hirdetés

Csau csau fajtaleírás: a híres kék nyelvű kutya, aki a tudósokat is elbűvölte

László Enikő

2021. július 5

A csau csau megjelenése és személyisége semmilyen más fajtához sem hasonlítható. Mit kell tudni a híres, kék nyelvű, oroszlánszerű kutyáról?

hirdetés

Ez a különleges kutyafajta méltóságteljes jellemével, dús szőrzetével, kékesfekete nyelvével és peckes járásával kitűnik a többi eb közül. Ragaszkodó, de kissé zárkózott, idegenekkel szemben távolságtartó és nyugodt magatartás jellemzi. Hűsége és gazdája iránt érzett nagy szeretete ellenére nem igényli a folytonos babusgatást, állandó dögönyözést. A csau csau számos érdekességet rejt magában, amiket érdemes megismerni.

Csau csau kölyök.

Eredete

Tudományos kutatások szerint a csau csau már 3000 évvel ezelőtt is létezett Kínában. Sokan kínai fajtának tartják, de ez nem állítható teljes bizonyossággal. A Han-dinasztia korából maradtak fenn olyan kutyaszoborok, amik a csau csaukra emlékeztetnek. Feltételezhetően rokonságban áll a szamojéddal, norvég elkhunddal, pomerániaival és más spicc típusú kutyákkal, ami sarkvidéki eredetre utal. Azonban a csau csau a sok hasonlóság ellenére meglehetősen különbözött ezektől az ebektől. Kékesfekete nyelve, egyöntetű színe és meredek, szinte hajlat nélküli hátsó lábai nem jellemzőek ezen kutyákra.

Egyesek úgy vélik, a csau csau közeli rokona a tibeti masztiff, és mongol törzsek használták az oroszlánszerű kutyákat a harcok, háborúk során. Feljegyzések szerint a fajta régebben jóval vadabb volt, csak az utóbbi száz évben kezdett jobban megszelídülni, bár az idegeneket ma sem preferálja.

Egy kínai legenda szerint a csau csau nyelve azért kék, mert megnyalta az eget, amikor azt festették.

A Tang-dinasztia uralkodásának végén hatalmas szegénység alakult ki Kínában. Csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy csau csaut tartsanak kedvencként. A császári palotákban élő ebek drága szőnyegeken pihentek, és igazán jó dolguk volt, gyakran külön személyzet állt a rendelkezésükre.

A szegényebb rétegek kutyái szánt húztak, őriztek, vadásztak (olykor medvék ellen), az emberek bundájukkal védekeztek a téli hideg ellen, karmaikat eladták, de az is előfordult, hogy húsukat fogyasztották. Utóbbi kegyetlen szokás a mai napig fellelhető, de szerencsére egyre inkább háttérbe szorul. A csau csauk húsa helyett gyakran hamisítványokat adnak el. Ezért mancsuk szolgál védjegyként.

Egyesek szerint a csau csau jelentése ínyencség, míg mások szerint arra utal, hogy a kutya mindent lát és hall. Kínában Ban-Conak, az istenek kutyájának emlegetik.

A 18. század végén angol tengerészek vitték Európába az első csau csaukat. A chow chow kifejezést a hajó rakományára használták, ami később a kutyára is ráragadt. Egyesek szerint így lett a fajta neve chow chow, magyarul csau csau. A fajtát azonban csak 1877-ben jegyezték be.

A fajta híres kedvelői

A csau csaunak sok rajongója volt a történelem során. Angliába kerülése után látványosságnak számított, olyannyira, hogy a Londoni Állatkertben is kiállították őket. Viktória királynő is kapott egyet ajándékba, a fajta pedig rendkívül népszerű lett ezután.

Coolidge elnök csau csaujával.

Sigmund Freud is a fajta kedvelői közé tartozott, élete során számos csau csauja volt. Kedvence, Jofi minden percét mellette töltötte. Olyannyira egy húron pendült gazdájával, hogy a kezelések végén ő jelzett a páciensnek, ha véget ért a terápia. De érdemes még megemlíteni a 30. amerikai elnököt, Calvin Coolidge-t és Elvis Presley-t is, akik szintén csau csau gazdák voltak. Konrad Lorenz etológus is kiemelte híres könyvében (Ember és kutya) a fajta nagyszerű tulajdonságait, ami szintén növelte a csau csauk népszerűségét.

Sigmund Freud kutyáival.

Fajtastandard

A csau csau megjelenése kiegyensúlyozott, oroszlánra emlékeztető, testfelépítése harmonikus. Törzsének hossza megegyezik marmagasságával. Koponyája lapos, széles, szemei kicsik, sötétek és mandula alakúak. Fülei vastagok és kicsik, elöl tűzöttek. Fogazata erős, ollós harapással rendelkezik. Ínye legtöbbször fekete. Nyelve jellegzetesen kékes, lilás, sötétebb színű. Háta rövid és egyenes, mellkasa mély és széles. Hátsó végtagjain csánkja egyenes. Mancsai úgynevezett macskamancsok, viszonylag kicsik és lekerekítettek. Farka jellegzetesen a hátára kunkorodik.

Szőrzete dús, egyenes, sűrű, oroszlánszerű megjelenést kölcsönöz az ebnek. Létezik hosszabb és rövidebb bundával is, de előbbi a leginkább elterjedt. A fedőszőr durva, aljszőrzete gyapjas, lágy tapintású. Színe lehet krémszínű, vörös és ennek árnyalatai, fahéj, mélyfekete, rozsdafekete és kék, de sosem tarka. Marmagassága nemtől függően 46-56 cm, testtömege 20-30 kg. Várható életkora 10-14 év.

Jelleme

A csau csau rajongói kissé szokatlan jelleme miatt kedvelik olyannyira a fajtát. Nem nyomulós, higgadt, magabiztos és önálló kutya. Kimért személyisége mellett igen ragaszkodó gazdájához. Olyannyira, hogy annak cserélődését nehezen viseli. Idegenekkel, gyerekekkel szemben inkább távolságtartó. Sokak szerint a többi kutya azért nem kedveli, mert furcsa szaga van, amit az emberek nem éreznek. Állítólag nincsen kutyaszaga, ez okoz néha nézeteltérést a fajtársakkal. Nem vágyik különösebb kényeztetésre, szereti, ha nyugton hagyják. Ennek ellenére gazdájával való kapcsolata nem nevezhető ridegnek vagy távolságtartónak.

Őrzésre is kiválóan alkalmas, erre tanítani sem kell, hiszen ösztönösen benne van, éber és jó megfigyelő. Csendes társ, nem ugat feleslegesen. Hangját csak akkor hallatja, amikor valamit feltétlen jeleznie kell gazdája számára. Olykor hajlamos megmakacsolni magát, de alapvetően jó magaviseletű kutya, nem jellemző rá a destruktív viselkedés, hamar szobatisztává válik. Érzékeny lélek, az erőszakos, ráerőltető neveléssel semmit sem lehet elérni nála. Büszke kutyához híven először átgondolja, mit kérnek tőle, és csak ha ő is jónak látja, akkor cselekszik. Bizonyára nem ő lesz, akinek trükkjeivel a népes vendégsereget le lehet nyűgözni, de szeretetteljes, odaadó társ, aki a maga módján juttatja gazdája tudtára azt, hogy mennyire szereti.

Ideális környezet

Nem tipikus családi kutya, hiszen szereti a nyugalmat, békét és inkább egygazdás kedvenc. Ennek ellenére nem agresszív a gyerekekkel, velük együtt is tartható, különösen, ha kölyökkorától kisebbek mellett nevelkedik. Nem való tapasztalatlan gazdának, hiszen hajlamos elkanászodni, területét túlzott mértékben őrizni, kifejezetten domináns módon viselkedni. Következetes, pozitív megerősítésen alapuló nevelésre van szüksége. Mozgásigénye közepes, nincs szüksége napi több órás futkározásra, de a hosszabb sétákat nem veti meg. Sokan tartják lakásban is.

Ápolás

A csau csau szőrének ápolása időigényes feladat. Nagymértékben vedlik, folyamatosan kell fésülni bundáját. Könnyen gubancolódik, ezért a rendszeres ápolást nem szabad félvállról venni. A fülek mögött és a nyak tájékán könnyen csomósodik a szőr, erre kiemelt figyelmet kell fordítani. Szükség esetén karmait vágni kell, szemeit és füleit pedig mindig tartsd tisztán.

Gyakori egészségügyi problémák

Ez a tömött, dús szőrzettel rendelkező kutyafajta nagyon nehezen tűri a meleget. Így a nyári forróságban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ne legyen túlságosan melege. Csípő-, illetve könyökízületi diszplázia alakulhat ki nála, de erre a tenyésztők szűréseket végeztetnek. Különböző szembetegségek, olykor patellaficam vagy gyomorcsavarodás is kialakulhat a fajtánál.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

csau csau közepes testű kutya társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink