hirdetés

Mit érez a kutyád, ha szomorú vagy, és hogyan próbál segíteni?

Buzgó Csilla

2020. augusztus 6

Leghűségesebb társaink a háziasítás kezdete óta folyamatosan tanulmányozzák érzéseinket és viselkedésünket. Akár a legkisebb hangulatváltozást is képesek észlelni, ez pedig sokszor életeket menthet.

hirdetés

A tudományos kutatásoknak hála ma már egyre pontosabban tudjuk meghatározni a kutyák érzelemérzékelését. Már nem csodálkozunk azon, ha megsejtik a félelmünket, szomorúságunkat, vagy akár betegségünket.

Kiszagolják a testi-lelki bajokat

Mint arra már számos kutatási eredmény rávilágított, a kutyák nem csak komplex emóciókat képesek észlelni a mimika, a testtartás és a mozgás megfigyelése által, de az egyes hangulatingadozásokat kísérő hormonális változásokat is kiszimatolják.

Érzékelik, ha a környezetükben lévő személy kortizol-, illetve adrenalinszintje megemelkedik, így például pánikbetegek mellett megakadályozhatják a súlyos rohamok kialakulását. A speciálisan kiképzett kutya már a legkisebb érzelmi anomália esetén jelez a gazdájának, aki így tudatos mentális gyakorlatokkal képes lehet visszaterelni gondolatait a normális mederbe.

Egy autistákat is foglalkoztató francia iskola különleges beléptetőrendszert fejlesztett ki diákjai számára. A kapunál egy magas stressz-szintet kiszimatoló kutyus jelezte a vele lévő iskolaorvosnak, hogy az adott diák feszült, és szüksége van az odafigyelésre, az egyéni foglalkozásra. A jelzőeb segítségével a pedagógusok így meg tudták előzni az úgynevezett meltdownt, azaz a túl sok inger vagy feszültség hatására bekövetkező rohamot az érintett tanulóknál.

Egy 2006-ban megjelent tanulmány szerint egyszerű háziebek is beidomíthatóak különféle betegségek érzékelésére szagminta alapján. A kísérletben résztvevő kutyák a biopszia vizsgálatokhoz viszonyítva 90-99%-os precizitással ismertek fel különböző stádiumokban lévő végbél-, tüdő- és mellrákos eseteket.

Hallják a hangunkon, ha valami nincs rendben

Nem meglepő, hogy a kutyusok minden érzékszervüket bevetve igyekeznek rájönni, hogy mi bánt minket. A Londoni Egyetem kutatója, Jennifer Mayer egy 18 kutya-gazda párost felvonultató tesztsorozatot készített a témában az Animal Cognition című folyóirat számára.

Minden alanyt az otthonában látogatott meg, ahol a kutyával egy helyiségben foglalt helyet a gazdi mellett. Elkezdtek beszélgetni, majd következett a kísérlet. Hol egyikük kezdett dúdolni, hol másikuk hangosan “sírni”.

A 18-ból 15 négylábú ment oda azonnal a síró emberhez, hogy megvigasztalja, és ami még fantasztikusabb, hogy közülük 13-an olyan testhelyzetet vettek fel közben, mely együttérzésről és enyhe bánatról tanúskodott.

Az éppen dúdoló embert, aki ugyanígy lehetett Mayer és a gazdi is, csak 6 kutyus közelítette meg. Tehát az ebek nem puszta kíváncsiságból siettek a síró egyénhez, hanem valóban segíteni akartak rajta.

Hogyan jelzi a kutyád, ha vigasztalni akar?

Bizonyára te is láttál már fejét szomorú gazdija ölébe ejtő kutyát, vagy magad is tapasztaltad, hogy kedvenced empatikusan rád helyezi a tappancsát, ha magad alatt vagy. Az érintés, az együttérző sóhajtás, az arcod fürkészése és a nyalogatás mind vigasztaló gesztusok a négylábú részéről. Gyakran előfordul, hogy a kutyák ilyenkor megpróbálják elterelni kedvenc kétlábújuk figyelmét a problémákról, és odaviszik neki egyik játékukat, vagy megpróbálják rávenni őt egy sétára, csak hogy felvidítsák.

Persze teljes mértékben lehetséges, hogy ennek épp az ellenkezőjét teszik. Felismerik, hogy a gazdájuk olyan gondokkal küszködik, amiken ők nem segíthetnek, így inkább odafigyelve, törődve, de távolabb húzódnak tőlük. Nem akarnak a stresszel küzdő ember terhére lenni, és csak akkor közelednek ismét, ha már azt érzik, hogy a gazdi kész befogadni a szeretetüket, aminél tisztább és őszintébb nincs a világon.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség egészség élet pszichológia tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink