hirdetés

Erre utal a véres ürülék a kutyáknál

Kövess Péter

2024. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

A véres ürülék a kutyánál komoly betegséget jelezhet, ezért nem szabad félvállról venni, és mielőbb állatorvoshoz kell vele fordulni.

hirdetés

A véres ürülék – pontosabb bélsár, ahogy a szakemberek nevezik – sokféle állapot tünete lehet, ezek közül egyesek súlyosabbak, mint mások. Cikkünkben állatorvos közreműködésével vesszük sorra, hogy a kutyánál milyen egészségügyi állapotok merülhetnek fel.

A véres ürülék gyakran komoly bajt jelez a kutyánál

Ilyen betegségekre utalhat a véres ürülék a kutyánál

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, a véres bélsár ürítésének leggyakoribb oka a fertőzés, illetve az annak következtében kialakuló gyulladás.

A fertőzés sokszor vírusos vagy bakteriális eredetű.

Előfordulhat az is, hogy a gyulladást súlyos ételallergia vagy -intolerancia váltja ki, illetve vannak autoimmun bélgyulladást okozó kórképek is” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A további lehetséges okok közé tartoznak az emésztőrendszerben növekedő daganatok, amelyek a gyomortól a végbélig bárhol megjelenhetnek, de véres bélsár kialakulhat trauma következtében is, ami például egy autóbaleset vagy sokk következménye lehet. Ez utóbbit sokkbélnek nevezik. Véres bélsár jelentkezik emellett a bélelzáródásnál is.

„Fiatalkorban, hiányzó vagy nem megfelelő oltottságnál nagyon gyakori a parvovírusos bélgyulladás és a véres bélsár. Idősebb korban inkább daganatok szoktak ilyen tüneteket okozni. Allergiára bizonyos fajok hajlamosabbak. Trauma pedig bármikor bekövetkezhet, ami általában nyilvánvaló a kórelőzményből” – tette hozzá az állatorvos.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Fontos tudnivaló még, hogy ha a bélsár fekete színű, az az emésztőtraktus elejéből származó vérzésre utal. Ilyenkor a már emésztett vér jellemzően a vastagbélből származik.

Más tünetek is jelentkezhetnek

Amennyiben kedvenced a fenti betegségek valamelyikében szenved, más tüneteket is mutathat. Ha étvágytalan, látványosan megváltozik az aktivitási szintje, illetve hányás, hasmenés, légzési nehézség tapasztalható nála, vagy a vér a vizeletében is megjelenik, súlyos állapota lehet, ami sürgős állatorvosi beavatkozást igényel.

Ha kutyádnál első ízben tapasztalhatók a fenti tünetek, és gyógyszert kap, függeszd fel annak adását, és azonnal hívd az állatorvost!

A kezelési mód nagyban függ attól, hogy milyen állapot áll a háttérben, így az étrendbeli változtatásoktól kezdve a gyógyszeres kúrán át a parazitamentesítésen keresztül a sebészeti beavatkozásokig terjedhet.

Arról, hogy a kutya véres vizelete milyen betegségekkel függhet össze, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

állatorvos bélsár betegség diagnózis egészség kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!