hirdetés

Ezért ne engedd soha, hogy kedvenced a nyilvános itatótálakból igyon: komoly fertőzés lehet a vége!

Szénási Szimonetta

2022. július 30 - Képek: Getty Images Hungary

Tudjuk, hogy a megfelelő hidratáció az állatok esetében is nagyon fontos, főleg meleg időben. Mégsem tanácsos engedni, hogy kutyád a nyilvános itatótálakból igyon, mert az állott víz számos fertőzés melegágya lehet.

hirdetés

Egyre több étteremben, cukrászdában, parkban, sőt strandon látni, hogy vizet készítenek ki a négylábú vendégeknek. Bár ez nagyon kedves gesztus, jobb elkerülni, hogy kedvenced a nyilvános itatótálakból igyon, azokban ugyanis számos baktérium, vírus és parazita megtelepedhet.

Akár széklettel is szennyezett lehet a víz

Több oka is van, amiért kutyáknak veszélyes a kihelyezett edényekből inni. Egyrészt nem tudhatod, mikor takarították utoljára a tálkát, és mikor cserélték benne a vizet. Másrészt gyakori, hogy az ebek ivás közben a mancsukat is belemártják az edénybe, amiről akár széklet is kerülhet a vízbe.
Ezen felül annak is megvan a veszélye – főleg, ha étteremben vagy olyan helyen járunk, ahol ételt is felszolgálnak –, hogy rágcsálók ürülékével vagy vizeletével szennyezett az itató.

Milyen betegségeket kaphat el kedvenced?

A nyilvános itatótálakból számos fertőzést és parazitát elkaphat a kutyád, amelyek akár súlyosak is lehetnek.

1.) Bélférgek

A széklettel szennyezett vízben könnyen elszaporodhatnak a különféle paraziták, például az orsóférgek, a horogférgek vagy az ostorférgek.

2.) Giardiasis

Giardia intestinalis nevű parazita szintén széklettel terjed, valamint gyakran megtalálható állott vizekben. A parazita rontja a víz- és a tápanyagfelvételt, hányást, hasmenést okoz. A fertőzés kutyáról kutyára is terjed. Főként a kölykökre, illetve az idős és a legyengült immunrendszerű állatokra veszélyes.

3.) Leptospirózis

Ez a baktérium jellemzően nyár végén és ősszel, a nagy esőzések után található meg szintén állott vizekben, pocsolyákban és a sárban is. A leptospirózis a kutya máját és veséjét támadja meg, letargiát, lázat, fokozott szomjúságot, hányást, hasmenést és sárgaságot okozhat. Súlyos esetekben a fertőzés végzetes lehet. Szintén a fiatal és az idősebb kutyák, valamint a legyengült immunrendszerű állatok számára jelent fokozott veszélyt a betegség. Állatról emberre is terjed.

A veszélyes baktériumok a pocsolyákban is megtelepedhetnek.

4.) Kutya papilloma vírus

A vírus a fertőzött állat nyálával való közvetlen érintkezés útján terjed. Ha a kutya ivás után beletüsszent vagy nyáladzik a tálba, megfertőzheti a benne levő vizet. Gyakran okoz szemölcsöt az állat szája körül, az ajkakon, a nyelven vagy az ínyen.

5.) Kennelköhögés

A kennelköhögés a kutyák egyik legfertőzőbb légúti betegsége, amely jellegzetes köhögéssel, lázzal és étvágytalansággal jár.

6.) Szalmonella

A szalmonella szintén képes a vízben szaporodni, kutyára és emberre egyaránt veszélyes.

Hogyan védheted meg kedvencedet?

A legegyszerűbb módja, hogy kutyádat megóvd a nyilvános itatótálakból összeszedhető betegségektől az, hogy nem engeded inni belőlük! A kiszáradást vagy hőgutát elkerülendő mindig legyen nálad egy palack víz, esetleg edény, amiből meg tudod kínálni kedvencedet. Ha még sincs nálad ivóvíz, vagy már elfogyott, akkor is jobban jársz, ha valamelyik vendéglátóhelyen kérsz egy pohár friss csapvizet. Abban az esetben pedig, amikor nincs más opció, csak a kihelyezett itató, mindig ellenőrizd, hogy a benne levő víz mennyire tiszta, nem úszkálnak-e benne falevelek, bogarak, egyéb szemmel látható szennyeződések.

Otthon is ügyelj a higiéniára!

Ahogy a nyilvános itatótálakból, úgy az otthoni vizesedényből is megfertőződhet jószágod, ha azt nem takarítod megfelelően. Amellett, hogy mindig friss víz legyen kedvenced előtt, nagyon fontos, hogy rendszeresen mosd is el az edényt. A legjobbak a rozsdamentes acél tálkák, amik mosogatógépben is moshatók. A műanyag (vagy más sérülékeny anyagból készült) edényeket gyakran szemrevételezd, nincs-e rajtuk repedés. Ezekben ugyanis könnyen elszaporodnak a kórokozók.

Ha több állat is osztozik a tálkán, fokozottan figyelj a tisztaságra! Amennyiben pedig valamelyik háziállat megbetegszik, különítsd el az itatóját is.

betegség betegség tünetei betegségek kutya fertőzés kutya hőguta kutya ivás meleg időjárás víz ivás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink