hirdetés

Ezért nyalja a kutya a fenekét: mutatjuk, mikor fordulj vele orvoshoz

Hangai Lilla

2023. szeptember 18 - Képek: Getty Images Hungary

Sokakat kiborít, amikor azt látják, hogy egy kutya a fenekét nyalogatja. Még sokszor olyanokat is, akiknek van kutyájuk és valószínűleg naponta látják ezt a megnyilvánulást. Az ebek számára ez cselekvés teljesen normális és a legkevésbé sem zavartatják miatta magukat. Miért is tennék? Ugyanakkor az elgondolkodtató, hogy milyen okok húzódhatnak meg mögötte.

hirdetés

A következőkben arról lesz szó, hogy miért nyalja a kutya a fenekét és mely esetekben kell vele orvoshoz fordulni.

Miért nyalja a kutyák a fenekét?

A kutya önápolási folyamatának természetes része, hogy a fenekét is nyalogatja. Ezt a területet is meg kell tisztítaniuk a szennyeződésektől, elvégre nem áll a rendelkezésükre wc papír. Ráadásul a nyáluk olyan speciális enzimeket tartalmaz, melyek segítenek eltávolítani a baktériumokat, megszabadítja őket az elhalt bőrsejtektől és tisztítja a sebeket, irritált bőrfelületet. Tehát amellett, hogy eltávolítják ezzel a módszerrel a szennyeződéseket, „fertőtlenítik” is az adott területet. Az tehát biztos, hogy normális, ha a kutya a tisztálkodási rítusa részeként a fenekét is megnyalja. Ilyenkor azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi a normális idő, amit ezzel egy négylábú eltölthet.

Ha azt veszed észre, hogy az idő, amit erre a tevékenységre szán kedvenced megnövekedett, gazdiként érdemes lehet először is ellenőrizni a területet. A viselkedés utalhat irritációra vagy fájdalomra is, sőt, még unalmat is jelezhet. Ha nem látsz semmi rendelleneset, akkor is érdemes elvinni kedvencedet az állatorvoshoz. Mutatjuk, hogy miért!

A túlzott nyalogatás mindig problémát jelez!

A túlzott nyalogatás lehetséges okai

A bűzmirigy problémája

Az egészséges bűzmirigyek megtelnek folyadékkal, de a bélsárral távoznak is. Ha bakteriális fertőzés lép fel, az eltömítheti a mirigyeket. Ez nem csak irritáló és kellemetlen a kutya számára, de fájdalmas is. A megtelt mirigyek kirepedhetnek, amelyeket műtéti úton kell majd eltávolítani. Ez a probléma gyakran párosul radírozással is.

Allergia

Kedvenced is lehet allergiás különböző dolgokra. Akár táplálékra, akár a környezetben megjelenő dolgokra. Lehetséges, hogy a sampon okozza, amivel fürdeted, de az is megeshet, hogy a reggeli séta alatt ült bele vagy érintkezett valamivel.

Paraziták

Az ebek külső élősködői, a bolhák, kullancsok és atkák, valamint a belső paraziták, úgy mint a galandférgek szintén késztethetik a kutyákat arra, hogy a hátsó felüket nyalogassák vagy radírozzanak vele. A bolhák például kifejezetten szeretnek a nedves, meleg területeken tanyázni; ilyen a farok töve is.

A bolhák előszeretettel időznek a farok tövénél.

Daganat

Sajnos az is előfordulhat, hogy a kutya végbélnyílásán vagy annak környékén daganat alakult ki.

Húgyúti fertőzés

A kutyák húgyúti fertőzését leggyakrabban az okozza, hogy a baktériumok bejutnak a húgycsőbe. Nem mindig egyértelmű, hogy amikor a kutya az alfelét nyalogatja, akkor egészen pontosan mire is koncentrálódik a figyelme.

Amint láthatod, a túlzott nyalogatás mindenképpen valamiféle problémát takar, amit nem szabad félvállról venni. Amilyen gyorsan csak teheted, vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, aki fel tudja állítania diagnózist és meg tudja kezdeni a kezelést!

Ha csak szennyeződés lerakódása okozza a nyalogatást, azon segíthet egy fürdő.

Ezt ne tedd!

Ha ellenőrizted kedvenced hátsó felét és azt láttad, hogy szennyeződés miatt nyalogatta azt túlzottan, egy fürdővel vagy langyos vizes lemosással otthon is orvosolhatod a problémát, ezzel nem kell orvoshoz fordulni. A lemosáshoz természetesen használhatsz kutyák számára készült gyengéd sampont.

Ne kenj azonban a négylábú barátodra semmilyen krémet! Az embereknek szánt nyugtató hatású termékek az ebeknél kiválthatják az ellenkező hatást is, így ezzel ronthatsz a helyzeten. Ugyanez igaz a gyógyhatású készítményekre, a gyulladáscsökkentőkre is. A kutya életébe is kerülhet, ha olyan dolgot adsz neki, amit nem az állatorvos írt fel.

allergia bűzmirigy élősködők húgyúti fertőzés külső élősködők kutya kutya nyalogat kutya rák nyalogat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink