hirdetés

Erre a 9 kutyafajtára a legveszélyesebb a nyári forróság

Molnár Enikő

2023. június 2 - Képek: Getty Images Hungary

Itt a nyár, mindenkiben benne van a pezsgés, hogy végre kiszabaduljon a négy fal közül, ha tavasszal nem sikerült. Menjünk túrázni, sétálni, tópartra, erdőbe… mindez csodálatosan hangzik, és még jobb, ha négylábú barátunk is velünk jöhet. De az utóbbi években egyre nagyobb hőhullámok vannak hazánkban, ez az emberek szervezetét is megterheli, hát még az állatokét.

hirdetés

Négylábú társaink hűen követnek minket mindenhová, de egy kutya nem mindig érzi a saját határait a meleg időben. Erre nekünk, gazdiknak kell kiemelten figyelni, főleg, amikor a következő kirándulást tervezzük. Van néhány fajta, akikkel kimondottan óvatosan kell bánni a meleg időben, mert nem tudják megfelelő mértékben leadni testhőjüket, így hajlamosak túlhevülni. Ennek a jelenségnek hipertermia a neve. Mára a közösségi oldalak segítségével egyre többen hívják fel a figyelmet erre a problémára, illetve népszerűsítik a tanulmányokat, ahol ezt vizsgálják.

@cat_the_vet

Stay safe out there guys! #heatwave #learnontiktok #dogsoftiktok #catthevet

♬ Sunny - Official Sound Studio

A hipertermia rizikófaktorai

Miért van az, hogy vannak kutyák, akik pillanatok alatt túlmelegednek, és vannak, akik viszonylag jól bírják a meleget? Ennek több oka is van, de sajnos nem mindegyikre van hatásunk.

Túlsúly

Elég egyértelműnek tűnik, de érdemes leírni, hogy azok a kutyák, akik túlsúlyosak, nehezebben bírják a meleget. Viszont bármilyen kecsegtető is, nem az az elsődleges megoldás, hogy elkezdjük növelni kedvencünk fizikai aktivitását. A kutyák nem izzadnak-legalábbis nem úgy, ahogy az emberek. A kutyáknak sokkal kevesebb verejtékmirigye van, mint gazdáiknak, így ők talpukon keresztül verejtékeznek és lihegéssel hűtik le magukat. Ha egy túlsúlyos kutyát nagy fizikai terhelésnek teszünk ki, megnő az esélye a túlmelegedésnek, hiszen túl magas lesz a testhőmérséklete (39 fok felett, a 41 fok már káros lehet) és nem tudja időben csökkenteni a lihegéssel.

Egy túlsúlyos kutya nagyobb veszélynek van kitéve a meleg napokon.

Túl sok mozgás a legmelegebb órákban

Egy másik rizikófaktor, amin tudunk változtatni, az a játék. A játékkal semmi probléma nincsen, fontos része a kutyák életének, és nagy szerepe van a gazdi és kedvence közötti kötődés kialakulásában. De nyáron kimondottan ügyelni kell a játék időzítésére, hogy ne a legnagyobb melegben dolgoztassuk meg kedvencünket. Az oka ugyan az, mint az előbb-nem tudják kellő mértékben lehűteni magukat, főleg, ha a meleg mellett még párás is az idő. Ugyanez vonatkozik a kutyákkal folytatott sportokra is- jól kell időzíteni őket, és meg kell adni a megfelelő helyet és lehetőséget kedvencünknek, hogy kifújja magát. Érdemes több részre bontani a napi betevő mozgást, hogy csökkentsük a túlmelegedés lehetőségét. Fontos, hogy mindig legyen kéznél folyadék, még akkor is, ha csak egy rövidebb sétára megyünk, nagy melegben nem tudhatjuk, hogy mikor lesz rá szükség.

Hipertermiára hajlamos angol bulldog kipiheni a játék fáradalmait.

Genetika

Nem meglepő, hogy a kutyánk genetikája is szerepet játszik abban, hogy mennyire bírja a meleget. Sokat számít még a szőr, fejforma, izomzat… Azoknál a kutyáknál, akik hajlamosak szívbetegségekre, fokozottan figyelni kell a túlmelegedés jeleire. Kedvencünk fajtája is mutathatja, hogy mennyire kompatibilis a meleg időjárással.

A hipertermia a hőguta bevezető folyamata lehet. A hőgutáról és annak tüneteiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Top 9 melegre érzékeny kutyafajta

Fontos megjegyezni, hogy a kilencből 4 fajtának nyomott orra van, ez megnehezíti a légzésüket. Valószínűleg ezért ilyen magas az arányuk. Egy 2020-ban publikált tanulmány szerint ezek a legveszélyeztetettebb fajták:

  • Csau csau: Dús szőrzetével és enyhén nyomott arcával nem meglepő, hogy nehezen bírja a meleg időt.
  • Angol bulldog: Zord kinézetű szeretetbombák, akiknek sajnos a hőgutára való hajlam csak egy a sok egészségügyi probléma közül.
  • Francia bulldog: A világ egyik legnépszerűbb kutyája, de milyen áron?
  • Bourdeaux-i dog: Szeretetteljes óriások, gyenge szívvel. A bourdeaux-i nemcsak, hogy nagytestű, nehéz fajta, de arcformája is hajlamosítja a túlmelegedésre.
  • Agár: Az agarak meglepetést okozhatnak, mert se nem túlsúlyosak, se nem rövid orrúak. Mégis, a lista közepén helyezkednek el. Ennek oka pont, hogy az izomzat lehet, mert megnövelheti az esélyét a hőkimerülésnek (hipertermia), túlmelegedésnek. Emellett viszonylag gyakori náluk a szív-és érrendszeri betegségek megjelenése is.
Bármilyen meglepő, az agarak is a top 9 hipertermiára hajlamos kutyafajta egyike..
  • Cavalier King Charles spániel: Elbűvölő kiskutyák, kedves személyiséggel, gyakori szívproblémával.
  • Mopsz: Bohókás kinézetükkel még a szürke hétköznapokat is feldobják. Bár azt gondolnánk, hogy sok egészségügyi problémájuk van, főleg, hogy még erre a listára is felkerültek, a nyomott arcú kutyák közül nem ők húzták a legrövidebbet. Gyakori, hogy nehezen veszik a levegőt (ezért is hajlamosak a túlmelegedésre).
  • Angol springer spániel: Ragaszkodó jellemük minden gazdit levesz a lábáról. Ezek a spánielek aránylag egészséges kutyák, de hajlamosak epilepsziára. Hosszú szőrük és csillapíthatatlan játékmoráljuk veszélyes lehet a nagy melegben.
  • Golden retriever: A média családi kutyája, kedves, okos, a gyerekek legjobb barátja. Sajnos nem mindig voltak körültekintőek tenyésztésénél, így viszonylag gyakori náluk a rákos megbetegedés és a szívprobléma.
Egy kutya is örömmel hűsöl medencében a meleg időben

Annak ellenére, hogy ezek a kutyafajták vannak kiemelve, minden fajtánál bekövetkezhet hőguta, minden kutya túlhevülhet, ezért jó, ha figyelünk arra, hogy mikor és mennyit mozog kedvencünk. Nem kell lemondani a közös kalandokról, de mint mindent, ami a kutyatartással kapcsolatos, ezt is felelősségteljesen kell kezelni. Mindig biztosítsunk kutyánknak friss vizet és árnyékos, hűvös helyet, hogy kipihenhesse a fáradalmakat. Ha figyelünk kedvencünkre, még hosszú ideig hű társunk lesz.

agár angol springer spániel cavalier king charles spániel csau csau francia bulldog golden retriever hipertermia hőguta játék kutya és a meleg kutya hőguta kutya nyáron kutyafajta mopsz túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!