel a fajta eredendően hideg éghajlaton élt, evolúciósan jobban viszonyul a hideghez, ellentétben a forrósággal. Vagyis elsősorban kellemetlen érzést jelent az ebek számára, ha rálépnek az akár 50-60 fokos talajra. Amennyiben hosszabb időt kell eltűrniük ebben az állapotban, a párnák megégnek és kiszáradnak. Ebből következnek további problémák, gondoljunk csak a vérző tappancsokra vagy az ügyetlen járásra.

Melegben csak reggel és este vigyük sétálni kedvencünket

A mancsközépre és az ujj alatti párnára vigyázzunk!

A kutyák talpát öt részre osztjuk. Az első a karmok és az ujjhegyek, ez a talp elülső része. A második az ujjak alatt elhelyezkedő talppárnákból áll, ezek tartják meg a karmokat. A harmadik a mancsközép, vagyis az a nagyobb zsírból álló egység, ami a járásban segíti az állatot azáltal, hogy tompítja az ütődéseket. A negyedik a farkaskarom, aminek napjainkban nincsen szerepe és az évszázadok alatt sokkal csökevényesebb lett. Végül az utolsó szakasz a csuklópárna, aminek már a neve is utal arra, hogy ez a talp fölött helyezkedik el, a lábszár alsó részén, és feladata, hogy egy rohamos futás alatt segítse a fékezést. Ezek közül az ujjak alatti párnák és a mancsközép érzékeli közvetlenül a forró talajt, így ezeknek a védelme a legfontosabb. De mit tehetünk? Adjunk kutyacipőt az állatra? Ez a megoldás leginkább a járásban akadályozza az ebet, így a kánikulában csak plusz nehézséget jelent.

Menjünk máskor sétálni

A megoldás a jól időzített sétáltatás vagy az árnyékos udvar biztosítása. Azok az ebek, amelyek egy kertben vannak napközben, könnyen találnak vagy készítenek maguknak hűs helyet. Tehát a fák és bokrok alatt keresnek fekhelyet, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor gödröt ásnak, ahol lehűthetik a testüket, különösen a tappancsokat. A tömbházban élő kutyák már nem ilyen szerencsések. Meglehet, a légkondi nagyon kedvező számukra, de a séták alkalmával elkerülhetetlen, hogy rálépjenek a meleg betonra. Ezért Dr. Sík Sándor állatorvos azt javasolja, hogy nyáron változtassuk meg a séták idejét.

„Alapvető szabály, hogy csak kora reggel és este vigyük sétálni a kutyát, és a forró betonra is ügyeljünk, hogy ne tartózkodjon rajta, hiszen a beton égési sérüléseket okozhat.”

Ennek a betartása megelőzi, hogy kedvencünk számára fájdalmat vagy égési sérülést okozzunk. Végül, helyezzük háttérbe a személyes vágyakat, és ügyeljünk rá, hogy nyári utazás alatt is csak a korai vagy késő esti órákban sétáljon az állat.

 

kutya és a meleg kutya mancsa kutya talppárna

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink