hirdetés

Ezért nyalja a kutya a fenekét: mutatjuk, mikor fordulj vele orvoshoz

Hangai Lilla, 2023. szeptember 18 - Képek: Getty Images Hungary

Sokakat kiborít, amikor azt látják, hogy egy kutya a fenekét nyalogatja. Még sokszor olyanokat is, akiknek van kutyájuk és valószínűleg naponta látják ezt a megnyilvánulást. Az ebek számára ez cselekvés teljesen normális és a legkevésbé sem zavartatják miatta magukat. Miért is tennék? Ugyanakkor az elgondolkodtató, hogy milyen okok húzódhatnak meg mögötte.

hirdetés

A következőkben arról lesz szó, hogy miért nyalja a kutya a fenekét és mely esetekben kell vele orvoshoz fordulni.

Miért nyalja a kutyák a fenekét?

A kutya önápolási folyamatának természetes része, hogy a fenekét is nyalogatja. Ezt a területet is meg kell tisztítaniuk a szennyeződésektől, elvégre nem áll a rendelkezésükre wc papír. Ráadásul a nyáluk olyan speciális enzimeket tartalmaz, melyek segítenek eltávolítani a baktériumokat, megszabadítja őket az elhalt bőrsejtektől és tisztítja a sebeket, irritált bőrfelületet. Tehát amellett, hogy eltávolítják ezzel a módszerrel a szennyeződéseket, „fertőtlenítik” is az adott területet. Az tehát biztos, hogy normális, ha a kutya a tisztálkodási rítusa részeként a fenekét is megnyalja. Ilyenkor azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi a normális idő, amit ezzel egy négylábú eltölthet.

Ha azt veszed észre, hogy az idő, amit erre a tevékenységre szán kedvenced megnövekedett, gazdiként érdemes lehet először is ellenőrizni a területet. A viselkedés utalhat irritációra vagy fájdalomra is, sőt, még unalmat is jelezhet. Ha nem látsz semmi rendelleneset, akkor is érdemes elvinni kedvencedet az állatorvoshoz. Mutatjuk, hogy miért!

A túlzott nyalogatás mindig problémát jelez!

A túlzott nyalogatás lehetséges okai

A bűzmirigy problémája

Az egészséges bűzmirigyek megtelnek folyadékkal, de a bélsárral távoznak is. Ha bakteriális fertőzés lép fel, az eltömítheti a mirigyeket. Ez nem csak irritáló és kellemetlen a kutya számára, de fájdalmas is. A megtelt mirigyek kirepedhetnek, amelyeket műtéti úton kell majd eltávolítani. Ez a probléma gyakran párosul radírozással is.

Allergia

Kedvenced is lehet allergiás különböző dolgokra. Akár táplálékra, akár a környezetben megjelenő dolgokra. Lehetséges, hogy a sampon okozza, amivel fürdeted, de az is megeshet, hogy a reggeli séta alatt ült bele vagy érintkezett valamivel.

Paraziták

Az ebek külső élősködői, a bolhák, kullancsok és atkák, valamint a belső paraziták, úgy mint a galandférgek szintén késztethetik a kutyákat arra, hogy a hátsó felüket nyalogassák vagy radírozzanak vele. A bolhák például kifejezetten szeretnek a nedves, meleg területeken tanyázni; ilyen a farok töve is.

A bolhák előszeretettel időznek a farok tövénél.

Daganat

Sajnos az is előfordulhat, hogy a kutya végbélnyílásán vagy annak környékén daganat alakult ki.

Húgyúti fertőzés

A kutyák húgyúti fertőzését leggyakrabban az okozza, hogy a baktériumok bejutnak a húgycsőbe. Nem mindig egyértelmű, hogy amikor a kutya az alfelét nyalogatja, akkor egészen pontosan mire is koncentrálódik a figyelme.

Amint láthatod, a túlzott nyalogatás mindenképpen valamiféle problémát takar, amit nem szabad félvállról venni. Amilyen gyorsan csak teheted, vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, aki fel tudja állítania diagnózist és meg tudja kezdeni a kezelést!

Ha csak szennyeződés lerakódása okozza a nyalogatást, azon segíthet egy fürdő.

Ezt ne tedd!

Ha ellenőrizted kedvenced hátsó felét és azt láttad, hogy szennyeződés miatt nyalogatta azt túlzottan, egy fürdővel vagy langyos vizes lemosással otthon is orvosolhatod a problémát, ezzel nem kell orvoshoz fordulni. A lemosáshoz természetesen használhatsz kutyák számára készült gyengéd sampont.

Ne kenj azonban a négylábú barátodra semmilyen krémet! Az embereknek szánt nyugtató hatású termékek az ebeknél kiválthatják az ellenkező hatást is, így ezzel ronthatsz a helyzeten. Ugyanez igaz a gyógyhatású készítményekre, a gyulladáscsökkentőkre is. A kutya életébe is kerülhet, ha olyan dolgot adsz neki, amit nem az állatorvos írt fel.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon