hirdetés

Leishmaniózis kutyáknál: szúnyogok terjesztik az életveszélyes mediterrán fertőzést

Buzgó Csilla

2021. augusztus 4

Idén nyáron már több mediterrán országba is utazhatsz kedvenceddel várost nézni, túrázni, pancsolni. Ilyenkor elengedhetetlen a térségre jellemző betegségek elleni védelem - köztük szerepel a leishmaniózis megelőzése is.

hirdetés

Hiába bivalyerős a kedvenced immunrendszere a gondos táplálásnak és edzésnek köszönhetően, ha még nem találkozott egy számára ismeretlen kórokozóval, könnyen ledöntheti a lábáról az általa okozott megbetegedés.

A leishmaniózist (vannak, akik leishmaniázis néven említik) több Leishmana-parazita, pontosabban Trypanosoma-fajbéli élősködő egysejtű terjeszti, mégpedig nőstény lepkeszúnyogokon keresztül. A hímek nem csípnek, tehát legfeljebb a szaporodás elősegítése által járulnak hozzá a fertőzéses esetek számának növekedéséhez.

A Leishmana-paraziták akár élethosszig a gazdaállat- vagy ember szervezetében maradhatnak, és csak arra várnak, hogy annak immunrendszere kicsit meggyengüljön, máris támadásba lendülnek, és megjelennek a jellegzetes szimptómák.

Hogyan kaphatja el a kutya a leishmaniózist?

A lepkeszúnyogok Magyarország területén is megtalálhatóak, viszont alig van köztük fertőzött példány. A Leishmanák egyrészt nagyon rövid ideig maradnak életben egy-egy szúnyogban, másrészt ezek a rovarok sem képesek önmaguktól akkora távolságot megtenni, hogy a legfertőzöttebb területekről egyenesen behozzák a parazitákat az országba. Emellett maguk a szúnyogok is igen rövid életűek, tehát már csak ezért is nehézkes számukra a fertőzés messzire szállítása.

Lepkeszúnyog

A veszélyt inkább a mediterrán térségből ( Horvátország és Szerbia is jellemző gócpont) importált fertőzött állatok, és azok az ebek jelentik, akik itthonról nyaralásra indulva nem kapták meg a megfelelő megelőző kezelést, ezért megfertőződtek, s úgy jöttek haza.

A Leishmanák zoonotikus élősködők, azaz az embert ugyanúgy megbetegíthetik, mint az állatokat. Tehát ha nem a kutyádba, hanem beléd ereszti a szúnyog a parazitát, és valamilyen fatális véletlen folytán ugyanaz a vérszívó megcsípi a kedvencedet is, elkaphatja tőled a leishmaniózist. Ez fordítva is igaz, ráadásul a kutyák egymásnak is átadhatják a kórokozókat fertőzött ürülékkel vagy vérrel való közvetlen kontaktus által.

A leishmaniózis tünetei kutyáknál

A betegség többféleképpen is megmutatkozhat, két formája a zsigeri (viszcerális) és a bőrproblémákat okozó változat.

Bőrproblémák

Zsigeri elváltozások

Megelőzés és kezelés

Mivel jelenleg a Leishmanákat a szervezetből véglegesen elimináló gyógyszer nem létezik, a megelőzésre kell kiemelt figyelmet fordítania a gazdinak. A szúnyogok ellen úgynevezett spot-on rácsepegtető oldatokkal vagy nyakörvvel kell felvértezned kedvencedet. Ez a szabály természetesen nem csak akkor érvényes, ha meleg égövi utazást terveztek. Mivel a lepkeszúnyogok inkább alkonyatkor aktívak, próbáljátok a nyaralás idején a hosszabb sétákat inkább a reggeli órákra időzíteni!

Ha megtörtént a baj, és a vakáció utáni állatorvosi kontrollon kiderül, hogy kutya megfertőződött a leishmaniózissal, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen ha odafigyelsz az egészségére, valószínűleg sosem jelentkeznek majd nála a panaszok. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban elengedhetetlenek, hiszen csak így garantálhatod kedvenced egészségének megőrzését.

(Képek: Getty Images Hugary)

betegség kutya fertőzés kutya leishmaniózis kutya spot on kutya szúnyogcsípés parazita védelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink