hirdetés

Mit tegyél, hogy kölyökkutyád hamar megszokja új környezetét? Így biztonságban érzi majd magát

László Enikő

2021. április 5

Egy kölyökkutya hatalmas felelősséggel jár. Neked kell megtanítanod szinte mindenre, ami a mindennapi élet része. Többek között arra, hogyan viselkedjen más ebekkel és hogy megszokja új környezetét, a város zajait, az új embereket.

hirdetés

Hatalmas boldogság, amikor egy kis élet beköltözik a családba. De a kölyökkutya nagy felelősséget, rengeteg türelmet és energiát is igényel. Sok esetben pedig szorong, stresszes, amikor új helyre kerül. A megfelelő nevelés, szocializáció pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott felnőtt kutya váljon belőle. Igazi kihívás, hiszen neked kell megtanítanod a nagybetűs életre. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Az új környezet megszokása

Egy kölyökkutya nem sok mindent látott a világból. Első heteit az anyukájával és testvéreivel töltötte, napjai csupán játékból és alvásból álltak. Sok tenyésztő igyekszik úgy eladni egy kiskutyát, hogy az már ismeri a környezet zajait. De az is előfordulhat, hogy még nem, főleg, ha kedvenced örökbefogadott és eddig nem volt jó sora.

Fontos, hogy már kölyökkorban megszokja az eb az utca zajait, az autókat, szirénákat. A város hangjaitól távol lakva pedig a kutyaugatást, különböző állatokat a kertben, erdő szélén. Ehhez fokozatosan hozzá lehet szoktatni, a séták alkalmával hamar elfogadja az új helyzetet. Ha kedvenced fél a városi hangoktól, türelemmel és rengeteg jutalommal készülj a felfedező körutakra. Mindig dicsérd meg, ha egy-egy zajos jármű halad el mellette vagy egy zavaró tényezőt figyelmen kívül hagy. De arra is ügyelj, hogy ne tedd túlságosan a komfortzónáján kívülre, mert megijedhet és még inkább visszahúzódik a csigaházába. Kis idő elteltével biztosan magabiztosan fog sétálni az oldaladon (persze, ha már megtanulta, hogyan kell).

A házon belül is sok dologhoz kell hozzászoknia. Eleinte ne hagyd magára huzamosabb időre. Ne feledd, korábban élete minden percét társaságban töltötte, ezért megterhelő és ijesztő lehet számára a hirtelen egyedüllét. Fokozatosan szoktasd hozzá ahhoz, hogy egymaga van otthon. Ehhez nagyszerű segítséget nyújt néhány fejlesztőjáték, amivel lekötheti figyelmét.

A kiskutyák többségének az első napokban nehezére esik a külön alvás, hiszen eddig mindig testvérei és anyja mellett töltötte az éjszakát. Érdemes ilyenkor az ágyába tenni egy olyan rongydarabot, ami előző családjából származik, hogy az illata biztonságot nyújtson számára.

Nevelés és szocializáció

A kutyaiskola megtanítja a négylábúakat az alapvető vezényszavakra. De ennél sokkal többet is nyújthat. A szocializáció elengedhetetlen kelléke a kiegyensúlyozott, magabiztos négylábúnak. A kutyaiskola erre remek lehetőséget nyújt. Kedvenced megismerheti a többi ebet és azt, hogyan viselkedjen velük. Emellett emberekkel is találkozik, ami szintén igen fontos.

Ha nem szeretnéd kutyaiskolába-, oviba járatni akkor otthon tanítsd meg neki az alapvető parancsszavakat. A pórázon sétálás kifejezetten fontos, de emellett a Marad!, Ül! vezényszavak, illetve a kapuszabály és a behívás is lehet akár életmentő. Ezeket biztonsága érdekében mindenképp fontos elsajátítania.

Egy kölyökkutya nagyon sok türelmet, energiát és figyelmet igényel. A fentiek mellett ott van még a rágcsálás, szobatisztaság kérdése is, amik mind nagyon fontos tényezők, és egyeseket eltántorítanak attól, hogy kölyökkutyájuk legyen. Csak akkor fogadj be egyet otthonodba, ha készen állsz erre a kihívásra. A befektetett energia biztosan megtérül. Idővel egyre jobban fog kötődni hozzád, és egy örökké hűséges legjobb barátot kapsz fáradalmaidért cserébe.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás kölyökkutya kutyaiskola nevelés parancsszó szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink