hirdetés

Így lesz biztonságos a lakás: ezeket tartsd be, ha kiskutya érkezik

Bodri Melissza

2021. július 29

Hamarosan örömteli esemény következik be, és kölyökkutya érkezik otthonodba? Pár egyszerű dolog betartásával könnyedén biztonságossá teheted a lakást, hogy ne érjék a kis jövevényt balesetek, és te is épségben tudd a berendezést!

hirdetés

A kíváncsi, olykor minden lében kanál kis apróságok bizony képesek lehetnek felforgatni az egész lakást! Ha a gazdi nem figyel, akkor nem egyszer szembesülhet szétrágott bútorokkal, szőnyegekkel. Ráadásul ezzel nem csupán kár keletkezhet, hanem a kicsi számára is nagyon veszélyes lehet. Hiszen előfordulhat, hogy olyan dolgokat nyel le, amely nem tesz jót az egészségének vagy a heves játék közben ráeshet egy rossz helyen lévő tárgy. Hogy ezeket elkerüld, tedd mihamarabb kölyökbiztossá a lakást!

Mérd fel az otthonodban rejlő veszélyeket!

Az egyik legfontosabb teendő, hogy járd körbe otthonodat (ha lehet, még a kicsi érkezése előtt), és rakd el azokat a dolgokat, amelyek már első ránézésre veszélyesnek és kockázatosnak tűnhetnek az eb számára. Például az elektromos kábeleket, vezetékeket próbáld olyan helyre helyezni, ahol a kölyök nem érheti el, és nem rághatja meg. Ha nem tudod máshova tenni, akkor igyekezz biztonságosan elrejteni vagy elkeríteni, hogy ne az legyen az első dolog, ami megragadja az eb figyelmét. Ne feledd, a kölyök olyan tárgyakat is észrevesz vagy érdekesnek tarthat, amire elsőre nem is gondolnál!

Mire ügyelj még?

Az óvintézkedés vonatkozik a mérgező növényekre, a szem előtt lévő lábbelikre, az olyan berendezési tárgyakra (például drágább szőnyeg), amelyek esetében nagyon nem szeretnéd, ha a kölyök kezelésbe venné őket. Lehetőleg a kiskutya csak azokhoz a dolgokhoz férjen hozzá, amelyekben nem tehet kárt.

Ügyelj arra, hogy a kisebb, aprócska holmik (például gyerekjátékok, dísztárgyak) se kerüljenek az állat közelébe! A véletlenül lenyelt tárgyak akár fulladást is okozhatnak. A szemetest is tedd el, hiszen a kutyák számára a kuka szaga különösen vonzó. Ám egyes hulladékok elfogyasztása vagy megrágása kifejezetten veszélyes lehet a kölyökre nézve.

Határozd meg a mozgásterét!

Határozd meg, hogy hol mozoghat a kölyök a lakáson belül! Ha van olyan helyiség, ahova nem szeretnéd, hogy bejusson, akkor az ajtóra szerelj fel speciális rácsokat, melyeken nem fér át az eb, és magától nem is tudja kinyitni. Az is jó ötlet lehet, ha kijelölsz egy szobát vagy egy elkerített részt. Ezen kívül a négylábú nem mehet addig, amíg meg nem tanulja a rá vonatkozó szabályokat.

Különösen ügyelj arra, hogy ne merészkedjen felügyelet nélkül a lakás olyan pontjaira, ahol baleset érheti. Ilyen például a tűzhely környéke, kandalló, egyéb hőforrások. Ha teheted, ezeket a helyeket kerítsd el! Gondoskodj arról is, hogy kedvencednek legyen egy biztonságos, személyes tere (például szobakennel), ahol nyugodtan pihenhet. Így, ha el kell menned otthonról, ott akár egyedül is hagyhatod.

Higiénia és takarítás fontossága

Figyelj arra, hogy olyan takarítószereket használj, amelyek nem ártalmasak a kölyök egészségére! Ezeket a vegyszereket tárold mindig biztonságos helyen, hogy az állat ne férhessen hozzá. Fontos, hogy takaríts rendszeresen, különösen a padló tisztaságára ügyelj. A véletlenül földre hulló élelmiszereket a kiskutya előszeretettel bekaphatja, mely nem csupán az emésztésének tehet rosszat, hanem egyenesen veszélyesnek is bizonyulhat. Ugyanis egyes eleségek elfogyasztása kimondottan ártalmas lehet az állatnak (például szőlő, csokoládé, kávé).

Ha aggódsz bútoraid tisztasága miatt, akkor érdemes beszerezned egy olyan vízhatlan, kutyabarát ülésvédő huzatot vagy takarót, amely megkímélheti az adott berendezési tárgyat. Ezek a kellékek könnyen takaríthatók, felfogják a szagokat, a nedvességet, és a kutyaszőrt is könnyebben eltávolíthatod róluk.

(Képek: Getty Images Hungary)

biztonság otthon biztonságos lakás kölyökkutya kölyökkutya tartása kutyatartás otthoni veszélyek takarítás tisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!