hirdetés

Így óvd kutyusod a nyári hőségben – Tornóczky Anita tanácsai

Tornóczky Anita

2023. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

A nyári hőség komoly kihívást jelent mindannyiunk számára, és különösen fontos, hogy gondoskodjunk háziállatainkról.

hirdetés

A kutyák érzékenyek a melegre, és főleg a rövid orrú fajták nehezebben kezelik a nagy hőmérsékleti változásokat.

A rövid orrú kutyafajták közé tartoznak például a mopszok, a francia bulldogok és a boston terrierek. Ezeknek a kutyáknak az orrának és légutainak anatómiája eltér a hosszú orrú társaiktól. Az ilyen fajtákra jellemző a laposabb arc és az összenyomott orr, amely korlátozza a levegő áramlását. Emiatt ezek a kutyák nehezebben lélegeznek és gyorsabban túlhevülhetnek, különösen a meleg időjárásban. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a rövid orrú kutyák hajlamosabbak a hőguta és a hőkimerülés kialakulására.

A hőguta súlyos egészségügyi állapot, amely a test túlmelegedésének eredményeként jelentkezik. Tünetei közé tartozik:

  • a nyálkahártyák elszíneződése
  • a gyenge és lomha viselkedés
  • a gyors pulzus és a légszomj

Ha a gyanúja felmerül annak, hogy kutyája hőgutát kapott, azonnal vegye fel vele a kapcsolatot az állatorvossal, mert ez életveszélyes lehet.

A melegben kutyusod legyen árnyékban, vagy a hűvös lakásban

A melegben kutyusod legyen árnyékos helyen

A rövid orrú kutyák és igazából minden kutya védelme érdekében néhány egyszerű intézkedést tehetünk a nyári hőségben. Először is, biztosítsunk számukra árnyékot és hűvös helyet a tartózkodásra. A legjobb, ha bent tartjuk őket, ahol az árnyék és a légkondicionált környezet is elérhető. Ha kint vannak, gondoskodjunk arról, hogy mindig legyenek árnyékban, például egy napernyő alatt vagy egy biztonságos, árnyékos helyen.

Biztosíts számára friss vizet

Fontos, hogy mindig legyen friss ivóvíz a kutyáknak. A melegben fokozottan fontos a hidratáltság fenntartása. Ügyeljünk rá, hogy a kutyák mindig hozzáférjenek tiszta, hűvös vízhez.

Reggeli és esti séták

A séták időpontját is óvatosan meg kell választanunk. Az erős napsütésben és a legmelegebb órákban kerüljük a kutyasétáltatást. Válasszunk korai reggeli vagy késő esti időpontokat, amikor a hőmérséklet már lehűlt. Emellett ne vigyük forró aszfaltra vagy járdára Őket.

A melegben mindenképp gondoskodj kutyusod számára friss vízről

Így is hűtheted

A hűtéshez segíthetünk a kutyáknak a lábak és a has hűtésével. Nedves törölközővel töröljük át ezeket a területeket, vagy használjunk hűtőmatracot vagy hűtőpárnát, amely segít csökkenteni a testhőmérsékletüket.

Ne hagyd az autóban!

Ne hagyjuk a kutyákat soha egyedül a parkoló autóban! Az autóban a hőmérséklet rendkívül gyorsan emelkedhet, akár életveszélyes szintekre is. Az autóban hagyott kutyák hőgutát vagy akár halált is szenvedhetnek, még rövid idő alatt is.

Figyelj a túlmelegedés jeleire

Ha a kutyánk nyugtalan, liheg, nyeldekel, vagy gyengének tűnik, ezek a túlmelegedés jelei lehetnek. Ha gyanakszunk rá, azonnal hozzuk őt egy hűvösebb helyre, és vegyük fel a kapcsolatot az állatorvossal.

Összességében, minden kutyatulajdonosnak fontos megértenie, hogy a nyári hőhullámok komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceik számára. Gondoskodjunk róluk megfelelően, hogy megelőzzük a hőgutát és más hőstressz okozta betegségeket. Reméljük, hogy ez a cikk segített a kutyák és a nyári hőség esetleges veszélyeinek megértésében, valamint azokban az intézkedésekben, amelyeket tehetünk a kedvenceink védelme érdekében. Legyünk figyelmesek, szeressük és gondoskodjunk kutyáinkról, hogy együtt élvezhessük a kellemes nyári időt!

hőség kánikula kutya és a meleg kutya kánikula kutya nyáron meleg időjárás nyár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink