hirdetés

Freud kutyája segédkezett a páciensek kezelésében: Jofi jelezte, mikor ért véget a terápia

László Enikő

2021. április 9

Sigmund Freudot a legtöbb embernek nem kell bemutatni. A pszichoanalízis, a tudatalatti és a felettes én kifejezések már egybeforrtak nevével. Azonban hűséges segítőit, azaz kutyáit kevesen ismerik.

hirdetés

Szinte nincs olyan, aki ne hallotta volna Sigmund Freud nevét. A híres pszichiátert, neurológust nem csak az ember elméjének analizálása érdekelte, hanem az ebek is. Kevesen tudják, de Freud nagy kutyabarát hírében állt, habár sokáig nem volt háziállata. A csau csaukat, különösen Jofit nagyon szerette. Ő volt a jobbkeze.

Ki volt Freud?

A híres neurológus 1856 május 6-án született az akkori Osztrák Császárság területén. Később Bécsben tanult orvosnak, ahol főképp angolnákat boncolt és rákfélék idegrendszerét vizsgálta. De leginkább az ember pszichéje érdekelte. Ezért gyakran vizsgálta saját magát, feljegyezte álmait és önnön gondolatait elemezte. Nevéhez fűződik a pszichoanalízis; a felettes én, a tudatalatti kifejezések.

Freud, a kutyabarát

Az idősödő Freudot hatodik gyermeke, Anna vezette be a kutyázás világába. A nő (akit a pszichoanalitikus gyermekpszichológia egyik alapítójának tartanak) harmincéves kora környékén vett egy német juhászkutyát, akit Wolfnak hívtak. Apja szinte beleszerelmesedett a négylábúba. Egyszer Anna viccből csupán a kutyáról egy képet ajándékozott apja születésnapjára, mivel az szinte csodálta az ebet és mindig neki örült a legjobban. Elterjedt szokás volt a családban, hogy Martin (Freud egyik fiú gyermeke) és Anna a kutyák nevében írtak leveleket apjuk születésnapjára. A papír általában az ebek nyakörvére volt rögzítve egy masnival, így ők maguk adták át a különleges ajándékot.

Sigmund és Anna Freud.

Wolf különleges kutya volt. Egy reggel, mikor gazdájával sétált, a katonák lőgyakorlatot tartottak. Az eb ettől megijedt és elszaladt. Anna nagyon kétségbeesett, hogy nem találta Wolfot. Azonban amikor hazaért, a kutya otthon várta. Kiderült, az eb taxival ment haza. Beugrott az autóba és nem tágított onnét. A sofőr leolvasta bilétájáról a lakcímet, Sigmund pedig kifizette az útiköltséget, amikor megérkeztek.

1928-ban Anna egy barátja, Dorothy Burlingham odaadta Sigmundnak egyik csau csauját, Lün-Yut. Az idill azonban sajnos nem tartott sokáig, ugyanis az ebet 15 hónapos korában elgázolta egy vonat. Hét hónappal később Freud készen állt rá, hogy új négylábúval gazdagodjon otthona. Az új jövevény Lün-Yu testvére, Jofi volt. A kutya hét éven át élt Sigmunddal, eközben pedig a legjobb barátokká váltak.
Freud így beszélt szeretett kedvencéről:

Bájos teremtés. Nőies, és egyben vad, lelkes, intelligens. Nem függ az embertől annyira, mint amennyire a kutyák általában.”

Jofi és Sigmund elválaszthatatlanok voltak. Mikor Freudnak el kellett utaznia, hogy elrákosodott állkapcsát kezeljék, a csau csau otthon maradt. A feleség azonban nem rajongott annyira Jofiért, mint maga Sigmund, így egy kennelbe zárta. A híres neurológus nagyon aggódott kedvencéért, és ezentúl sosem hagyta magára. Mindent együtt csináltak. Jofi az ő tányérjából evett, sokszor pedig Freud egész vacsoráját megkapta, mivel az betegsége miatt csak nagy fájdalmak árán tudott enni.

Fraud úgy érezte, Jofi átérzi minden fájdalmát. Így írt erről Maria Bonaparte pszichoanalitikusnak:

Bárcsak látnád, hogy Jofi milyen együttérzéssel támogat engem ezeken a szörnyű napokon. Mintha mindent értene.”

A kutyák hatása az emberekre

Freud meg volt győződve arról, hogy a kutyák érzékelik a betegek érzelmi állapotát, és rendkívül jó emberismerők. Úgy vélte, jó hatással vannak mindenkire, hisz jelenlétük megnyugtatja őket. Ebben igaza is volt. Azóta számtalan kutatás bizonyította, hogy a négylábúak csökkentik az ember vérnyomását és a stressz-szintjét. Boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak egy eb közelében. Emellett motorikus, kognitív és szociális funkcióik, képességeik is gyorsabban fejlődnek.

Jofi, a tökéletes titkárnő

Ha a páciens szorongott, Jofi, a csau csau szuka távol tartotta magát tőle. Ha azonban állapota nyugodt volt, szívesen hevert a közelében. De a csau csau nem csak az érzelmeket értette meg pontosan, hanem az időt is. Ha letelt a kezelés ideje, ötven perc után felállt, nyújtózkodott egyet, majd az ajtóhoz igyekezett. Ezzel jelezvén, hogy a terápia véget ért, lehet hazamenni. Jofi tökéletes asszisztense volt szeretett gazdájának. 1937. január 11-én távozott az örök vadászmezőkre.

Játék a kertben.

Lun, az utolsó társ

Freud utolsó kutyája Lun, a csau csau volt. Amikor a németek megszállták Bécs városát, a család menekülni kényszerült. A kutyának fél évet kellett karanténban töltenie. „Szabadulását” a világsajtó is nyomon követte, az újságok címlapján szerepelt a híres gondolkodó és szeretett csau csauja.

(Képek: Getty Images Hungary)

csau csau híres kutyák hírességek kutyái Sigmund Freud tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink