hirdetés

Ne hagyd, hogy kutyád a szemétben turkáljon: szalmonellát is összeszedhet!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 17

Bár egy egészséges kutya immunrendszere sok mindent legyűr, a szemétben nem csak a romlott étel veszélye leselkedik rá.

hirdetés

A kutyusok ösztöneikből fakadóan bármit megtennének néhány ízletes potyafalatért. Előfordul azonban, hogy nem az étel iránti vágy, csak a puszta unalom vagy a szeparációs szorongás sarkallja őket a guberálásra. Fontos, hogy mielőbb leszoktasd erről az ebet, vagy más módon akadályozd meg a titkos kukaportyákat, mert az alábbi veszélyforrások bármelyik hulladéktárolóban jelen lehetnek.

Nyers és romlott élelmiszerek

Bár az ebek emésztőnedvei jóval erősebbek, mint a mieink, sajnos a hőkezeletlen ételek és a bomlásnak indult maradékok az ő gyomrukat és bélrendszerüket is kikezdhetik. Számos veszélyes baktérium és toxin fertőzheti meg a szemétből lakmározó kutyát, a tünetek pedig igen súlyosak lehetnek – ritkán, de rohamokkal vagy halállal is végződhetnek.

A leggyakoribb kórokozók, melyeket a kutya véletlenül behabzsolhat: a Clostridium botulinum, a Clostridium perfringens, az Escherichia coli, a Penitrem-A nevű neurotoxin, a Salmonella, a Staphylococcus, és a Streptococcus.

A mérgezés tünetei általában az alábbiak:

  • hasmenés
  • hányás
  • hasi fájdalom, puffadás
  • hőemelkedés
  • gyengeség
  • levertség

Ha ezeket tapasztalod, azonnal vidd orvoshoz kedvencedet!

A kutya számára toxikus ételek

Sajnos nem csak a fertőzött élelem okozhat problémát, ha a négylábú óvatlanul elfogyasztja azt. Elég néhány kidobott szőlőszem, egy lejárt csokiszelet vagy egy adag kávézacc: ezek egyes komponensei bizony mérgezőek kedvenced számára.

Éles tárgyak, zsinórok

Az üdítők fémdobozai, illetve a leselejtezett huzalok, kábelek mind alkalmasak arra, hogy komoly sérülést okozzanak szegény állatnak. Ha pedig véletlenül annyira belegabalyodik egy nejlonzacskóba vagy egy darab folpackba, hogy egyedül nem képes leszedni magáról, akár meg is fulladhat.

Kidobott papír

A szalvéta, a zsebkendő vagy a WC-papír már önmagában is emésztési problémákat, bélelzáródást okozhat. Ha ráadásul különböző kemikáliák felitatására használták őket, súlyos mérgezés is kialakulhat az állat szervezetében.

Vegyszerek

Bármikor kerülhet a kukába olyasmi, amiből akár egy nyalat is elég, hogy megölje kedvencedet. Sajnos nem minden mérgező anyag rossz ízű az ebek számára, így a te kutyád sem feltétlenül ismeri majd fel a rá leselkedő veszélyeket. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy megelőzd az ilyen baleseteket! Mutatjuk, mit tehetsz ennek érdekében:

Tápláld a kutyát megfelelően!

Bár lehet, hogy prémium minőségű eledelt kap, annak összetétele mégsem megfelelő számára, esetleg egy ételérzékenységből fakadó felszívódási zavar miatt szervezete nem jut elegendő tápanyaghoz. Ma már szerencsére léteznek az allergének széles csoportjára kiterjedő tesztek, melyek megspórolják a rengeteg időt és energiát, amit az eliminációs diétára fordítanál.

Stimuláld testileg és lelkileg!

A kíváncsi kutya gyakran unalomból vagy a felfedezés iránti vágyából kifolyólag kezd turkálni a szemétben. Ha napi szinten megkapja a számára ideális mennyiségű testmozgást és szellemileg is kiegyensúlyozottá válik, ez a rossz szokás idővel teljesen el is tűnhet. Gyakoroljatok új trükköket, fedezzetek fel új útvonalakat séta közben, illetve vidd rendszeresen társaságba kedvencedet!

Praktikus megoldás lehet még a különböző rágójátékok bevezetése az eb mindennapjaiba. Próbálj minél érdekesebb darabokat beszerezni, pl. egy jutalomfalattal megtölthető KONG-ot, vagy ahhoz hasonló terméket, mely hosszú időre elfoglalja kedvencedet, és még a finomságok iránti vágyát is kielégíti.

Barkácsolj!

Ha más nem válik be, kénytelen leszel bombabiztosan és végleg elzárni a szemetet a négylábú elől. Ha otthonod hulladéktárolóját, pl. a mosogató vagy a fürdőszobai csap alatti szekrényt a kutya könnyűszerrel ki tudja nyitni, szerelj vagy ragassz fel rá biztonsági gyerekzárat! A zárható tetejű, csak pedállal működő szemetesek bevezetése is hasznos lehet – ha a kutya ezen az akadályon is átjut, szintén érdemes gyerekzárral védeni. Hasznos lehet az is, ha a csábító illatú ételmaradékokat rögtön a kinti nagy kukában helyezed el, így a benti szemetes elveszíti vonzerejét.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés fertőzés kutya kukázás kutya szalmonella mérgezés szemetes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink