hirdetés

Veszélyes kutyanyakörvre figyelmeztet a Nébih: visszahívták a forgalomból

Szénási Szimonetta

2023. július 24 - Képek: Getty Images Hungary

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az ellenőrzés során több terméket sem talált megfelelőnek, egyet pedig visszahívott a forgalomból.

hirdetés

Nyári szezonális ellenőrzést tartott a Nébih, amely során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket is vizsgáltak. Több termék sem felelt meg az előírásoknak.

A bolhák, illetve kullancsok elleni egyik védekezési mód a különféle hatóanyagokkal átitatott nyakörv.

13 termék hatóanyagából vettek mintát

Mint a Nébih közleményében írják, a különféle külső élősködők – bolhák, kullancsok, csípő- és lepkeszúnyogok – elleni védekezésre szolgáló nyakörvek közül 13 termék 15 gyártási tételéből vettek mintát. A laboratóriumi vizsgálatok során megmérték a termékek hatóanyagtartalmát, ellenőrizték a nyakörvek hosszát, továbbá szemrevételezték azok megjelenését, illetve használhatóságát.

4 termék nem felelt meg, egyet pedig visszahívtak a forgalomból

Az ellenőrzés során nyolc termék valamennyi vizsgált paramétere megfelelt a forgalomba hozatali engedélyben foglaltaknak. Négy, azonos gyártóhelyen előállított nyakörvnél azonban a gerániol hatóanyagtartalma minimálisan a megengedett határérték fölött volt.

A hivatal a problémát jelzi a gyártónak, és a következő időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a gyártás folyamatát

– fogalmaznak a szakemberek.

Egy nyakörv azonban olyannyira problémás volt, hogy azt a Hivatal visszahívta a forgalomból:

A HappyPet Guard bolha és kullancsirtó nyakörv kutyák részére (nevű) terméknél hatóanyagtartalma és megjelenése jelentősen eltért az engedélyben foglaltaktól, ezért a vizsgált gyártási tételt a hatóság visszahívta a forgalomból.

Mint a közleményben írják, az ellenőrök a továbbiakban azt is vizsgálni fogják, hogy csak ez a gyártási tétel érintett-e, vagy általános nem megfelelőségről van szó. Utóbbi esetben akár az engedély felfüggesztésére is sor kerülhet.

Az élősködők számos betegséget terjesztenek, így a védekezés ellenük elengedhetetlen!

Fontos a védekezés!

Attól függetlenül, hogy az ellenőrzés problémákat tárt fel, még véletlenül sem szabad arra gondolni, hogy mellőzöd kedvenced élősködők elleni védelmét! Az, hogy egyes termékek ezúttal nem teljesen feleltek meg az előírásoknak, nem általános jelenség. A rendszeres ellenőrzések pedig épp arra hivatottak, hogy feltárják az esetleges gondokat, ezzel biztosítva az állatok egészségét. Mint ezúttal is, a nem megfelelő termékekkel kapcsolatban megteszik a szükséges lépéseket, így a piacon elérhető többi nyakörv továbbra is nyugodtan használható. Emellett számos más típusú készítmény – tabletta, spot-on, azaz bőrre csepegtethető riasztószer, illetve spray vagy sampon – kapható, amik szintén megvédik a kutyát a parazitáktól.

A bolhák óriási károkat tudnak okozni. A képen a csípésük okozta, szőrhullással kísért dermatitisz látható. Csak hogy egy problémát emeljünk ki a sok közül.

Ez pedig nemhogy fontos, de egyenesen életmentő lehet, tekintve, hányféle betegséget terjesztenek az említett élősködők. A bolha bőrirritációt és allergiát válthat ki, de férgességet is okozhat. A kullancs a rettegett Lyme-kórért, valamint a kullancs-encephalitisért, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásért felelős. A szúnyogok is roppant veszélyesek, az egyik általuk terjesztett betegség, a  leishmaniózis szintén életveszélyes. És ez korántsem a paraziták teljes bűnlajstroma!

Mindezek után szerintünk egyértelmű, hogy a rendszeres és megbízható védelem elengedhetetlen kedvenced érdekében.

bolha élősködők kullancs külső élősködők kutya lepkeszúnyog NÉBIH nyakörv veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink